29 Март 2024петък11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

До 25% поскъпва токът от 2013 година

/ брой: 221

автор:Дума

visibility 450

Токът може да поскъпне с 25% от 2013 г., става ясно от Националния план за инвестиции за периода 2013-2020 година, който беше одобрен от правителството вчера. Причина за това е, че от 2013 г. започва търговията с емисии парникови газове. Съгласно европейската директива от 2009 г., която определя основните параметри на търговията с емисии парникови газове за периода 2013-2020 г., за производството на електрическата енергия всички квоти трябва да бъдат закупувани чрез търг. От 2013 на ниво ЕС ежегодно ще бъдат издавани определени разрешителни за емисии на парникови газове на инсталациите. Така българските дружества, които произвеждат ток, ще са задължени да купуват на търг всички необходими им разрешителни, припомня БГНЕС.
За страните с електроенергийни сектори, характеризиращи се с висока зависимост от един вид изкопаеми горива, каквато е и България, или незадоволително ниво на свързаност с европейската електроенергийна система, е предвидена възможност за дерогация от това правило. Именно заради това вчера правителството реши да изпрати до ЕК Заявление за предоставяне на безплатни квоти за емисии през преходния период от 2013 до 2020 година. Ако искането бъде одобрено, токът ще поскъпне само с 11 % от 2013 г. при цена на тон емисии въглероден двуокис от 15 евро. Ако то не бъде одобрено, токът ще поскъпне с около 25%, поясни енергийният министър Трайчо Трайков.
С дерогацията България реално иска през 2013 г. да има 70% безплатни квоти и този процент да намалява всяка година с 10 %, докато през 2020 достигне 0%, т.е тогава всички квоти да са платени. Така централите се освобождават от задължението да купуват определен процент от квотите за емисии въглероден двуокис и парите, които не плащат за тези квоти, трябва да инвестират в технологии, свързани с опазването на околната среда, обясни Трайчо Трайков.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ