24 Април 2024сряда12:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Космонавтите фантоми - легенда или истина

Клюките за тях са свидетелства от времето на студената война, те сочат, че Космосът създава не само герои, но и митове

/ брой: 223

visibility 4274


Ст.н.с. Николай Котев, д-р по история

Тези дни от Великобритания дойде новината, че в Лондон ще бъде издигнат паметник на първия в света космонавт Юрий Гагарин. Той ще символизира първото посещение на знаменития космонавт в британската столица, станало преди 50 години.
Днес малко хора знаят, че Космосът създава не само герои, но и митове. Голяма част от митовете са свързани с престоя и работата в космическото пространство на несъществуващи космонавти и астронавти или на извършени от тях космически полети, осъществени така да се каже "за никъде".
Сериозните специалисти винаги са се отнасяли много внимателно към тези факти, които постоянно се появяват в световната преса. Те водят началото си още от осъществяването на полета на съветския космонавт Юрий Гагарин и продължават и досега. Последният отбелязан случай на такъв космонавт фантом на орбита е свързан с решението на Росскосмос да бъде извадена от експлоатация и приводнена на 23 март 2001 г. руската орбитална станция "Мир". Според "достоверни източници" на борда останал руският космонавт Лев Андропов, който в знак на несъгласие отказал да напусне станцията и в крайна сметка загинал с нея.
Все пак най-устойчиви си остават митовете около полета на Юрий Гагарин. Както пише западната преса, неговият полет бил дори 12-и поред в изпитанията със съветски космонавти. И естествено, 11 от тях били неуспешни, т.е. всички космонавти преди него загинали.
През юни 2005 г. немското списание "Щерн", във връзка с 50-годишнината на космодрума Байконур, отново засегна темата, като информира за извършени полети на неизвестни руски космонавти преди Юрий Гагарин.

 

Кучетата Циганка и Миша се подготвят за полет. Циганка е вече със скафандър

Днес е известно, че кампанията по информирането на световната общественост за "неуспешни съветски полети" в космическото пространство е започната още през декември 1959 г. от италианската телеграфна агенция "Континентал", която разпространила съобщението, че СССР изстрелва ракети с космонавти още от 1957 г.! Тя посочва техните имена и фамилии - Алексей Ледовски, Сергей Шиборин, Андрей Митков и Мария Громова.
Космонавтите излетели от създадения през 1947 г. космически полигон "Капустин Яр" (Астраханска област) в периода 1 ноември 1957 - 1 юни 1959 г. В действителност в същото време са изстрелвани в космическото пространство единствено ракети с подопитни животни, които завършват неуспешно поради дехерметизация на кабините или неразтваряне на парашута на космическата капсула.
На 23 февруари 1962 г. британската агенцията Ройтерс разпространила изказването на полковника от ВВС на САЩ Барни Олдфилд, че през май 1960 г. заради излизане от строя на системата за ориентация се е изгубил в космическите бездни съветският космически апарат УКП-1Ф, в който се намирал космонавтът пилот Завoдски. В действителност последният, чието истинско име е Генадий Заводовский, работил дълги години като техник-изпитател в Института за авиационна и космическа техника и умира през 2002 г.
През 1960 г. американските Асошейтед прес и Ридърс дайджест информират света, че на 27 септември 1960 г., по време на излитането на космически апарат, се взривил космонавтът Иван Качур, а през октомври с.г. пък се взривил космически кораб от серията "Восток" с космонавта Петър Долгов. Но докато първият след пенсионирането си в Института за авиационна и космическа техника през 80-те години на ХХ век заминал за Украйна, вторият - полковник Петър Долгов, действително загива, но чак през есента на 1962 г. при изпитанията на нов тип космически скафандър УСИ-3МФ.
Може би най-поучителна и най-интересна е историята за последните трима "загинали" съветски космонавти - Алексей Белоконов, Генадий Михайлов и Алексей Грачов. Тя пак е разпространена от италианската преса - този път от всекидневника "Кориера де ла сера". Вестникът напечатал разказа на двамата братя-радиолюбители Арчило и Джанбатиста Юдика-Кордиля, които през ноември 1960 г. и през февруари 1961 г. прехванали в ефир странни сигнали, идващи от космическото пространство. Трябва да се отбележи, че двамата братя създали собствен радиоцентър в град Торино (Северна Италия) по прехващането на космически сигнали, който бил известен като "Торе Берта".
В първия случай те успели да прослушат телеметрическите радиосигнали на биенето на човешко сърце и тежко дишане на пилот-космонавт, намиращ се на борда на "тежък спътник"(!?), летящ към Венера, т.е. на космонавта Генадий Михайлов, а във втория - радиоразговори със Земята, на задушаващия се от намаляването на кислорода в космическата капсула космонавт Алексей Белоконов.
Италианският всекидневник дори дал част от разшифрирания текст: "Условията стават все по-лоши - защо не отговаряте? Скоростта пада. Светът никога няма да научи за нас..."
Най-фрапантен е може би третият случай, на записан уж разговор между Алексей Грачов и съветския наземен Център за управление на полетите (ЦУП), звучащ днес като анекдот. Грачов уж съобщил, че вижда в илюминатора странни светещи частици, при което ЦУП заповядал те веднага да бъдат доставени на борда на капсулата (интересно е по какъв начин - като отвори илюминатора и ги хване с мрежичка?).
По информация на италианците все пак той някак си успял да направи това и решил да докладва на земния ЦУП за изпълнението на задачата. Получил веднага отговор: - "Ние забравихме да те предупредим - тези неща са радиоактивни!"
Статията била съпроводена с реални фотографии на "фантомите космонавти", от които естествено по това време направили новите "космически икони на жертвите на съветския режим".
Днес в световната интернет мрежа лесно могат да се намерят не само тези записи (някои с фон от изпълнения на световноизвестния хор "Пятницки"), но и огледални характеристики и за американските астронавти от програмата на НАСА "Аполо" - все свидетелства от студената война.
Колко са точни думите на руския космически конструктор Борис Черток, казани на изследователя Александър Железняков през 2004 г.: "Знаеш ли, ние самите създадохме всички тези "призраци". И самите сме виновни, че тези клюки са така жилави заради това, че за много от тях не разказахме в онези години. Заради това, че по заповед отгоре лъгахме "за благото на идеята". Като резултат се появиха слуховете за секретните полети в Космоса."
А господата от НАСА какво ще кажат?



 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ