25 Април 2024четвъртък01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР забълбука

Време е за отговор на въпроса къде отиват парите за полицията и кой дърпа конците в държавата

/ брой: 274

автор:Ина Михайлова

visibility 1719

Котелът, наречен МВР, пак завря. След като в края на миналата седмица на национална конференция на най-голямата синдикална организация в системата - Синдикалната федерация на служителите в МВР, се взе единодушно решение за подкрепа на националния протест на 30 ноември, вчера друга синдикална организация (пак в системата) - Синдикатът на служителите в МВР, обяви, че няма да участва в протеста. Синдикатите се разделиха. "Полицаите се отказват от протестите", побързаха услужливо и превратно да тиражират новината за вчерашната декларация някои електронни медии.
Ето думи от нея: "Членовете на синдиката са на твърдата позиция, че социалният диалог в МВР задължително преминава през воденето на диалог и преговори със синдикалните организации във ведомството и при стриктно придържане към утвърдените правила за работа на Съвета за социално партньорство (ССП) в МВР и подписаните споразумения между синдикалните организации и министъра на вътрешните работи."
Странна метаморфоза претърпяват този синдикат и неговият лидер Иван Павлов (апропо, бивш лидер на СФСМВР). В протокол от проведено заседание на ССП в МВР от 28 юли 2011 г. е отбелязано изразено становище на Павлов относно обсъждане необходимостта от приемане на критерии за представителност на синдикалните организации в МВР, участващи в социалния диалог. "Синдикатите са подписали споразумение за сътрудничество с министъра на вътрешните работи и в този формат осъществяват диалог с ръководството на министерството. За ССМВР е без значение дали ще участва в ССП." Но е важно да има диалог с министъра, нали? Точка по темата. Без внушения и "дълги" ръце.
Интригата обаче е забъркана. Сякаш за да я подсили, за нарушения социален диалог заприказва и Цветанов. Който еквилибристично заяви, че "продължаваме да акцентираме вниманието си върху реален социален диалог със синдикатите, решаване на поставените въпроси на база реалностите, които имаме днес в държавата". Интересни реалности...
Някой се опитва да неглижира и притисне протеста на полицаите и служителите на МВР. Да изиграе ролята на "стачкоизменник". Някой се опитва да прехвърли проблемите от едно място на друго. Да извърши услуга. Може би срещу съответната цена? Звучи конспиративно и предварително планирано, но явно целта е с всички средства да се тушира поредният протест в държавата. Този път на полицаите. Които и без това от година и половина говорят за нарушен или липсващ диалог в системата. За неизпълнени обещания от премиера Борисов. Говорят, че им липсват дрехи, за недостиг на обувки, за "системата на самоиздръжка" в МВР. Не в министерството, а в управленията по места. Където служители сами купуват хартия и химикалки, зареждат тонери и бензин в патрулките със свои пари. Но това, както казват протестиращите от днес полицаи, е "друга бира". И на нея ще й дойде времето...
Сега основателната им тревога е, че някой решава да прави нещо с тях и с живота им, без да ги пита. Както прави с всеки сектор в държавата. Без дори да ги информира предварително. Зачертавайки обещаното. Пренебрегвайки нормалните и законни принципи на държавата и държавността.
Не приемаме обвиненията на премиера Борисов, че протестът е политизиран, нелепо е, твърдят протестиращите. Показахме достатъчно знаци на добра воля. Очаквахме отговори на писмата за срещи със Симеон Дянков и Бойко Борисов по време на изборите. Те ги подминаха с пренебрежение, но ние изпълнихме дълга си и изборите протекоха нормално, казват от СФСМВР.
Дали полицаите ще намерят решение на своите проблеми, дали парите за МВР са много или малко, дали ще бъде чут гласът на протестиращите - ще покаже времето. Отговорите са почти ясни, остават детайлите и лустрото. Има обаче няколко безспорни и не толкова лъскави истини: първо, МВР отдавна е на автопилот. Второ, Цветанов отдавна не казва какво да става дори в собственото му министерство. Трето, ако Дянков също толкова отдавна управлява държавата, като какъв "играе" Борисов в схемата?
МВР забълбука. Мехурчетата започват да се пукат едно по едно...

Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР:
Проблемът е между МВР и нещо, което е над него

- Ще протестирате ли утре (б.р. днес), защото министър Цветанов заяви, че не разбира защо се готвят протести?
- Ако министърът не разбира, нека ни попита, но това е друга тема. Протестираме срещу увеличаването на общия осигурителен стаж на държавните служители в МВР скокообразно с две години, вместо - както беше решено м.г. - плавно и постепенно с 4 месеца годишно. Протестираме най-вече срещу начина, по който това се случва. Не само не сме участвали в диалог по темата, но дори не бяхме информирани.
- Ваши колеги от друга синдикална организация заявиха, че не подкрепят протестите. Съзирате ли намеса на "нечия" ръка в подобни действия и изявления в този момент?
- Не ми се иска да го казвам по този начин. Всяка организация изразява позицията на членовете си. Или поне така би трябвало да бъде.
- Има ли натиск срещу ваши членове, заявили намерение да участват в протестите?
- Към момента нямаме такава информация, надяваме се и да не получим.
- Колко души очаквате да ви подкрепят?
- Членовете на синдикалната федерация са около 7000. Надявам се, че всички те ще застанат зад нас. Очаквам да ни подкрепят и колеги, които не са членове на СФСМВР.
- Ако не постигнете целите, които сте си поставили, какво следва?
- Обявихме начало на протест, който съвпада не случайно с датата на национаналния протест, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа", доколкото решение на конференцията ни бе да подкрепим и тези действия. Започваме с носене на трикольорни ленти при изпълнение на служебните ни задължения. Дали ще има следващи етапи и в какво ще се изразяват, предстои да мислим.
- В публичното пространство мненията за вашите протести са доста смесени. Те идват и от факта, че бюджетът на МВР е един от най-големите, а вие се оплаквате, че няма средства за бензин, за консумативи, за дрехи и пр., или поне не достатъчно...
- Един от най-големите бюджети, далеч не най-големият... МВР е министерството с най-голям персонал...
- Не си ли задавате въпроса къде отиват парите за МВР?
- Не мога аз да ви кажа къде отиват парите. Разбира се, че си задавам този въпрос. Голяма част отива за заплати... Има и още една тема, по която общественото мнение не е достатъчно информирано, да не кажа, че е дезинформирано. Въпросът за "привилегиите" ни. От наша гледна точка това не са привилегии, а компенсации за доброволния ни отказ от някои наши основни права. Нямаме право на стачка; нямаме право на друга доходоносна дейност, като изключим преподавателска дейност или авторско право; нямаме право да напуснем населеното място, в което живеем или работим, без да сме уведомили предварително представител на работодателя; нямаме право да напускаме страната, без пак предварително да сме уведомили работодателя; дали сме съгласие да бъдем проверявани, когато става дума за достъп до класифицирана информация. Отказваме се до известна степен от неприкосновеността на личния ни живот. Има и още някои "редукции".
В замяна получаваме известни компенсации и в един момент се оказва, че една от тях - правото ни на ранно пенсиониране, което е компенсация и за рисковете, които поемат много от нас, и за стреса в работата ни, е обект на посегателство. Без това да е обсъждано, дори без да сме информирани.
Искахме срещи - и с премиера, и с г-н Дянков. Не само че нямаше срещи, нямаше дори отговор на нашите писма. Всяка синдикална организация как би реагирала на подобно отношение и липса на диалог - с протест!
- Преди година получихте обещания от премиера Борисов. Нещо изпълни ли се от тях?
- Получавали сме много обещания от много министри. Ако има нещо изпълнено, то е малко. В момента темата ни е извън МВР. Ако попитате и министър Цветанов, и той ще ви каже, че социалният диалог не е прекъсван в МВР, развива се. Проблемът се оказва някъде между МВР и нещо, което е над него.
- Между МВР и г-н Дянков?
- Ще се въздържа да потвърдя категорично, но така изглежда.
- Излизате от среща с представители на Българската стопанска камара? Какви са резултатите?
- Видяхме се, чухме се и има изгледи да се окаже, че по доста въпроси мненията ни са, ако не идентични, то поне близки. И представителите на БСК, и на двата големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", и ние сме на мнение, че не е нормално и цивилизовано служителите в сектор "Сигурност" да нямат възможност да участват при обсъждане на социални промени, които ги засягат. Ако изобщо ще се предприемат такива промени в социалната сфера, които ще засегнат наши права и интереси, редно е това да става, първо, след обсъждане и, второ, плавно и постепенно, а не скокообразно.

От интернет форума

Коментари по повод вчерашната декларация на един от синдикатите в МВР, че няма да участва в протестите

Анонимен
Лесно им е да забравят времето, когато пиеха вода, пушеха, показваха скъсани кубинки и много хора ги подкрепиха. Тогава повишиха нашите осигуровки, а те нищо не плащат.

Анонимен
Не са плашливи, а доволни от живота си. Не плащат осигуровки, чиновничките в МВР, които цял ден само приемат документи, имат много "рискова" работа и се пенсионират на 45 г. и тогава получават 20 заплати.

Анонимен
Много плашливи тия милиционерчета. Ами какво да се прави, щом Цвъцко само бие камбаната за разбити групи на организираната престъпност, а в страната вилнеят банди от "неорганизирани" престъпници - крадци, джебчии, телефонни измамници. Пищят от тях хората, ама Босът не ги чува, щото много му звънят ушите от "похвалите на северноатлантическите партньори".

Анонимен
Правилно, всичко ви е наред - осигурете спокойствие за Цецо, да си "купи" още 16 апартамента, а вие просете хартия и канцеларски материали от офисите на "контингента".
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ