Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Плачът на ромите

Трябва да нямаме очи, за да не виждаме, и да нямаме уши, за да не слушаме воплите на един етнос, с който сме свързани от столетия

Александър Райнов

12. Октомври 2011 , брой: 232   5451   2
Снимка

Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА

От VII клас проявявам интерес към този така интересен и загадъчен етнос рома, сега съм на 70 години. Знам, че ромите идват в България през 1378 г., по времето на цар Иван Шишман. Неслучайно пенсионерите роми от страната желаят да му издигнат паметник.
По силата на историческите превратности още през V в. ромите тръгват от Северен Пенджаб, от земите на реките Синд и Ганг (Индия) по света, за да търсят своето щастие. През Пакистан и арабските страни идват чак в Гърция, където пребивават 300 г. След това продължават за Кавказ и Русия, а други - за Балканите и Западна Европа. В България и Румъния пребивават близо 700 години, а в Западна Европа - 1000.
Чел съм, че те са най-дискриминираните в миналото. И сега някои говорят за ромите с езика на омразата. Народът е казал: "Няма стадо без мърша". Когато някои роми извършат престъпление или сгрешат, медиите веднага разпространяват новината, правейки обобщения за целия етнос. Не е справедливо, не е правилно. Излиза, че един милион и 200-300 хиляди са виновни.

Насажда се изкуствена омраза

към една достойна и предана част от българското население.
Често политици говорят за нацията ни, че трябва да е обединена, за да сме силни като народ - сбор от българи, роми, турци, евреи, арменци, власи, каракачани и др. Всички етноси са дали скъпи жертви в борбите и войните за родината ни. Предците им са защитавали честта и доблестта на майка България. Там, в битките, никой не делеше хората на такива и онакива. Сега, в мирно време, е престъпление и кощунство да се говори против нашите братя и сестри, независимо от какъв етнос са. Трябва да свикваме с ромския етнос, да го чувстваме по-близък до нас.
Нека си припомним какво направиха САЩ с негрите. Днес афроамериканците заемат достойно място в икономическия и стопанския живот на страната. Думата "негър" е забранена. Същото ще стане и в Европа. Думата "циганин" постепенно ще отпадне. Как се постигна това в САЩ? Просто американците промениха политиката и онношението си към негрите. Така трябва да се постъпи и с ромите в България и в Европа. Първият конгрес на ромите, проведен на 8.IV.1970 г. в Лондон, задължава представителите на този етнос по света да приемат културата и религията на държавата, в която живеят, и да се подчиняват на съответните закони и разпоредби, да не се чувстват като малоценни граждани.
Какви ли не упреци съм чувал по адрес на етноса, наричали са ги диво племе. А фактите говорят друго. Певец съм, слушам много музикални рубрики и предавания. Възхищавам се на великия цигулар и композитор Пабло Сарасате в Испания и на неговите изпълнения "Цигански напеви", "Фауст" и др. Благородно завиждам на световноизвестния художник Пабло Пикасо - също от Испания. Има ли артист като Чарли Чаплин? Кой не се е възхищавал от него? Не мога да намеря думи, за да изразя усещането, което изпитвам, когато чуя 100-те унгарски цигулки. Възхищавал съм се на цигулари роми от Румъния, от професионалния ансамбъл на Скопие, от единствения в света професионален театър "Ромeн" в Москва. В дует с Николай Сличенко съм изпълнявал химна на ромите от Ярко Йованович "Джелем, джелем" ("Пътуване, пътуване").
Много световноизвестни композитори

обожават ромската музика

Унгарецът Ференц Лист е един от тях. Много от творбите му са под влияние на ромската музика. Неслучайно в музикалните среди е известен като наполовина циганин. През ХIХ в. Лист постоянно посещавал Москва и Ленинград, за да слуша как пеят руските циганки в дамските цигански хорове. Пушкин се влюбва в циганка. Научава езика и така написва незабравимата си поема "Цигани". Руските класици Толстой, Чернишевски, Лермонтов са имали любими цигански романси. Братът на Толстой се оженва за циганка, синът му също, създават прекрасни семейства. През ХIХ в. циганските песни "превземат" Русия. Брамс също е под влияние на ромската музика.
В Русия има много изявени ромски личности. Един от тях е акад. Георгие Димитриу, друг е космонавтът от Москва Георги Иванов. Дъщерята на академика е доктор на науките - вицепрезидент на световната ромска организация.
Да погледнем към България. Нашите роми са ненадминати в музиката, танците и песните. Акордеонистите Борис Карлов, Мишо Гюров, Ибро Лолов, Стефан Демирев, Трайчо Синапов са виртуози. Анжело Маликов е най-добрият цимбалист в Европа. Певците Елвис Пресли, Джани Моранди от Италия са ме вдъхновявали. А какво да кажа за танцьорката Кармен от Франция, за Капуша от Полша?
За жалост ромският етнос винаги е бил презиран, на циганите в миналото се е гледало с ненавист и презрение, винаги са били подценявани и онеправдавани. Да се върнем в годините на Втората световна война. Без съд и присъда загиват 6 млн. евреи и 600 хил. цигани. Айнщайн казва: "Кракът ми никога няма да стъпи в тази Германия". Подобни античовешки злодеяния, каквито се извършваха по време на войната, светът не познава. А през средните векове ромите са били прогонвани в горите, за да съжителстват с дивите зверове. Ето какво са преживявали предците на днешните роми, които познаваме като майстори на обработката на метал, големи музиканти, певци и танцьори.
Днес ромите не са онези, на които се гледаше с ненавист. Не бива да употребяваме фразите "Да се оправят", "Не желаят да изпращат децата си на училище". Това съвсем не е вярно. Кой е този български гражданин, който ще се пречупи и ще обикне циганите след подобни изказвания? Чувал съм и друго: "Циганин ли е, стъпи му на врата!" С такива изказвания

режем клона, на който седим

Всяваме омраза сред ромското съсловие, в обществото.
След 1989-а нещата у нас коренно се промениха. Дотогава в България всички бяха българи. След демократичните процеси ромите изникнаха като гъби след дъжд. Оказа се, че са близо 1 милион и 200-300 хил., а имат един народен представител - г-ца Милена Христова. Може ли тя да внесе закон "В България да няма циганин без работа". Ето къде е разковничето. Няма какво да се заблуждаваме. Трудът създава човека. Нашата демокрация е като бич за народа, а за ромската общност бичът е двоен. Безработицата сред циганите е жестока. Трябва да нямаме очи, за да не виждаме, и да нямаме уши, за да не слушаме плача на ромите, а и на неромите: не работи таткото, не работи майката, няма закуска детето, не е добре облечено, другарчетата му ще го гледат с пренебрежение, подигравателно. Ето една от причините децата на някои ромски семейства да не посещават училище. Причината изобщо не е, че родителите нямат желание да го изпратят. Как ЕС ще ни уважава с неграмотни граждани?
Не е вярно, че циганите в България са мързеливи. Веднага след 9 септември 1944 г., по време на Стахановското движение, първият ударник в България Сава Николов - предач, с 16 ордена за трудова слава, беше циганин. По Татово време съм виждал портрети в алеите на фабрики и заводи с имена на роми ударници - предачки, тъкачки, герои на труда в мините, в селското стопанство. Техните синове и дъщери се изучиха и сега са лидери на ромските неправителствени организации, с висше образование, а някои - и с по две. Роди се ромската интелигенция. Чета във в. "Дром дромендар" ("По-близо до ромите") колко висшисти роми има: в Сливен са повече от 70, в Габрово - повече от 15. По време на абитуриентските балове в някои ромски квартали има истински празници - например в кв. "Никола Кочев" в Сливен. А в Каварна, Ботевград и др.? Какъв е изводът? Има ли човек условия, той се развива, независимо от какъв етнос е.
Разговарял съм с роми лекари, офицери, инженери, учители, поети, артисти, музиканти, композитори, професори, доктори на науките. Те се срамуват да се наричат цигани, защото 50% от авторитета им пада. Не ги упреквам. Има и такива личности между тях, които не се крият, а са откровени. Например Господин Йорданов Колев, бивш запасен подполковник, бивш член на ЦК на БКП, отговарящ за циганското население в страната. Написа пет книги. Една от тях - "Един циганин в ЦК на БКП", често препрочитам. Възхищавал съм се от неговите образи. Много е помагал на етноса. Има голям принос за развитието на интелигенцията сред ромите у нас.
Не са мои следващите думи, на един професор са: "Циганите без българите не могат и българите без циганите не могат". Дружбата ни е от времето, когато сме били под турско робство. Циганите помагаха на нашите войводи и хайдути в Балкана, ремонтираха оръжието им.
Циганите са милостив народ. Бях ученик, когато ваксаджията бай Киро от Подуяне ме покани у тях. Нагости ме, предложи ми завивки от чеиза на дъщеря си. Как да кажа нещо лошо за този човек и семейството му? Беше бял, със сини очи и къдрава черна коса - очарователен, винаги избръснат. Ако вникнете в душата на рома, ще разберете колко е добър, стига и вие да сте добри с него. Не наранявайте душите на хората. За всички има място под слънцето. Макар и непознати, всички трябва да си помагаме при нужда, особено днес.
 

 

Цигански комплекси...

Кадърна манипулация - написана с благ, толерантен език, така че който й опонира, да изглежда расист.
Конкретно:
- Чаплин - 1/4 циганин. Факт, към който самият той се отнася двойнствено: гордеел се, ама било "скелет в гардероба".
- Елвис Пресли - преди 300 год. може би евентуално имало някаква вероятност от циганска жилка...
- от същите InterNet-източници - Пикасо, Юл Бринър, Боб Хоскинс, Шон Конъри, Майкъл Кейн... и внимание: Христо Стоичков! Мечтая да чуя коментарите на Стоичков по отношение на циганския му произход.
Г-н Райнов, циганите 1500 год. се скитат по света. Не знам колко са, но са милиони. Генетиката отхвърли расистките простотии и е нормално и сред тях да се раждат гении и таланти, и то не само в музиката и изкуствата. (Дори тези разсъждения, както и цялата Ви статия, има лек расистки оттенък - "... мче Манго не е ли ората ... ".) Ако обаче зърното падне в почвата, а не на камък. Колко са успелите в самата циганска среда цигани? Дали не се оказва, че в самата циганската среда камъкът доста преобладава спрямо почвата.
Циганите живеят по цял свят и навсякъде циганските проблеми са едни и същи. Как пък не се намери народ, който поне веднъж за 1500 год. да подтисне антициганския си расизъм?! А може би проблемът не е в народите? Може би е в циганите?
Споменавате негрите. Как се разселиха по света негрите, и как циганите? Колко цигани са отвличани от родните им места и продавани в робство на другия край на света? Познавате ли някой цигански Мартин Лутър Кинг? Нещо за цигански ненасилствени протести да сте чувал? Нещо за цигани, доброволно приели да бъдат пребити от изроди-расисти, за да предизвикат обществена реакция срещу расизма? Нещо за масови цигански демонстрации за правото на образование?
А да сте чувал някой да е попречил на образованието на циганите? Безплатно ли е образованието? Забрани за ползване на градски транспорт от цигани има ли? Има ли места, в които не се допускат цигани? Сегргация, апартейд има ли?
Я се вгледайте по форумите - хората не протестират срещу циганите, а срещу ненаказуемата циганска престъпност и привилегированото положение на циганите спрямо всеки друг етнос - това, което се опрощава на тях, не се опрощава на никой друг?
Бедни били. Първо: не са само те. Второ: Има ли някой друг виновен за това, освен самите те? Що са бедни по цял свят? Всички ли са им виновни?!
"Има ли условия, човек се развива, незвисимо от какъв етнос е." Вие го казвате. Но нашите Народ, страна и Държава никога не са предоставяли на другите етноси по-лоши условия, отколкото на Българския. Даже напротив - често сме предоставяли по-добри. Примери - евреи, арменци, власи... че дори и турци, с които имаме мноооого исторически сметки, за разлика от циганите.
"Всяко стадо си има мърша.", казвате Вие. Колко е мършата сред споменатите? А колко са циганските бай Кировци (Вашия приятел), и колко Цар Кировци? Как ще обясните това на изнасилените по селата бабички и на лекаря, спасил живота на циганина, който после, барабар с цялото си семейство, му обрал къщата ("Отчествен фронт", Карбовски, с. Мечка)? Как ще обясните МАСОВОСТТА на тези проблеми? "Проблеми"... Ако на тези селяни им кажете "проблеми", ще Ви изгонят с вилите - за тях това са престъпления, смърт, изнасилвания, съсипия, глад, липса на бъдеще, безнадеждност... От коя страна се чуват вопли и плач, и от коя - маанета и заплахи? Вие вопли и плач изобщо чувал ли сте някога?! Някой "гяур" наричал ли Ви е?! Някой газил ли Ви е детето?! Смеете ли да си прочетете статията пред селяните от Мечка или Катуница?!
"Циганин" идвало от "гадател" на гръцки. "Gypsy" - от "гюптос" - щото дошли в Гърция от Египет. Къде има тук нещо обидно? Комай циганите са запълнили думата с негативизъм. Комай не само Българите, ами всички ще са по-добре без цигани край себе си (питайте французите, англичаните, холандците, финландците...), ама циганите не могат без амсалак, който да ги изхранва. Комай отношенията им с приемните народи не са симбиотични, а на паразит-гостоприемник. Само дето не са гости, а натрапници.
Та... Айде държавата да си свърши най-после работата и да въдвори справедливост и ИНДИВИДУАЛНИ, а не групови права и задължения! Щото не прави това от поне 60 год. именно в полза на циганите. Айде да принуди всички, без изключения по етнически признак, да си плащат сметките! Айде да защити всички от престъпниците!
Да, ама... въвеждането на справедливост май не е по вкуса на циганите, защото им отнема правото на паразита да смуче.
Да, ама... въвеждането на справедливост май не е по вкуса на политиците, защото им отнема циганските гласове и защото щели да им се скарат от Отворено общество, Хелзинкски комитет, ОССЕ, ЕК, ЕС... и всякакви абревиатури, за които е по-добре на циганите да им е уютно тук, за да не ходят там.
Търпенето е до време. Ако не се вземат мерки, после ще има кръв. Колкото повече търпия сега, толкова повече кръв после.
Докога смятаме да търпим? Колко кръв е приемлива?

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"