23 Април 2024вторник17:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Долу ръцете от отец Иван!

За собствениците на хасиенди и палати има "държава". А за спасените от немотия бездомници?

/ брой: 268

автор:Ина Михайлова

visibility 1338

Няма да позволя да бъде разрушено крилото от приюта в Нови хан. Това рече вчера сутринта отец Иван, основател на приюта "Свети Николай". Божият човек се грижи за 145 души, сред които 60 деца.  Поводът за гневното изречение и заканата му лично да застане пред багерите е предписание на РДНСК. Според него градежът на новия жилищен корпус и параклиса към него е незаконен, тъй като не е правен по проект, за него няма дадена и строителна линия, нито пък има акт 16, независимо че в него обитават хора. Ако не бутнем сградата сами до 2 декември, ще ни изпратят багери да я разрушат, но тогава ще трябва да платим 52 000 лв. за разрушаването на жилищната сграда и още 4000 лв. за бутането на параклиса, обясни преди ден отец Иван.
Сагата с приюта в Нови хан не е от вчера. Освен мераци да бъде съборен, а хората в него - разгонени, имаше дори заплахи домът да бъде подпален. Мнозина не спират да цитират и надписа на спирката на Нови хан: "Попе, махни циганите от дома или ще те запалим", припомня отецът. Самият той признава, че част от постройките наистина не са изрядни, но чия е вината, пита отецът. Като започнахме да ги правим, от местната администрация казаха: "Действай, ще те оправим". Аз действах, а сега..., коментира човекът, станал известен в цяла България с грижата, която полага за бедни и бездомни, потърсили топла храна и завивка в манастира в Нови хан.
Шефката на РДНСК в София Милка Гечева заяви вчера, че няма законово основание да бъде издаден документ, който да запази крилото на социалния дом. А и при проверките били установени множество нарушения. Сигурно е така.
Толкова много ли са хората като отец Иван у нас? До него ли опряха НАП, ДНСК и още куп държавни органи? Отец Иван ли е най-големият престъпник? Може и да не е изряден пред закона, но изрядни ли са митичните митничарски села? Или обследваните с хеликоптер незаконни хасиенди? А може би палатите на Цар-Кировците? Зад гърба на гореизброените обаче стоят много неща: добри адвокати, солидни авоари, ако се наложи - яки момчета. Зад отец Иван кой застава? Бедните и онеправданите, които никой не иска в близост до дома си, с които никой не желае да сподели трапезата си. А държавата с кого е? Ще кажете - със закона? И той трябва да е еднакъв за всички, нали? Но не е! Може и другояче да го кажем. За собствениците на палати и хасиенди има "държава", а за спасените от немотия бездомници?
Днес отецът не иска да връща лентата назад и да припомня кой и защо е против дома и неговата дейност. Той просто търси решение на проблема. Надява се, че го е намерил след вчерашната среща с министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова и с други "много отговорни люде" - представители на държавната и местната власт. Като че ли решение на сагата с приюта "Свети Николай" в Нови хан има. Остава малката подробност - да се намерят спонсори и пари, за да се реализира иначе прекрасната идея.
За отец Иван предстоят нелеки дни. За хората от приюта, повярвали, че някой наистина е загрижен за тях - също. Свещеникът обаче е наясно с мисията си в този живот. Иска да бъде Човек. Стига държавата и отговорните фактори да му помогнат и да му позволят да бъде такъв.

Отец Иван:
Вместо да ми извадят очите, те ми изписаха вежди


- Отец Иван, къде ви намирам?
- Пътувам. Бях на среща с министърката на регионалното развитие Павлова. Там бяха и министър Тотю Младенов, и областният управител, и дядо владика, и представители на ДНСК, експерти - много хора. Стигнахме до компромисно решение. Ще построим нова сграда за хората от приюта в Нови хан и да ги изведем от помещенията, в които са сега.
- Къде ще я построите тази нова сграда?
- На 2 км от Нови хан, в зона Побит камък. Има терен от 6 дка, на който ще можем да развием цялата дейност, която осъществяваме сега. Земята е на фондацията. Ще ни помогнат с проектите, със строителна фирма, която да извърши по-бързо строителството.
- Кой ще помогне?
- Г-жа Павлова пое ангажимента, че ще помогне. Нашите притеснения са за хората. Ще ги изведем от сградата и ще ги настаним в каравани в двора на манастира. Това няма да стане веднага, може би след Коледа, след Нова година. Сега времето е много кратко. А и трябва да намерим каравани, да ги закараме.
- Откъде ще ги намерите?
- Не знам. Министърката обеща, че ще помогне... Аз няма да търся нищо... Важното е, че тези хора няма да напускат манастира. Ще има къде да се хранят - в трапезарията, ще се грижим за тях. Ще проявят търпимост съответните органи, ще ни изчакат. Това се договорихме. След това аз съм обещал, че ще направя нещо, ще го направя сам (Тези дни отец Иван заяви, че сам ще разруши постройките, за които няма разрешение.)
- Кога ще започне строителството на новата сграда? Ще е необходимо време, преди хората да могат да отидат да живеят там?
- Няма да гоним хората. Когато е готово - тогава. Ще живеят в манастира, в караваните.
- За колко човека става въпрос?
- Около 40... Обмисляха се различни варианти, да ги местят на друго място, да ги разкарват насам-натам, което не е много удачно. Добре е, че остават тук - ще можем да ги обгрижваме. Не може човешки същества, които имат нужда от помощ и грижа, да бъдат оставяни на произвола на съдбата. Мисля, че за една година ще е готово новото място, на което ще можем да настаним хората.
- Оптимист сте, че строежът ще приключи за една година?
- Ще стане дори и по-бързо...
- Откъде ще намерите средства за проекта?
- От спонсори...
- Държавата ангажира ли се?
- Ние не сме подавали документи, за да се ангажира. Може би социалното министерство ще помогне, църквата - също. Ще видим, бъдещето ще покаже, кой с каквото може... Ще търсим всички. Важното е, че се взе решение и държавата ще съдейства да се направи проекта за един месец, да бъде одобрен и да започнем да строим. Проектът ще го направи арх. Христо Пенчев...
- Доволен ли сте от това решение, до което се стигна днес (б.р. - вчера)?
- Доволен съм. Това беше моя мечта - да построя на това място жилища за тези хора и да им ги оставя за тях. Сега се отдаде тази възможност. Не искам да припомням защо се стигна тук, кой какво направи... Добре, че се развиха така нещата, за да се стигне до това решение. Вместо да ми извадят очите, те ми изписаха вежди... Сега ще построим на това място еднофамилни жилища за хората от приюта в Нови хан. Хора са това, а не...
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 310

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 285

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 280

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ