25 Април 2024четвъртък11:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска касиране на изборите в София

От 1995 г. БСП не е постигало толкова висок изборен резултат в София, категоричен бе Румен Овчаров

/ брой: 246

автор:Павлета Давидова

visibility 1451

Съдебна жалба за касиране на изборите подготвят столичните социалисти, стана ясно вчера. Председателят на БСП - София, Румен Овчаров обясни, че партията вече втори ден очаква Общинската избирателна комисия да излезе с някакво решение за изборния ден. Веднага щом това стане, социалистите ще внесат жалба до Апелативния съд, закани се Овчаров. Според него най-доброто решение, което може да вземе съдът, е да насрочи нови избори.
Овчаров изтъкна няколко скандални случая, които дават основание за оспорването на настоящите изборни резултати. Общинските избирателни комисии съвсем неоснователно бяха ангажирани освен с организирането на местния вот и с този за президент, което доведе до тяхното тотално претоварване. Друга груба грешка е липсата на яснота колко точно е продължил изборният ден. Абсолютно никой няма точна представа в колко часа са отворили и затворили всички столични секции, като времето на края на гласуването варира от 19 до 22 ч. За пример Овчаров изтъкна 58 секция в София, която безапелационно е затворила в 18,45, докато много други секции продължили да приемат гласоподаватели и след това. "Това дава възможност за манипулации на изборния вот на места, за които се очаква, че преобладават привържениците на някоя партия. Лесно могат да се приемат само документите на хора, за които е ясно за кого ще гласуват", възмути др лидерът на софийските социалисти. Депутатите, които бяха засечени сред комисиите в зала "Универсиада", съвсем не са били прецедент. В 129 училище в броенето на бюлетините активно е участвала и координаторката на ГЕРБ Поля Михайлова, това е недопустимо, категоричен бе Овчаров.
Десетки хиляди хора в София не са успели да упражнят правото си на глас заради скандалните неразбории около изготвянето на избирателните списъци, или пък заради изненадващото си присъствие в забранителните списъци. Социалистът беше възмутен и от незачитането на законовото изискване в секциите да има по 2 кабини. Това допълнително забави изборите, възмути се Овчаров. Заради липса на транспорт до изчислителния център 13 секции в 5-о училище в София пък са зарязали документацията без надзор в школото и са се прибрали по домовете си, заяви Овчаров.
Драмата около резултатите се засили, когато Овчаров размаха купчина оригинални изборни протоколи, които би трябвало да се намират в ОИК. Той отказа да обясни откъде ги е получил и заяви, че ги е събрал, обикаляйки около зала "Универсиада". Сигурно чувалите, които са носили депутатите от ГЕРБ, са се скъсали, пошегува се Овчаров. "Всички председатели на СИК в София бяха от ГЕРБ, тяхно задължение е да следят за тези документи, не е редно да ги дават на хората да си ги носят по домовете", коментира Овчаров. Безпрецедентно тази година ЦИК попълни служебно 37 протокола, които липсваха в ОИК. Резултатите са манипулирани. Проблемът се усложнява от други 100 протокола, под които са подписите на по-малко от 50% от членовете на СИК, което също е законово нарушение.
9440 от бюлетините, пуснати за президент, са обявени за недействителни, същото се е случило с 14 149 за общински съветници и 11 703 за кмет на Столичната община. Мистерията се задълбочава и от множество жалби, в които са описани опити представители на избирателни комисии нарочно да правят бюлетини недействителни.
Премиерът Бойко Борисов щял да обвини социалистите, че атакуват изборите заради ниските си резултати, но Овчаров се похвали, че от 1995 г. БСП не е имало толкова много гласове в София. Още преди изборите предупредихме какво може да се случи в "Универсиада", но никой не ни послуша, добави Овчаров.
Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев определи ситуацията в София като срам за България и припомни, че и европейските социалисти, и европейските либерали вече са представили декларации в Европейския парламент за изборните нарушения в България. "Аз знам, че загубих, но това трябваше да стане честно. Изборите за общински съветници са напълно опорочени, а да не забравяме, че само 200 гласа биха променили преразпределението на силите в СОС", анализира Кадиев.


Изпълнителното бюро заседава днес по темата

Извънредно заседание на ИБ на БСП ще започне днес от 9 ч. по предложение на лидера Сергей Станишев. На срещата трябва да се вземе решение дали БСП да касира изборите в цялата страна. Според Станишев столичните социалисти имат пълни основания да го искат за София.
"При такъв брой недействителни бюлетини, при такъв брой хора, които не бяха допуснати да гласуват, било то заради опашките, било то заради някакви списъци на МВР, при такъв натиск, който беше извършен, имаме сериозни основания да подозираме властта в мамене", коментира той. Соцлидерът добави, че е прецедент недействителните бюлетини в страната да са 700 000.
"Разликата между Калфин и Плевнелиев е около 350 000-360 000 гласа. Недействителните бюлетини за президент са 230 000. Там сигурно има бюлетини и за Калфин, и за г-жа Кунева, и за други кандидати от десницата", анализира Станишев. Той припомни, че обикновено недействителните бюлетини са едва около 2%.

 

Искат по-високи заплати за учителите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Да не забравяме истината за арменския геноцид

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

От 26 април плащат великденските добавки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 1

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ