26 Април 2024петък04:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социолози:

БСП се завърна на сцената

Резултатите от президентските избори могат да се окажат пирова победа, прогнозира Антоний Тодоров

/ брой: 252

автор:Павлета Давидова

visibility 1184

БСП се завърна на сцената, около това твърдение се обединиха политолози и социолози на кръгла маса на тема "Следизборната политическа ситуация", организирана от фондация "Фридрих Еберт".
БСП трябва да спре да се оплаква, че няма чуваемост за посланията й. Чуваемост има, но важното е какво ще казва оттук нататък и кой ще го казва, категоричен бе Живко Георгиев от "Галъп". Качествените и кадърни хора, издигнати по места, са успели да преодолеят стигмата "БСП" и да постигнат повече гласове, отколкото чистият партиен електорат. На другия полюс бил ГЕРБ. Според Георгиев бъдещето на Лечков очаква и Бойко Борисов. Социологът бе категоричен, че липсата на капацитет и компетентност може да доведе до крах в партията. Въпреки че Борисов продължава да е основна фигура, харизмата му отмира, добави той. Според него премиерът плаши повече хора, отколкото Ахмед Доган, и пример за това е опитът на Борисов да повиши гласовете за Росен Плевнелиев със заплахата, че изборът всъщност е между него и лидера на ДПС. Призивът обаче донесе нови гласоподаватели към опозиционния кандидат - Ивайло Калфин, отчете Георгиев.
ГЕРБ се оказа изолирана партия на много места в общините. В парламента няма стратегически съюзник, съществуват сериозни вътрешни противоречия, липсват им кадри, назначенията са на принципа "срещнат на улицата зад ъгъла", включи се и политологът Антоний Тодоров. Според него добрите изборни резултати, които ГЕРБ постигна на президентските избори, може да се окажат пирова победа. Опасността пред управляващите идва от концентрирането на прекалено много властови ресурси за сметка на електоралната подкрепа. За подобен сценарий говори и фактът, че Росен Плевнелиев бе избран за президент с гласовете на по-малко от 2 млн. избиратели, което е абсолютният минимум досега, а все пак има и леко увеличение на хората, решили да пуснат бюлетина, в сравнение с предходните избори за държавен глава.
Проф. Петър-Емил Митев коментира, че концентрацията на власт още не е достигнала максимума си, но предстои изборът на нов главен прокурор, на членове на СЕМ, на ВСС и др. "Има 3 възможни сценария за развитието на политическата ситуация - пълзящ авторитаризъм, който практически наблюдаваме; рестарт - ГЕРБ концентрира власт, достига тавана си на популярност, изчерпва се харизмата на Борисов, появява се алтернатива, или трети вариант - двупартиен модел, за който има различни варианти", анализира професорът. Според него в политическото пространство има място за субект, който да допълни лявото и дясното.


Никога не е имало такава вълна от недоволство при провеждането на избори


Дори и при невралгичните времена през 1991 г. в България не е имало такава голяма вълна от недоволство около начина на гласуване, коментира Петър-Емил Митев. Той добави, че изборният процес у нас заема твърде голяма част от общественото внимание, а се налага чуждите наблюдатели да ни следят, все едно не сме правили избори.
Огранизацията на първите демократични избори в Тунис надмина очакванията на всички. Организацията на поредните избори у нас се размина с очакванията, илюстрира мнението си той. Според него прохождащият в света на демокрацията Тунис е провела много по-коректно изборите си.
През 90-те г., с които някои колеги сравняват настоящето, имаше сблъсък на идеи. Днес каузата на политиците е властта, изрази съжалението си професорът.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ