26 Април 2024петък13:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отровните растения и дивечът

/ брой: 235

автор:Милчо Андреев

visibility 3215

В нашите ливади и пасища растат многобройни растения, но някои от тях, дори примамливо красиви, са силно отровни. Това се дължи на съдържащите се в тях алкалоиди, гликозиди, сапонини, органични киселини, етерични масла, смоли и др. Те синтезират физиологично активни вещества, причиняващи отравяния или смърт на хора и животни. Известно е, че от триста хиляди растителни вида на Земята около десет хиляди са отровни.
Натрупването на отрова в растенията зависи от фазата на развитието им, както и от възрастта им. Например в едни видове отровните вещества са в най-голямо количество до цъфтежа или при узряване на плодовете. Неравномерно е и разпределението на отровните вещества в отделните части на растението. При едни видове растения най-отровни са плодовете, при други - корените, а при трети - цветовете, листата или стъблото. Степента на отровност на един и същ вид растение зависи от много фактори - географско разположение, климат, годишно време, почвени условия и др. Така например чемериката, която расте на юг, е по-токсична от тази в северните райони.
Отровните свойства на отделните растения са различни и по време на техния растеж. Има растения, които в ранна пролет са най-силно отровни, а други - през есента. Така например кърпикожухът през пролетта е най-силно отровен, а през есента отровните му свойства намаляват. Корените на лудото биле са по-отровни през пролетта, отколкото през есента.
Действието на отровните вещества се определя от съдържащите се химически съединения и от поетите количества от животните. Например при приемането на 100 г зелена маса от бисерка, която е широко разпространена у нас, в стомаха на животното се отделят до 108 мг циановодород. Това предизвиква отравяне и смъртта настъпва след няколко часа. Такива отравяния предизвикват стъблата на чемериката, листата и цветовете на вратигата, на самакитката и др. Отравянията на дивите животни стават при поглъщане на част от тях. Настъпва болезнено разстройство, което понякога завършва със смърт.
Установено е, че при сушенето или силажирането някои от попадналите отровни растения намаляват или загубват част от отровните си свойства, някои от отровите се отделят във вид на летливи вещества или се измиват от дъждовете. По този начин и смъртната опасност намалява. Така например белият шавар и лютичето в сухо състояние са напълно безвредни, тъй като тяхното отровно вещество се отделя по време на сушенето. Но има растения като татула и есенния минзухар, които натрупват отровата в семената си и тя се запазва при изсушаване. Изсушената самакитка запазва своята токсичност няколко години. Чемериката не само запазва отровните си свойства, но те се просмукват и в доброкачествените треви, в които е попаднала. Така цялата тревна маса става отровна.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ