24 Април 2024сряда10:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как учителка пробужда любов към книгите у децата

Третокласниците от столичното 20-о училище "Тодор Минков" се превъплъщават в любими герои и така развиват въображението си

/ брой: 282

автор:Мая Йовановска

visibility 1902

"Обичаме часовете по извънкласно четене, обичаме и книгите". Това са думи на деца. Те са ученици от трети "Б" клас на 20 ОУ "Тодор Минков" в София. На повечето от тях любими герои от детските книги са Емил от Льонеберия, Карлсон и станалият емблематичен за най-малките читатели, дръндьо от произведението на Джеф Кини.
Главният "виновник" децата да са толкова запалени по четенето на книги, занимание все по-рядко сред младите поколения, е нестандартният и изключително творчески подход на тяхната учителка Галя Велкова. За пръв път тя започва да работи така с малките ученици още преди 7-8 години. И идеята й дава отлични резултати. Обикновено Галя разделя класа на три групи. Предлага им три произведения, като всяка група сама избира коя книга ще четат нейните членове. След като децата за около месец се запознаят с произведението, сами разпределят помежду си ролите на различните герои и тогава идва истинското забавление. В часовете по извънкласно четене те пресъздават любимите си герои както актьори в театъра - с костюми и декори. Така не само придобиват любопитство, желание и навици за четене на книги, но искрено се забавляват и развиват въображението си.
"Идеята ми хрумна, тъй като четенето невинаги е интересно занимание за децата и измислих начин, по който те да се забавляват", обяснява Галя Велкова. Тя е установила, че тези занимания помагат на децата да се научат да работят по групи, което никак не е лесно, както и да вземат решения, също и да преодоляват притеснението си от изява пред други хора. Така часовете по извънкласно четене са празник за малките ученици", обяснява Галя Велкова.
Бабата на дете от предишен випуск ми каза: "Благодаря, че научихте моя внук да обича книгите", споделя учителката. "Любимата книга на учениците стана "Дневникът на един дръндьо". Аз също я прочетох с голямо удоволствие. Съветвам всички родителите да я прочетат, защото чрез нея ще разберат какъв е светът на съвременните деца. Те са много отворени към света, те са информирани и умеят да боряват с техника. Една много популярна книга от моето детство - "Приключенията на Лукчо", учениците прочетоха с голяма мъка, не можаха и да я разберат. Същевременно моят любим герой Карлсон се оказа, че е сред любимите и на моите ученици. Много харесвам инициативата "Малкото голямо четене". Дано не остане само една добра идея, а да се намерят повече ентусиасти за работа с деца и да успеем да провокираме у тях любов към книгите", споделя младата учителка.
От началото на година досега третокалсниците от 20-о училище са прочели и представили пред съучениците си "Дневникът на един дръндьо" от Джеф Кини, "Лили чудото" на Книстер и "Ванда" от Дагмар Гайслер. Това, по което децата от трети "Б" предстои, е да се претворят в роли по три полулярни книги от Роалд Дал - "Чарли и шоколадовата фабрика", "Чарли и стъкленият асансьор" и "Фантастичният господин Фокс".


 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ