Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Книги

Случки, подсказани от живота

Иван Вълов

17. Септември 2011 , брой: 213   652   0
Снимка


Че писателят Станко Нацев продължава да заема водещо място между майсторите на късия разказ в днешната ни литература, свидетелство е сборникът "Бялата царица". Новата книга на писателя, издание на "Изток-Запад", няма да разочарова и най-претенциозния читател.
Тази моя увереност се подхранва от безспорния талант, от умението на автора да разказва умно и интересно. Станко Нацев привлича читателя не толкова с оригиналните и интригуващи сюжетни ходове, завършващи с неочакван край, колкото с дарбата си да разказва увлекателно. Надарен с художническа наблюдателност да открива ония "детайли" от характера на героите, които мотивират поведението им, писателят превръща случките в безспорен художествен факт. Някои от разказите имат криминално-приключенски характер, други се доближават до фейлетонния жанр и миниатюрата. Във всеки от случаите авторът доказва умението си да повествува живо, с тънка ирония и неподправено чувство за хумор. 
Героите в "Бялата царица" са от различни слоеве на обществото - учени и дейци на изкуството, бедни и богати, но повече или по-малко дамгосани от съдбата, всеки със своята драма: разочарованият от изневерите на похотливата си съпруга художник ("Нона и лятото"), потресеният дърворезбар Евлоги Гигов Гинев от кражбата на изработената от него "Бяла царица", богаташи-разбойници, клошари-благородници... Има от какво да се трогне читателят, а също и да се развълнува, когато прочете "Бялата царица". Защото разказите на талантливия автор са му "подсказани" от живота. А той е толкова многообразен и неповторим...
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"