25 Април 2024четвъртък02:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плевнелиев и Стоянов са от една валентност

/ брой: 259

автор:Иво Атанасов

visibility 1668

Гледката беше трогателна! Двама стоматологични феномени - президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, заедно пред камерите! Единият не може да си затвори устата, а другият не смееше, навярно защото не е имало кой да му каже, че кампанията е свършила и изкуствената усмивка вече не е нужна. На мургавия фон емайлът блестеше до такава степен, че телевизиите можеха да предават без специално осветление. Двамата се взеха толкова бързо, та Плевнелиев не се сдържа да възкликне: "Още от първата минута химията проработи между него и мен!"
Само че химичните реакции ни върнаха във времето на предизборните залъгалки. За кой ли път чухме, че новият държавен глава щял да работи денонощно и да даде всичко от себе си. Щял да отвори президентството и да го проветри. Апропо, подсказвам му отсега, че в един от коридорите има и прозорец за миене - да не го подмине. Още в първия ден щял да изпълни първото си обещание - да отзове посланиците с принадлежност към службите. Така щял да стане символ на изпълнените обещания.
И тук Сашо Диков, чиято невчесана глава, за щастие, ражда невчесани въпроси, с присъщия си апломб упрекна Плевнелиев в безпринципност. Защото не друг, а тъкмо ГЕРБ издигна за кметове 35 свои активисти с досиета. Отделно в службите са били няколко техни депутати, областни управители, че дори и шефът на митниците. Защо те са добрички, а посланиците - лоши? "Нали не си представяте, че като президент ще звъня на премиера по партийни въпроси! Това би било противоконституционно" - измъкна се Плевнелиев. С което доказа, че между него и Стоянов не само има химия, но и двамата са от една и съща валенция. И бат'Петьо не смееше да отрони думичка срещу тогавашния премиер Костов, най-безстрашните му прояви се свеждаха до молби към Иван да си каже, хората щели да го разберат.
Впрочем това се виждаше и с невъоръжено око, и то далеч преди номинациите. На 10 март  Плевнелиев беше категоричен в сутрешния блок на една от телевизиите: "Аз съм човек, който разбира от строителство. Свикнал съм, като хвана нещо, да го правя. Не може един министър да прескача от пост на пост. Не искам да ставам нито президент, нито кмет". Той дори обяви, че ще се съпротивлява на подобни покани.
Всъщност първоначално дори не му се налагаше да се дърпа. Фаворитът на Борисов за президент винаги е бил Цветан Цветанов. На 4 септември обаче премиерът заяви, че вътрешният министър му трябва за по-важни дела от президентските, че за такива задачи може да разчита в най-голяма степен на него, затова предпочита да се раздели с Плевнелиев и да го "пусне" за държавен глава. И тук историята мълчи за каквато и да е съпротива от страна на строителния министър. Знае се само, че е научил за номинирането си минути преди пресконференцията, бил е спортно облечен и поради това гардове от НСО са били изпратени да му донесат костюм, та да не се излага.
След което започнаха да се сътворяват най-новите български легенди - за бившия комсомолски активист, който бил толкова умен, че в първите месеци на демокрацията чак се изхранвал със съставяне на хороскопи. А после заминал за нормална страна като Германия и се върнал милионер. За това колко успешен министър е бил, как изпълнил всичките си обещания и как щял да стори същото и като президент. Внушенията замъгляваха факти като този, че уж екипът му бил силен, пък се разпадна още в хода на кампанията - новата министърка уволни всички ключови фигури. Че с изключение на магистралите, където първите копки бяха повече от реално завършените километри, но все пак нещо се придвижваше, в останалите секторни политики нямаше никакъв напредък. А някои от тях са с голямо значение за качеството на живота. Например изграждането на канализациите и на пречиствателните станции за отпадъчни води според еврокритериите, което обаче може да увеличи до 3-6 лева цената на кубик инкасирана вода. Ето защо беше крайно необходимо да се разработи и приеме стратегия за управление на инфраструктурата във водния сектор, но отличникът Плевнелиев не го стори. И още: не извърши промяна в устройственото планиране, не стимулира развитието на кадастъра и имотния регистър, не създаде условия за ефективна работа на регионалните съвети за развитие и прочие. Да добавим и това, че поради типичната си плахост и предпазливост се отказа от функциите си на координатор на международния проект "Бургас - Александруполис".
Сега обаче трябва да приемем, че вече е нов човек и ще съумява да защитава категорични позиции в сложните и напрегнатите ситуации, в които ще го поставя ежедневието му на държавен глава. Трудно е да повярваме. И не заради самата химия, а защото от цялата Менделеева таблица си пасна със свойствата тъкмо на елемент като Стоянов. Както се казва - през девет валенции се подушиха.

Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ