Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Книги

Книга срещу човешките недомислици

В нея читателят ще срещне прелюбопитни факти за нерешени проблеми

Иван Вълов

5. Ноември 2011 , брой: 253   703   0
Снимка


Заглавието на новоизлязлата книга на проф. Искра Маждракова, дмн, а отскоро и академик, носи предизвикателното заглавие "Недомислици човешки и фантазии младежки". Ако говорим за човешките недомислици, те са толкова много, заобикалят ни отвсякъде и не рядко представляват заплаха за живота ни. Проблемите, които произтичат от тях, имат повсеместен, глобален характер, но и много от тях са си чисто български. Те са последица от безогледното разрушаване на природата, от необезопасените пътища, от изсичането на горите, от необмислената корекция на реките, от строителството... Ами тези също в интеграцията, инвестициите и приватизацията, здравеопазването, медицинската и хранително-вкусовата промишленост, образованието... Животът ни просто бъка, както се казва, от нерешени проблеми, много от които са рожба на човешката недомисленост.
С нелеката задача да запознае читателите с опасностите, които носят за човечеството, а най-вече за българите, цяла поредица от грешки и недомислици, се е решила да направи проф. Искра Маждракова в книгата си. Освен изтъкнат специалист по очни болести и дългогодишна преподавателка в Медицинската академия, тя е авторка и на дисертации със социална насоченост. Книгата й "Недомислици човешки и фантазии младежки" (изд. "Бодлид-инс" ЕООД) принадлежи към научно-популярния жанр. Чрез участниците в сюжетното действие авторката запознава читателите с много от споменатите по-горе проблеми, извеждани всеки по конкретен повод. Много от използваните факти будят не само недоумение, но и тревога, какъвто се оказва изнесеният от авторката случай, че световноизвестната швейцарска фирма "Нестле" влага в произвежданото от нея сухо мляко - заместител на майчината кърма, опасния за живота на бебетата метал манган! В почти всичките 15 глави на книгата читателят ще срещне прелюбопитни факти за нерешени проблеми. В коментарна форма и чрез диалозите на героите си авторката предлага и възможности за ефективно решение на много от проблемите.
Макар и сравнително малка по обем (140 стр.), написана от сполучливото съчетание на учен и гражданин, книгата "Човешки недомислици..." на проф. дмн. Искра Маждракова има стойността на "учебник за живота". Авторката заслужава признание и уважение, а книгата - да стигне до повече читатели!
-----------
Представянето на книгата ще се състои на 7 ноември, понеделник, от 18 ч. в аулата на ВМА, ул. "Георги Софийски", централен вход, вдясно. Ще говорят акад. Григор Велев и писателят Иван Вълов. Входът е свободен.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"