25 Април 2024четвъртък00:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С езика на социалната справедливост

Александър Радославов представи своя прочит за миналото на социалдемокрацията в България

/ брой: 265

автор:Павлета Давидова

visibility 1366

"Хубаво е човек  да засади поне едно дърво през живота си, но още по-добре е, когато напише книга" - така председателят на БЗНС "Александър Стамболийски" Спас Панчев се пошегува с Александър Радославов на тържеството в четвъртък по повод представянето на първата книга от авторската му поредица за Движението за социален хуманизъм.
 Председателят на политическа партия Движение за социален хуманизъм Александър Радославов, който е и народен представител от Коалиция за България, бе уважен от много гости. Сред тях бяха депутатите Антон Кутев, Любен Корнезов, Пламен Орешарски, д-р Евгени Желев, други политици, общественици.
"България е поставена пред една безпътица, време, в което се наблюдава тотална липса на идеи и точно тази книга показва, че социалдемокрацията е идея, която все още съществува", каза проф. Пантев, който посочи, че Радославов е добър автор, оратор и осмислител на тази идея. "Хубаво е някой да припомни, че социалдемокрацията и социалното не са родени в снеговете на Сибир, пустинята на Китай или блатата на Латинска Америка, а идват от библиотеката на Британския музей. Тези идеи са в основата на човешкия прогрес и модернизация", каза историкът. Той подкрепи начинанието на един "модерен социалдемократ, който говори универсалния език на социалната справедливост", да издаде книга, в която да разкаже за пътя, който ДСХ в България е извървяло от 1995 г. до сега. "Всякакви папагали повтарят, за щяло и нещяло, как демокрацията не била перфектна и се опитват с това да оправдаят глупостите, които правят. Но ето, има книга, която показва, че идеята за социалната справедливост е много по-съдържателна и смислена от всякакви изтъркани от употреба фрази", категоричен бе Пантев. Според него за стойността на една книга се съди по това дали поражда размисли, а Александър Радославов успява да предизвика читателят да се замисли какво е отношението му към хуманизма и справедливостта.
Да има повече такива книги, пожела депутатът от БСП Ивелин Николов. Той отбеляза, че под ръководството на Ал.Радославов ДСХ е показало, че може да бъде добър коалиционен партньор и приятел, който няма да те предаде, а само по себе си това означава, че става дума за истински социалисти и социалдемократи. "Социализмът не е утопия, той е необходимост", каза доц. Цочо Кузманов. Той изтъкна, че няма хуманизъм в каска, нито в полицейска палка. "Мислите са по-силни от полицейските палки, а солидарното отношение към другите е жизнено важно за съществуването на всички нас", обясни ораторът. Своите пожелания към автора на книгата "ДСХ - възникване, дейност и развитие" отправи и Пенчо Хубчев от фондация "Фридих Еберт". Той отбеляза, че Александър Радославов е честен и смел политик, който с този свой труд допринася много за документирането на новата българска история.
"Посвещавам тази книга на всички онези пионери-хуманисти, които вече не са сред нас. На брат ми Стефан Радославов, който бе един достоен приятел и съратник, на Атанас Москов, на Захари Карамфилов, Журито Бехметов и всички други, които оставиха своя значим принос за социалдемокрацията и хуманизма" - взе думата Александър Радославов. Той обясни, че във втория том от поредицата ще бъде обърнато специално внимание на идеите и ценностите на ДСХ. "Така ще покажем колко много социалдемократи има в нашата страна, дори те да не са ежедневно пред камерите, те са тук и ще се множат", убеден е авторът.


      

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ