29 Март 2024петък03:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шистовият газ пак изкара протестиращи пред МС

"Шеврон" вече се похвали, че е получил разрешително за проучване в България

/ брой: 263

автор:Павлета Давидова

visibility 884

Бойко, защо подписа на инат? Нона и Трайчо в затвора заради шистовия газ! Не ни ГАЗете водата! Това бяха част от скандиранията на около стотина души вчера, които излязоха пред Министерския съвет, възмутени от реалната опасност в страната да започнат проучвания за добив на шистов газ.
Нито студеното време, нито ранният час попречиха на организирали се в интернет граждани и екоактивисти да скандират 2 часа и половина "не на шистовия газ". Хората поискаха управляващите да наложат мораториум върху технологията за проучване на шистов газ, както и върху вече дадените според тях разрешения за проучване. Протестиращите са притеснени, че от октомври в сайта на американската фирма "Шеврон" има информация, от която става ясно, че компанията вече е получила разрешително за проучване на шисти в страната. Американците се хвалят, че от миналата година досега са придобили право за технологични изследвания в Полша, Румъния и България, разрешителното е за общо 4 млн. акра земя.
Никой от МС не се престраши да дойде и да чуе на място притесненията на гражданите. "Лесно им е по телевизията да обясняват колко е безопасна технологията, но ги е страх да лъжат хората в очите", коментираха събралите се. "Шистов газ - изборът е него или нас!" гласеше един от плакатите, които младежи изправиха срещу прозорците на управляващите. "Недопустимо е поведението на Нона Караджова и Трайчо Трайков. Те се държат като лобисти на американска компания, вместо като български министри, които да вземат решения в интерес на държавата", заяви Мариана Христова от организаторите на протеста.
Подготвена е нова декларация до Бойко Борисов, обясни Ангел Славчев. В документа е посочено, че само за 2 месеца бяха събрани 8000 подписа на живеещи в Североизточна България, подкрепящи петиция срещу проучванията и добива на шистов газ у нас, която вече е внесена в ЕП. Протестиращите разпределиха помежду си и писмено обръщение, което всеки от тях ще изпрати до партиите с призив да обявят публично позицията си по темата. Гражданите припомниха, че Борисов обеща, ако има дори само 1% риск от замърсяване на околната среда, да прекрати всякакви опити за въвеждането на технологията хидравличен удар у нас. Рисковете са много повече, но мораториум все още няма, недоумяваха екоактивистите.

Камион с радиоактивни вещества пътува към Рогозина

Камион с радиоактивни вещества е преминал границата край Генерал Тошево и вече е на българска територия, след като е прекарал няколко седмици в Румъния в чакане на разрешително за навлизане в страната. Такава информация достигнала до организаторите на протеста.
"Камионът отива към обект в село Рогозина, община Генерал Тошево. Там има разрешение за добив на конвенционален газ, но имаме данни, че се подготвя проучване за шистов. Камионът има разрешително за пренос на ядрени материали. Питаме къде и кой ще представи документация, за да се разбере какво е това и защо е там", алармира Мариана Христова.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ