28 Март 2024четвъртък13:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Коледа

Вълшебство, което пътешества по света

Навсякъде традицията за посрещане на празниците е различна, общото е, че хората пищно се веселят

/ брой: 283

автор:Ира Георгиева

visibility 2954

Витае вълшебство, пътешества по света и ни се иска да повярваме в чудото. Във всяка страна Коледа и Нова година си имат своите символи, талисмани и пазители.
Дядо Коледа или Дядо Мраз - няма значение, но те са най-чаканите гости около елхата. От поколение на поколение се предава приказката за добрия старец, който носи подаръци на децата и дава надежда на всички за благополучие, късмет и радост. Ето и някои спирки по неговия път.


Витлеем

Евангелската история

Който иска да види Обетованата земя, трябва да се докосне до евангелската история.
Обичайно по време на Рождество тук пристигат стотици хиляди поклонници. На западния бряг на река Йордан, в Палестина, се намира храмът, под чиито сводове е пещерата, където се е родил Младенеца. Невероятно е, че тя не се е изменила за 2000 години. Да празнуваш Рождество Христово на Обетованата земя е върховно преживяване.


Копенхаген

Фигурка на коминочистач - за щастие

Най-приказната Коледа е в Дания. Всяка година  в страната пристигат хора от цял свят за международния конгрес на Санта Клаус. Ще разберете защо тук е живял и творил най-големият разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Разхождайки се по улиците на Копенхаген и заглеждайки се в прозорците на къщите, ще видите стая, пълна с рози. Може би тук живеят Кай и Герда? Ще се срещнете с Русалка, която почти сто години седи на камък в залива. На съседния балкон ще видите и Санта Клаус с торба подаръци. Не се учудвайте, ако ви подарят фигурка на коминочистач - според датчаните тя носи щастие.


Виена

Ако душата ви пее и танцува

В навечерието на Коледа Виена се преобразява. Австрийска поговорка казва, че в този град всеки първи е певец, всеки втори - композитор, а музика звучи даже и от градската канализация.
Не се пробвайте да обиколите през зимата 97-те музея, да влезете във всички паркове. По-добре се разходете вечер, полюбувайте се на осветения град и бляскавите витрини на магазините, посетете дворците Хофбург и Шьонбрун, черквата "Свети Стефан" и, разбира се, Виенската опера. Влезте в едно от прочутите виенски кафенета. Не си тръгвайте и преди да видите Музея на марципановите фигурки.


Краков

За тези, които обичат шумните развлечения

Казват, че всеки поляк мечтае да живее в Краков. Бившата полска столица има репутация на културния център на държавата. Местните жители дори се шегуват, че кралят пренесъл столицата във Варшава, защото лекарят му го посъветвал да живее на село. Краков е за тези, които обичат шумните развлечения. Главният път на туриста минава през Вавелския хълм с едноименната черква и гробницата на полските крале. Вижте и солниците на Величка - те са най-големите в Европа, съществуват повече от 7 века и приличат на подземен град с часовник и фигура на Христос, Дева Мария и свeтиите.
 


Пекин

Време за любовни признания

Рождество по китайски представлява веселие, радостни тълпи с шапки на Санта Клаус. Китайците смятат, че това е времето за любовни признания. Пекин по Коледа е за тези, които искат понякога да правят всичко наопаки. Вместо традиционния сняг, елхи, свещи и семейни вечери - слънчев и безснежен град. Няма как обиколката на китайската столица да не започне от площада Тянанмън, Забраненият град (дворците на императорите). Специално внимание заслужава Великата китайска стена. 


Мексико

... и захаросана буба от копринена пеперуда

Коледа в Мексико е смесица от католически, християнски и индийски обичаи. Празниците започват на 3 декември с шествия в чест на Светата Дева Гваделупска. Рождество Христово органично се вплита в празника на ацтеките - Денят на раждането на Бога Слънце. Песните и танците им много приличат на нашите по Коледа. Никой не обръща внимание на часа, веселието продължава цялата нощ. На Рождество Христово задължително се взема причастие. В ресторантите предлагат текила, а захаросаната буба на копринената пеперуда се смята за най-голямото лакомство.


Токио

108 удара на черковните часовници

След Нова Зеландия и Австралия Новата година пристига най-напред в Япония. В 12 часа през нощта черковните часовници отброяват точно 108 удара - 100 за старата година, а 8 - за новата, като това е опрощение на 108 гряха. Веднага след тържествения звън гражданите на Токио се събират пред храма на централния площад, за да могат първи да почетат боговете през новата година. А сакето се лее като река.
Когато се покажат първите лъчи на слънцето, всички започват да се усмихват. Японците смятат, че усмивката носи щастие.


Рейкявик

Къпане в минерални басейни под открито небе
 
Най-приказното новогодишно тържество е в Исландия. Старата година тук се изпраща с огромни огньове, в които се хвърлят стари и ненужни вещи, хората пеят и танцуват в кръг. Малко преди полунощ жителите на Рейкявик излизат на улицата и започва зарята. Смята се, че там се изстрелват най-впечатляващите фойерверки в света, към които се добавят и новогодишните залпове. И тогава над града се появява изкуствено северно сияние. Исландците вярват, че техните забави са най-хубавите в Европа, а къпането в горещите минерални басейни под открито небе - незабравимо преживяване.   
 

Рио де Жанейро

Сменете снега с горещ пясък

По Коледа в Бразилия има много слънце, а в новогодишната нощ тук цари истинско безумие. Хиляди хора отиват на плажа Копакабана. По традиция трябва да сте облечени в бяло, да носите цветя, свещи и подарък за морската богиня. Плажът е осеян с бели цветя и запалени свещи. А идването на вечерта дава началото на грандиозно тържество - под звуците на самбата танците са неудържими. В полунощ започва фантастична заря.


Лос Анджелис

Звънци, фойерверки и Парад на розата

В САЩ, и по-точно в Калифорния, хората посрещат Нова година едни от последните по света. Когато в Япония заглъхват новогодишните фоейрверки, в Лос Анджелис е едва сутринта на 31 декември. Звънци, фоейрверки и топовни залпове възвестяват идването на Новата година. А най-голямото зрелище е в Пасадена на 1 януари, когато се провежда Парадът на розата. Тогава може да видите стотици скулптури от милиони разноцветни цветя.


Бора Бора

Макар и последни, полинезийците са щастливи

След като е обиколила цялата планета, Новата година се връща в Океания. Жителите на Бора Бора я посрещат последни в изключителните красоти на острова, който се къпе в лазурните води на Тихия океан. Алеи от кокосови палми ви отвеждат на плажа. Под впечатляващата заря и след като пиете чаша шампанско, може да се върнете в бунгалото и да продължите празника с любимия човек. А на разсъмване трябва задължително да си пожелаете нещо - то непременно ще се сбъдне.



Ако има рай, той е в Бора Бора

Виена, окъпана в светлини


Огънят на тържествата в Копенхаген


Красотата на празника в Мексико

Исландия спира дъха на туриста

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 192

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ