27 Април 2024събота02:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно наум

Магията на водораслите: здраве, енергия, дълголетие

Те са едно малко чудо, създадено от природата, някои от тях не са се променили от милиони години

/ брой: 213

visibility 7154

Ани Димитрова

Водораслите са основните производители на органични вещества във водна среда. Около 80% от всички органични вещества, ежегодно синтезиращи се на земята, се падат на водораслите и на другите водни растения. Разбира се, не е само това. Пряко или косвено водораслите служат за храна на всички видове животни. Участват и в образуването на лечебната луга.
Те са здравословна храна. Човек трябва да приема по 150 мг йод на ден. Точно такова количество йод се съдържа в 30 г сухи водорасли. У нас водораслите все още се смятат за екзотична храна - могат да се консумират само в суши баровете, а в магазините се намират много трудно. Установено е, че жените, които консумират по-често морски дарове, в това число и водорасли, страдат по-рядко от остеопороза. Защото калцият, който се съдържа във водораслите, се усвоява оптимално от организма. А високото съдържание на йод подобрява работата на панкреаса, метаболизма на жлезите с вътрешна секреция и балансира нивата на кръвната захар и на холестерола.
Някои морски водорасли се използват за храна (морско зеле ламинария, ивичесто белезникавата порфира, зелено водорасло морска маруля). В приморските райони се култивират за получаването на голямо количество биомаса, която служи за храна на домашните животни и за торене на посевите.
Те са цели станции за пречистване на водата. Морските водорасли участват в процеса на биологично пречистване на отпадните води.
 
Във фармацевтиката
От водорасли се получават агар-агар, караген, алгинати, брашно, богато на микроелементи и йод.
 
В химическата промишленост
Водораслите са важна суровина в химическата промишленост. От тях се получават соли на калия, целулоза, спирт, оцетна киселина.

Биогориво
Благодарение на това, че водораслите се размножават бързо, имат и друго приложение. От тях се получава биомаса за отопление.
 
Екожилище
Правят се опити с някои бързоразмножаващи се и непретенциозни за отглеждане водорасли (например сладководните зелени водорасли хлорела, които синтезират бързо и в големи количества белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и поглъщат веществата, отделяни от човека и животните) за създаване на кръговрат на веществата в космическите кораби.
 
В кулинарията
Агар-агар е екстракт от червени водорасли, наричан още "японска пяна". Той е растителен аналог на желатина и е богат на слизести вещества. Притежава меко слабително действие и притъпява чувството на глад. Затова японките го използват като средство за отслабване. А ние можем да си приготвим с него десерт или домашен сладолед, стига да намерим по аптеките прах от агар-агар. Ако направим всичко правилно (разтворим праха в гореща вода с температура 95-100 градуса в съотношение 2 г на 0,5 л), агар-агарът ще набъбне и ще се превърне в желе, което е осем пъти по-силно от това, приготвено с обикновен желатин. С него се правят сладкарски изделия, мармалад, дъвчащи бонбони, пистили, плънки, суфле, сладоледи.

Къде се използват морските и къде -сладководните
Основните видове водорасли, употребявани в морелечението, са:
Кафяви морски водорасли
Най-голямо е вниманието към Laminaria digitata. Нейният състав е богат на йод и калий, а също и аминокиселини и витамини. 100 г суха ламинария съдържа от 160 до 800 мг йод. Органичните съединения на йода регулират функцията на щитовидната жлеза по-бързо от същото количество калиев йодат в готварската сол. При използване на ламинария в центровете по таласотерапия (лечение с морска вода, б.а.) се наблюдава възстановяване на минералния състав на организма и намаляване на телесното тегло.
Днес кафявите водорасли все по-активно се използват в процедурите за подмладяване. Те притежават антисклеротично, противовъзпалително и противомикробно действие, подпомагат зарастването на рани, повишават активността на ензимите, които участват в превръщането на холестерола в жлъчни киселини и пречат на отлагането на холестерол в съдовите стени. Кафявите водорасли съдържат полиненаситени мастни киселини, витамините A, D, Е, аскорбинова киселина. Някои други видове ламинария се използват за храна. Т.нар. японска ламинария се отличава с превъзходен вкус и е най-ценният вид кафяво водорасло.
Кафяви водорасли фукус
От всички видове най-често се използват Fucus vesiculosus под формата на апликации и обвивания с цел намаляване на телесното тегло. Богатият витаминен състав и белтъчините възстановява структурата на колагена и подобрява еластичността на кожата.
Червени водорасли
Те наброяват повече от 4000 вида. Съдържат над 60 активни вещества, макро- и микроелементи, както и витамини. Днес намират все по-широко приложение в медицината. Притежават противовирусни и антикоагулантни свойства.
В таласотерапията се правят вани с морски водорасли на цялото тяло или местни, обвивания, а също топли компреси с водорасли.
Особено място заемат маските за тяло. Тук се използва свойството на водораслите да се сгъстяват и превръщат в пластична маса след разреждането им с вода. Маски се прилагат в процедурите за отслабване, профилактика на хронична венозна недостатъчност и в някои други случаи.
Лечебното действие на морските водорасли се дължи на техните биологични свойства и проникването на активни компоненти в организма на човека по време на процедурата. Днес научно е доказано активното проникване и натрупване на различни биологични съединения, йод и бром, а също редица аминокиселини, които се фиксират в органите и тъканите. Ваните с водорасли намаляват болката при остеоартроза, лумбаго.

Шаста - легендарната лечебна планина


Вулканичният връх Шаста, покрит с вечни снегове, се намира в Южен Орегон на внушителната височина от 4312 м. Според преданието Шаста е лечебна планина не само заради чистия въздух и кристално чистите си води.
Някои хора вярват, че именно тук съществува непозната за съвременната наука връзка между енергийната сила на Шаста и целебните свойства на синьо-зелените водорасли, които от незапомнени времена растат в езерото Кламат, недалече от планината. Синьо-зелените водорасли от това езеро са най-пълноценната храна, създадена от самата природа. Те не са се променили за изминалите милиони години. Все повече хора в света ги приемат за здраве, повече жизнена енергия и дълголетие. Те съдържат най-важните белтъчини, антиоксиданти и минерали, а също така големи количества от витамините В12 и Е. Днес учените препоръчват синьо-зелените водорасли при проблеми с храносмилането, разстройство на стомаха, запек. Освен това, приемани постоянно, те укрепват имунната система. Синьо-зелените водорасли понижават нивото на вредния холестерол в организма, справят се с артрита, отстраняват проблеми със зрението и помагат при някои кожни болести, много са полезни и в козметиката.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ