20 Април 2024събота04:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Граждани на протест срещу кражбите на изборни гласове

Инициативен комитет излиза днес на шествие срещу неразбориите около провеждането на първия тур на изборите

/ брой: 247

автор:Павлета Давидова

visibility 1095

Протестите срещу липсата на организация и нарушаването на правото на глас на българските граждани продължават с пълна сила седмица след първия тур за президентска и местна власт. Днес от 15 часа протестно шествие ще има от пилоните на НДК до ЦИК. Мотото на инициативата е "Върнете ни гласа". Инициативен комитет събира всички, които имат активно гражданско самосъзнание и съвест и са възмутени от множеството нарушения, съпроводили изборния ден.
Походът на откраднатите гласове цели да покаже, че хората не приемат безропотно опитите за фашификация и манипулация на изборните резултати. Прозрачни бюлетини, забранителни списъци, депутати, разнасящи чували с вота на хората, всичко това е подтикнало гражданите да застанат пред ЦИК в опит да защитят конституционното право на българските граждани свободно да изразят волята си за това кого искат да управлява.
 Гласът на хората не бе чут миналата неделя, категоричен бе Александър Аврамов. Той призова за повече яснота около формирането на така наречените забранителни списъци, които лишиха от гласуване стотици хиляди българи. Защо някой попречи да има нормални и демократични избори, възмутиха се младите хора, организатори на днешния протест. Сред въпросителните около изборния процес е и това кой контролира ГРАО и МВР при изготвянето на списъците за гласуване и определянето на това кой може да пуска бюлетини.
На 23 октомври България зачеркна "република" от името си, анализира изборната драма Радослав Стоянов. Той бе възмутен и от факта, че още в изборната нощ Йорданка Фандъкова бе обявена за кмет на София. Младежът попита на какво основание се е случило това, особено след като ден след изборите бяха обработени данните от едва половината секционни комисии, а протоколите на 80% от тях бяха сгрешени. Живеем във филм с лош режисьор, ние не искаме да сме просто статисти, искаме конституционното си право на глас по определените от закона правила, категоричен бе Аврамов.
Младите хора алармираха, че това, което се случи на 23 октомври всъщност създава впечатлението, че в България се правят избори за първи път. Много младежи отидоха до секциите, видяха опашките и просто се врътнаха, други станаха жертва на изборния хаос и забранителните списъци, това изобщо не бяха нормални избори, оплакаха се организаторите на протеста. Те бяха възмутени и от отношението на медиите, част от които наистина работиха като PR на управляващите и които обявиха по завоалиран начин изборни резултати с голяма преднина на определени кандидати. Като добавим и репортажите с дългите опашки, посланието беше едно - победителят е ясен, има навалица и гласуването е бавно, няма смисъл да се разкарвате, оплакаха се протестиращите.
"Струва си да покажем, че нас, обикновените хора, ни има, че не приемаме това, което журналисти и социолози казаха от наше име. На протеста няма да има знамена, политическа агитация, просто ще бъдем граждани на България, които са готови да излязат, за да покажат, че ги има и че не приемат това, което се случва", заканиха се организаторите на протеста "Върнете ни гласа".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ