24 Април 2024сряда20:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Андон Тотев:

Бъдещето на Сандански е в туризма

В условията на световна финансово-икономическа криза структурните фондове на ЕС се превърнаха в основния двигател за местно самоуправление, казва кметът на общината

/ брой: 226

автор:Петрана Сомлева

visibility 2672

АНДОН ТОТЕВ е завършил ВИНС "Д. Благоев" - Варна, специалност стокознание. Трудовата си дейност започва като фактурист-счетоводител в "Търговия на едро" - гр. Сандански. Няколко години по-късно става директор на предприятието. От 1976 г. е назначен за директор на "Търговия на дребно и обществено хранене". По време на неговото управление е построен и пуснат в експлоатация ГУМ - Сандански. В края на 70-те години е избран за зам.-председател на Общинския народен съвет в Сандански, което място заема до средата на 80-те години. От този момент до края на  1990 г. е генерален директор на интерхотел "Сандански".
От 2003 г. и до момента е кмет на община Сандански. Номиниран е за трети мандат.


Цитат:
"Проблемите нямат политически цвят"


- Г-н Тотев, какво от програмата за развитие на община Сандански, с която се явихте на кметските избори през 2007 г., успяхте да реализирате през втория си мандат?
- Мисля, че успешно изпълнихме задачите, които си бяхме поставили в предходния изборен период. След приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС община Сандански надгради натрупания успешен опит от предприсъединителния период, за да се утвърди като една от успешните общини в Република България по отношение усвояването на средства от фондовете на ЕС. Показателна за това е грамотата, която общината получи, за най-добро изпълнение на договор по ОП "Регионално развитие" в началото на т.г.
Изпълнили сме проекти за 33,5 млн. лв. със средства по оперативни програми "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", Програма за развитие на селските райони, Програмите за териториално сътрудничество Гърция - България и България - Македония и предходните Програма ФАР, САПАРД, ФАР ТГС България - Гърция и Програма добросъседство България - Македония, националните програми "Красива България", СИФ, ПУДООС.
В условията на световна финансово-икономическа криза структурните фондове и средствата за реализация на общата политика на ЕС се превърнаха в основния двигател за местно развитие. В община Сандански само за последната година са подадени проектни предложения на обща стойност над 57 млн. лв. Тези резултати не са просто числа в публичното пространство, а са видими за всички - граждани и гости на община Сандански.
- Кои са най-важните проекти, по които сте работили и работите и на чиято реализация разчитат и хората, и общината?
- С европейски средства направихме редица подобрения в пътната инфраструктура - рехабилитация на общинските пътища Мелник - Кърланово - Рожен (ОП "Регионално развитие" - 5 млн. лв.) и Сандански - Попина лъка (Програма ФАР - 1,5 млн. лв.). Извършихме реконструкции и на други общински пътища, осигурени от национални и собствени източници. Направеното за общинската пътна инфраструктура трябва да се оцени и поради факта, че е изпълнено в условията на остър недостиг на средства за общински пътища в цялата страна.
По отношение на пречистването на питейните води един дългогодишен проект бе доведен до успешен край с въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция за питейни води на Сандански през 2010 г. Със спечелени и привлечени средства по програми бяха реконструирани вътрешни водопроводни мрежи. Също така са изградени канализационни системи в редица населени места.
За над 50 млн. лв. е внесен инвестиционен проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води - Сандански, и рехабилитация и разширение на ВиК мрежа на град Сандански. Водата ще бъде важен приоритет и в следващите години. В момента в общината се работи по нови технически проекти.
В областта на отпадъците и екологията община Сандански отново може да покаже добри практики и успехи. Съвременното и отговарящо на европейските изисквания регионално депо, което обслужва общините Сандански, Кресна и Струмяни, в края на т.г. ще се сдобие с нова, втора по ред клетка за депониране на отпадъци. В по-големите населени места на общината бе въведена система за разделно събиране, а в бъдеще на регионалното депо ще бъде изградена система за вторичното им сепариране. Регионалното сдружение за управление на отпадъците ще изготви своя инвестиционна програма, която ще се изпълнява до 2020 г. съвместно с трите общини.
- Туризмът е сред приоритетите на местната власт. Каква е равносметката за годините на изтичащия ви мандат?
- В областта на туризма определихме реални и ясни приоритети, съобразени с динамичното развитие на общината и безспорното й утвърждаване като туристически и балнеологичен център с национално и международно значение. Убеден съм, че бъдещото икономическо развитие на община Сандански е свързано именно с туризма. Резултатите от досегашната ни работа дават основание да кажем, че Сандански се развива и утвърждава като модерна българска и европейска община, икономически просперираща. Имаме изключително богати и защитени територии и зони - Национален парк "Пирин", резервати, зони по "Натура 2000", защитени местности, които заемат над 50% от територията на общината. Използването на това богатство - в бъдеще най-вече по посока зоните по "Натура 2000" - ще обогати и разнообрази туристическата карта и представата за възможностите ни, като ролята на активната и отговорна местна власт ще бъде от особено важно значение за успешното устойчиво развитие.
За опазването на културно-историческото наследство реализирахме проект по Програма ФАР за социализация на археологически обект "Епископска базилика" за туристически посещения, а през септември т.г. бе одобрен и мащабен проект по ОП "Регионално развитие" на обща стойност 6 млн. лв. за реставрация, консервация и възстановка на археологически парк за обектите Раннохристиянски комплекс, Базилика на епископ Йоан и Епископска базилика, намиращи се в централната градска част на Сандански. Този проект ще създаде нов облик на града като модерен и привлекателен център за развитие на културен туризъм, ясно разпознаваем в страната и чужбина.
- Развитието на социалната дейност и здравеопазването са важни приоритети за всяка община. Какво местната власт прави за стабилизирането на тези дейностти?
- По проекти бяха разкрити два дневни центъра за деца и младежи с ментални увреждания в Сандански и село Ласкарево (Програма ФАР - стойност над 500 хил. лв.), изградена бе и модерна кухня и административен офис на Социалния патронаж в сградата на ПГ "Яне Сандански" на стойност 360 хил. лв. по ОП "Регионално развитие". Подобрено беше съществуващото социално заведение ДДМОУ - с. Петрово, което днес е една образцова институция. Средствата бяха осигурени от различни донори и от реализиран проект за 200 хил. лв. по ОП "Развитие на човешките ресурси". В процес на подготовка е проектно предложение за изграждане на две нови социални заведения на територията на общината - Център за социално настаняване от семеен тип и защитено жилище. Стойността на проекта ще бъде над 1 млн. лв. Приоритет за нас е създаването на дом за възрастни хора.
За модернизирането на здравеопазването местната власт винаги е оказвала безусловна подкрепа както като техническа база, така и като модел на управление. МБАЛ "Свети Врач" е общинско здравно заведение, което функционира в условията на силна конкуренция и реформираща се здравна система и което успя да се докаже като успешна институция, работеща на печалба и обслужваща гражданите на три общини - Сандански, Струмяни и Кресна. През последните няколко години общината е предоставила на болницата над 385 хил. лв. субсидия основно за придобиване на дългосрочни материални активи. С реализацията на проект по ОП "Регионално развитие" ще бъде закупено ново най-съвременно медицинско оборудване на стойност 3 млн. лв., което ще позволи прилагането на всички най-съвременни практики при лекуването на гражданите и гостите на община Сандански, както и по-добри условия за работа на медицинския персонал. МБАЛ "Св. Врач" е единствената в страната общинска болница, получила права на база за специализация на млади лекари по няколко специалности. С активното участие на общинската администрация поддържаме добри взаимоотношения с фондация "Промоция" от Кралство Холандия. Амбицията на ръководството на болницата е да утвърждава авторитета й като съвременно здравно заведение с висококвалифицирани лекарски екипи и техническо оборудване.
- Сандански като туристическа дестинация и близостта до Р Гърция и Р Македония предоставят възможности за трансгранично сътрудничество. Как се равива то?
- Убеден съм, че особено място в работата на всяка община заемат партньорствата с други европейски общини. Така е и с община Сандански, която развива успешна дейност с общините Фройденщад в Германия, Мелник в Чехия, окръг Мийт в Ирландия, градския регион на Хаагланден в Нидерландия и още много други. Продължаваме да развиваме и установяваме нови контакти с общини от Р Гърция и Р Македония. Тези контакти създават условия за успешно трансгранично сътрудничество, както и за широки бизнес контакти. Те са показателни за признанието за работата на община Сандански и нейната администрация зад граница.
- Кандидат сте за кмет трети мандат. В този смисъл оптимист ли сте, г-н Тотев, за бъдещето на община Сандански? Какво да очакват хората от вас?
- В работата си като кмет винаги съм се ръководил от принципа, че проблемите нямат политически цвят и единственото ми желание е било хората да живеят добре. През цялото време с екипа ми сме работили за прозрачност и гласност в управлението. Винаги съм разчитал на доверието и критичността на съгражданите си, защото съм убеден, че те са най-добрият коректив на всяко управление.
Добре зная, че не всички проблеми са решени, че ежедневно възникват нови задачи, които ускореното развитие на община Сандански налага. Наясно съм какво още трябва да се направи за просперитета на община Сандански, знам и мога да го направя.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ