18 Април 2024четвъртък17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Есенният чар на цветята

Да се погрижим за тях така, че да радват сърцето, когато лошото време ни задържи у дома

/ брой: 223

visibility 78

Мария Попова, ландшафт арх.

С настъпването на есента е необходимо да се погрижим за цветята вкъщи и да подготвим тяхното презимуване. Светлината е жизнено необходима за тях и затова е много важно да ги преместите близо до прозорец, по възможност с южно или югозападно изложение. Ако цветето е цъфтящо (обички, мушкато, зокум), трябва да го разположите близо до пряка слънчева светлина. Поставено далеч от прозореца, има голяма вероятност да опадат пъпките на растението, а цветовете да не се отворят.
Малко по-навътре в стаята поставете по-сенколюбивите листно-декоративни видове като папрати, фитония, аспидистра, сингониум.
През периода на покой на растенията температурата, при която се развиват, е по-ниска в сравнение с активния им растеж, което изисква и по-рядко поливане.
По-топлолюбивите видове като сентполии, бегонии, антуриум, ще се развиват благоприятно при температури около 20 градуса.
С настъпване на естественото захлаждане поливайте цитрусите с хладка вода и ги поставете далеч от прозореца. Лимоните добре понасят полусянката, но пък са чувствителни при преохлаждане. Портокалите и мандарините са значително по-светлолюбиви и по-сухоустойчиви. Ако растението е с опадали листа, преместете го в по-тъмно помещение с температура от 5 до 10 градуса.
При по-ниски температури поливането трябва да е по-оскъдно. За да определите дали растението има нужда от вода, е достатъчно да пипнете почвата в саксията му. Ако усетите почвата леко влажна като при допир тя полепва по пръстите, изчакайте още.
Не намалявайте поливането за цъфтящите видове. Тези, които имат нужда от по-висока влажност на въздуха, пулверизирайте редовно и поливайте много рядко.
Колкото по-месести са листата, толкова по-рядко е необходимо да поливате с вода. При сукулентите, като кактусите например, поливайте един път в месеца.
Добре е да използвате хладка вода - около 30 градуса. Студената трудно се усвоява от корените на растението.
Ако жилището ви е с постоянно отопление и въздухът е предимно сух, тогава вредата за растенията става по-голяма. Добре е при това положение да сложите съдове с вода върху парното, където тя ще се изпарява и ще осигури допълнителна влажност на въздуха. Пулверизирайте по-често или покрийте саксията с подложка от мъх.
Ако растението е нападнато от вредители, третирайте с препарати, подходящи за тази цел или измийте растението със сапунена вода и изчакайте малко. След това изплакнете обилно с вода. Повторете същата процедура през следващите дни. Добре е да отстраните силно засегнатите листа.


Красотата на градината зависи изцяло от вас

Грижите за растенията в градината се свеждат основно до защита от премръзване с различни материали като хартия, торф, дървени стърготини. Все пак най-подходящи за покриване преди настъпването на зимата са опадалите листа - за предпочитане от широколистни дървета (например от орех или шестил). Съберете по-здрави сухи листа и ги покрийте с найлон. С настъпването на пролетта дъждовните червеи ще ги преработят и те ще се превърнат в натурално концентриран подобрител, богат на хумус.
Важно е да покриете растението така, че да има достатъчно въздух и същевременно да бъде защитено от външните температури.
Ако растенията са засадени в редица, може да използвате допълнителна конструкция от дървени летви, които ще осигурят по-надеждна защита.
За солитери (единично засадени растения) са подходящи дървени сандъчета или щайги, които да запълните с листа. За да не бъдат повредени от гризачи, ги покрийте с клонки от иглолистни видове. Друг вариант е след всяко наваляване на снега да го отстранявате ръчно.
 Натрупването на сняг около стъблата на широколистните дървета допълнително ще ги предпази от студа. При повишаване на температурата получената вода ще достигне чак до корените им и ще ги напои дълбоко.
 

Рози
Розите са чувствителни към ниски температури и е важно да вземете навременни мерки, за да предотвратите евентуалното им измръзване. В началото на октомври отстранете листата и почистете пространството около розата. Изрежете стъблата на височина около 30 см и покрийте храстчетата с рохкава почва. С помощта на тел направете защитен пояс около храста при единично засадено растение. Увийте стъблото с изолиращи материали като амбалажна хартия, рогозки и др. Добавете достатъчно количество почва и тор около него с диаметър около 30 см. След като почвата замръзне, покрийте отгоре с листа или друг вид тор. С настъпването на пролетта и повишаването на температурите отстранете това укритие. Важно е да го направите, преди да са пробили първите пъпки.
При пълзящи или увивни рози е добре да отстраните опорите им и да ги поставите полегнали на земята. Покрийте ги със слой почва. След замръзването й отново засипете с листа. След края на зимата върнете стеблата в изходно положение и ги прикрепете към опорите им.
Не забравяйте, че най-подходящото време за засаждане на розите е периодът от 15 октомври до 15 ноември. Тогава растенията ще се вкоренят успешно и ще се развият още в ранна пролет. Важно условие за доброто развитие на високостъблените рози е те да бъдат засадени на слънчево и защитено от ветрове и студове място.


Хризантеми
За подготовката на тези красиви растения за зимния период е необходимо през октомври да отрежете дръжките ниско до земята. Засипете около храста с листа, а отгоре покрийте растението с найлон.
Индийските едроцветни сортове не издържат дългата и студена зима, затова ги преместете в саксии или сандъчета и ги внесете вкъщи или на сухо и проветриво място. Най-подходящата температура за тяхното съхранение през зимата е -1 до +5 градуса.


Луковични растения
В края на септември и началото на октомври е необходимо да се погрижим за презимуването на луковиците. Направете това в сухо и топло време. Не прибирайте луковици с листа, тъй като листата изпаряват влага и има опасност да загние. Другата причина е честото наличие на гъбични заболявания и вредители, които могат да обхванат и самата луковица.
Извадете луковиците и ги оставете на открито. Поставете ги в сандъче и ги приберете в сухо помещение с температура около 23 градуса. След 1-2 седмици ги почистете от старите сухи люспи, остатъци от корени и полепналата почва. Сортирайте ги и ги поставете в щайги. Така ги съхранявайте в проветриви и прохладни помещения до началото на пролетта. Луковиците се засаждат на разстояние 15-20 см между редовете и 10 см в редовете между отделните растения. Дълбочината е според вида и размера на луковицата. Обикновено дълбочината е около 2 пъти височината на луковицата. Изкопавате дупка и поставяте луковицата с вегетационния връх нагоре. Ако засадите наобратно луковиците, те могат да загинат. След това засипвате луковицата с почва и утъпквате леко. Задължително полейте обилно.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ