20 Април 2024събота14:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска 7% по-ниска такса смет в София

Левите съветници настояват Столичната община да стане отворена и достъпна за гражданите

/ брой: 281

автор:Деси Велева

visibility 1322

Столичните общински съветници от БСП предлагат такса смет в София да бъде намалена със 7 на сто. Според тях промяната на ставката от 1,6 промила на 1,5 промила от данъчната оценка на имота ще намали приходите в общината с около 3,5 млн. лв. Съветниците обаче са на мнение, че има начини за оптимизиране на други разходи.
Преди дни Йорданка Фандъкова заяви, че няма да има ръст на таксата за битови отпадъци и предложи план-сметка за чистотата на града. Той предвижда за тази дейност 151 млн. лв., като 54 млн. лв. ще отидат за събиране и транспортиране на отпадъците, а 49 мл. за чистота.
Преди две години развалихме концесията на Вълка и го изгонихме, а общината му плащаше 55 млн. лв., припомни Жельо Бойчев. Той попита дали, след като за две години сметките за боклука са се удвоили, градът е станал два пъти по-чист. Затова червените общинари бяха категорични, че няма да подкрепят план сметката. Те ще търсят отговор защо управляващите са поели ангажимент да измислят по-справедлив начин за определяне на такса смет, а нищо не са изпълнили. 
Общината да стане отворена за гражданите на столицата настояват още левите съветници. Те ще внесат предложение за промяна на правилника за работа на Столичния общински съвет, която да допуска граждани на заседанията му. Това е право, дадено в Закона за местното самоуправление, но трябва да бъде изрично записано в правилника на СОС, заяви Борис Цветков. Той припомни, че присъствието на граждани на заседания на общинските съвети е практика както в Европа, така и във всички общини у нас.
От БСП ще настояват контролът върху дейността на кмета, администрацията и Общинския съвет да бъда засилен и разширен.


Червен съветник иска Фандъкова да върне общински паркинг

Жельо Бойчев алармира, че общинската собственост се краде чрез смесено дружество. Днес на сесия на СОС той очаква от Фандъкова отговор на питането си за статута на общински паркинг. Тя трябва да обясни какви действия предприема общината, за да си върне подземния паркинг между булевардите "България" И "Витоша".
 Бойчев обясни, че през 1994 г. "Паркинги и гаражи" ЕАД е сключило договор за гражданско дружество с "Автопарк" ООД и "Джи ТИ Ай" ООД за доизграждане и експлоатация на подземен гараж. Срокът, за който се създава дружеството, е 12 години. Паркингът е от 13 дка и не се знае дали от него общината изобщо има приходи. Ще продължим да вадим злоупотреби и нередности в Столичната община, категоричен бе Бойчев.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ