19 Април 2024петък19:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Студен душ за студентите

/ брой: 259

автор:Деси Велева

visibility 981

Младите хора в България за пореден път потърсиха справедливост. Не привилегии, власт или отстъпки. Задълбочено и последователно студентите изложиха исканията си за вида на бъдещия бюджет за 2012 г., който засяга тяхното настояще. И не го направиха лаишки, нито подходиха агресивно, а дори показаха уважение. Просто поискаха да бъде взета предвид позицията им срещу замисленото вдигане на студентските такси, което в проектобюджета за 2012 г. е наречено "нов модел на финансиране на висшето образование". Отидоха при просветния министър и обясниха позицията си, настояха преди второто четене текстовете в проектозакона зда се променят и повишението на таксите да е с не повече от 5%. Според тях - били са чути.
Младите очакват уважение към позициите им от властта, която ясно показа, че е замилсила да прехвърли тежестта от кризата и върху студентите. Вместо да вдигне сумата за издръжка на един учащ, тя реши да увеличи таксите. И тъкмо вчера младите  повярваха, че в МОМН са ги чули, просветната власт поля надеждите им със студен душ - представителите на студентските съвети нещо не били доразбрали. Доста трудно било да се промени положението, понеже трябва да мине през правителство, депутати, парламент... Шикалкавенето ясно показва, че държавата на ГЕРБ не просто няма намерение да облекчи младите хора. Тя се ангажира с тяхното заробване в дългове. Иначе защо в бюджет 2012 г. са заделени повече милиони за студентски кредити? Ясно - таксите растат, взимайте заеми. После ще ги връщате, ама не се знае как, щото безработицата расте...  
Наивно е студентите да разчитат на коректен отговор на добронамерения си тон. Практиката показва, че у нас позиция не се защитава с декларации, писма или с протести във фейсбук. И на студентите им остава алтернативата да излязат на протест на жълтите павета.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ