18 Април 2024четвъртък17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Защо Уорлик извади тоягата

/ брой: 255

автор:Ралица Николова

visibility 1559

Дълго време посланикът "комисар" Джеймс Уорлик подаваше морковчета на Б.Б. и министрите му и сипеше дъжд от критики върху опозицията и всичко, що не е ГЕРБ. Американецът, когото наричат дипломат, брутално излизаше от добрия тон на дипломацията и влизаше с бутонките във вътрешната политика на България.
Заплашваше лидери на опозицията, сочеше с пръст "лошите" съдии и прокурори, цитираше дори имена на костюмирани господа и ги заклеймяваше като престъпници. Без съд и присъда.
Уорлик и Б.Б. дълго пееха една песен. А посланикът се държеше като лошо ченге със същата наглост, както премиерът предпочиташе маниерите на мафиотски бос.
Докато Уорлик държеше торбата с морковите, никой не смееше да му направи дори намек, че не се вмества в общоприетите за един посланик задължения и норми. Напротив, Б.Б. си го извика в парламента и го пусна пред репортерите като вярно куче пазач. За първи път в историята на България чужд посланик влезе в унизителната роля да брани премиера пред микрофоните в НС.
Но защо да ни учудва низкото и нагло поведение на човек, който дори не крие мисията, с която е проводен в България. Посланик Уорлик има ни по-малко, ни повече две задачки, разписани от Вашингтон. Да прокара сделката за шистовия газ на "Шеврон" и да прекрати ключовите енергийни договори за руските проекти у нас.
Какво се случи, че изведнъж американецът прибра морковите и извади тоягата? Свъси вежди и намекна, че правителството нещо там не се справя. Позволи си остър тон не само срещу Плевнелиев, но дори срещу Б.Б. "Никакви извинения повече! Вече две години те са на власт!", тропна по масата посланикът губернатор.
Как така една сутрин Уорлик се събуди и прогледна? Как така се изпариха романтичните чувства към Б.Б. и задморският емисар се осмели да предупреди, че "меденият месец свърши". На много хора им омръзнало от едни и същи проблеми, добави "комисарят".
Как така ли? Ами нека погледнем само няколко дни назад. МОСВ одобри екологичната оценка за проекта "Бургас-Александруполис". Стъпка, която дава мощен тласък на строежа на петролопровода. Изваждането от фризера на руския проект едва ли е по вкуса на американците. Още по-малко се вписва в плановете на Уорлик. Да си спомним и какво се случва с договора на "Шеврон" за проучванията за шистов газ. Ами почти нищо. От няколко месеца насам. Напротив - заговори се за евентуален референдум, все повече се чува гласът на противниците на шистите. Дори екоминистърът обясни, че ще чака експертна оценка, преди да даде своята. Някак странно без мнение по темата остана и новоизбраният президент Плевнелиев. Какво ще обяснява Уорлик на шефовете си, ако изведнъж се пръкне закон срещу добива на шистов газ? Пък и Русия обяви, че ще финансира "Белене".   
Я по-добре да извади тояжката и да натупа подопечните си, които нещо се разсейват и не изпълняват плана. Дипломатът губернатор явно нито може, нито знае различен подход.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ