29 Март 2024петък08:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плачът на ромите

Трябва да нямаме очи, за да не виждаме, и да нямаме уши, за да не слушаме воплите на един етнос, с който сме свързани от столетия

/ брой: 232

автор:Александър Райнов

visibility 8668

От VII клас проявявам интерес към този така интересен и загадъчен етнос рома, сега съм на 70 години. Знам, че ромите идват в България през 1378 г., по времето на цар Иван Шишман. Неслучайно пенсионерите роми от страната желаят да му издигнат паметник.
По силата на историческите превратности още през V в. ромите тръгват от Северен Пенджаб, от земите на реките Синд и Ганг (Индия) по света, за да търсят своето щастие. През Пакистан и арабските страни идват чак в Гърция, където пребивават 300 г. След това продължават за Кавказ и Русия, а други - за Балканите и Западна Европа. В България и Румъния пребивават близо 700 години, а в Западна Европа - 1000.
Чел съм, че те са най-дискриминираните в миналото. И сега някои говорят за ромите с езика на омразата. Народът е казал: "Няма стадо без мърша". Когато някои роми извършат престъпление или сгрешат, медиите веднага разпространяват новината, правейки обобщения за целия етнос. Не е справедливо, не е правилно. Излиза, че един милион и 200-300 хиляди са виновни.

Насажда се изкуствена омраза

към една достойна и предана част от българското население.
Често политици говорят за нацията ни, че трябва да е обединена, за да сме силни като народ - сбор от българи, роми, турци, евреи, арменци, власи, каракачани и др. Всички етноси са дали скъпи жертви в борбите и войните за родината ни. Предците им са защитавали честта и доблестта на майка България. Там, в битките, никой не делеше хората на такива и онакива. Сега, в мирно време, е престъпление и кощунство да се говори против нашите братя и сестри, независимо от какъв етнос са. Трябва да свикваме с ромския етнос, да го чувстваме по-близък до нас.
Нека си припомним какво направиха САЩ с негрите. Днес афроамериканците заемат достойно място в икономическия и стопанския живот на страната. Думата "негър" е забранена. Същото ще стане и в Европа. Думата "циганин" постепенно ще отпадне. Как се постигна това в САЩ? Просто американците промениха политиката и онношението си към негрите. Така трябва да се постъпи и с ромите в България и в Европа. Първият конгрес на ромите, проведен на 8.IV.1970 г. в Лондон, задължава представителите на този етнос по света да приемат културата и религията на държавата, в която живеят, и да се подчиняват на съответните закони и разпоредби, да не се чувстват като малоценни граждани.
Какви ли не упреци съм чувал по адрес на етноса, наричали са ги диво племе. А фактите говорят друго. Певец съм, слушам много музикални рубрики и предавания. Възхищавам се на великия цигулар и композитор Пабло Сарасате в Испания и на неговите изпълнения "Цигански напеви", "Фауст" и др. Благородно завиждам на световноизвестния художник Пабло Пикасо - също от Испания. Има ли артист като Чарли Чаплин? Кой не се е възхищавал от него? Не мога да намеря думи, за да изразя усещането, което изпитвам, когато чуя 100-те унгарски цигулки. Възхищавал съм се на цигулари роми от Румъния, от професионалния ансамбъл на Скопие, от единствения в света професионален театър "Ромeн" в Москва. В дует с Николай Сличенко съм изпълнявал химна на ромите от Ярко Йованович "Джелем, джелем" ("Пътуване, пътуване").
Много световноизвестни композитори

обожават ромската музика

Унгарецът Ференц Лист е един от тях. Много от творбите му са под влияние на ромската музика. Неслучайно в музикалните среди е известен като наполовина циганин. През ХIХ в. Лист постоянно посещавал Москва и Ленинград, за да слуша как пеят руските циганки в дамските цигански хорове. Пушкин се влюбва в циганка. Научава езика и така написва незабравимата си поема "Цигани". Руските класици Толстой, Чернишевски, Лермонтов са имали любими цигански романси. Братът на Толстой се оженва за циганка, синът му също, създават прекрасни семейства. През ХIХ в. циганските песни "превземат" Русия. Брамс също е под влияние на ромската музика.
В Русия има много изявени ромски личности. Един от тях е акад. Георгие Димитриу, друг е космонавтът от Москва Георги Иванов. Дъщерята на академика е доктор на науките - вицепрезидент на световната ромска организация.
Да погледнем към България. Нашите роми са ненадминати в музиката, танците и песните. Акордеонистите Борис Карлов, Мишо Гюров, Ибро Лолов, Стефан Демирев, Трайчо Синапов са виртуози. Анжело Маликов е най-добрият цимбалист в Европа. Певците Елвис Пресли, Джани Моранди от Италия са ме вдъхновявали. А какво да кажа за танцьорката Кармен от Франция, за Капуша от Полша?
За жалост ромският етнос винаги е бил презиран, на циганите в миналото се е гледало с ненавист и презрение, винаги са били подценявани и онеправдавани. Да се върнем в годините на Втората световна война. Без съд и присъда загиват 6 млн. евреи и 600 хил. цигани. Айнщайн казва: "Кракът ми никога няма да стъпи в тази Германия". Подобни античовешки злодеяния, каквито се извършваха по време на войната, светът не познава. А през средните векове ромите са били прогонвани в горите, за да съжителстват с дивите зверове. Ето какво са преживявали предците на днешните роми, които познаваме като майстори на обработката на метал, големи музиканти, певци и танцьори.
Днес ромите не са онези, на които се гледаше с ненавист. Не бива да употребяваме фразите "Да се оправят", "Не желаят да изпращат децата си на училище". Това съвсем не е вярно. Кой е този български гражданин, който ще се пречупи и ще обикне циганите след подобни изказвания? Чувал съм и друго: "Циганин ли е, стъпи му на врата!" С такива изказвания

режем клона, на който седим

Всяваме омраза сред ромското съсловие, в обществото.
След 1989-а нещата у нас коренно се промениха. Дотогава в България всички бяха българи. След демократичните процеси ромите изникнаха като гъби след дъжд. Оказа се, че са близо 1 милион и 200-300 хил., а имат един народен представител - г-ца Милена Христова. Може ли тя да внесе закон "В България да няма циганин без работа". Ето къде е разковничето. Няма какво да се заблуждаваме. Трудът създава човека. Нашата демокрация е като бич за народа, а за ромската общност бичът е двоен. Безработицата сред циганите е жестока. Трябва да нямаме очи, за да не виждаме, и да нямаме уши, за да не слушаме плача на ромите, а и на неромите: не работи таткото, не работи майката, няма закуска детето, не е добре облечено, другарчетата му ще го гледат с пренебрежение, подигравателно. Ето една от причините децата на някои ромски семейства да не посещават училище. Причината изобщо не е, че родителите нямат желание да го изпратят. Как ЕС ще ни уважава с неграмотни граждани?
Не е вярно, че циганите в България са мързеливи. Веднага след 9 септември 1944 г., по време на Стахановското движение, първият ударник в България Сава Николов - предач, с 16 ордена за трудова слава, беше циганин. По Татово време съм виждал портрети в алеите на фабрики и заводи с имена на роми ударници - предачки, тъкачки, герои на труда в мините, в селското стопанство. Техните синове и дъщери се изучиха и сега са лидери на ромските неправителствени организации, с висше образование, а някои - и с по две. Роди се ромската интелигенция. Чета във в. "Дром дромендар" ("По-близо до ромите") колко висшисти роми има: в Сливен са повече от 70, в Габрово - повече от 15. По време на абитуриентските балове в някои ромски квартали има истински празници - например в кв. "Никола Кочев" в Сливен. А в Каварна, Ботевград и др.? Какъв е изводът? Има ли човек условия, той се развива, независимо от какъв етнос е.
Разговарял съм с роми лекари, офицери, инженери, учители, поети, артисти, музиканти, композитори, професори, доктори на науките. Те се срамуват да се наричат цигани, защото 50% от авторитета им пада. Не ги упреквам. Има и такива личности между тях, които не се крият, а са откровени. Например Господин Йорданов Колев, бивш запасен подполковник, бивш член на ЦК на БКП, отговарящ за циганското население в страната. Написа пет книги. Една от тях - "Един циганин в ЦК на БКП", често препрочитам. Възхищавал съм се от неговите образи. Много е помагал на етноса. Има голям принос за развитието на интелигенцията сред ромите у нас.
Не са мои следващите думи, на един професор са: "Циганите без българите не могат и българите без циганите не могат". Дружбата ни е от времето, когато сме били под турско робство. Циганите помагаха на нашите войводи и хайдути в Балкана, ремонтираха оръжието им.
Циганите са милостив народ. Бях ученик, когато ваксаджията бай Киро от Подуяне ме покани у тях. Нагости ме, предложи ми завивки от чеиза на дъщеря си. Как да кажа нещо лошо за този човек и семейството му? Беше бял, със сини очи и къдрава черна коса - очарователен, винаги избръснат. Ако вникнете в душата на рома, ще разберете колко е добър, стига и вие да сте добри с него. Не наранявайте душите на хората. За всички има място под слънцето. Макар и непознати, всички трябва да си помагаме при нужда, особено днес.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ