28 Март 2024четвъртък17:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Природозащитници:

Нона Караджова и Трайчо Трайков лъжат

Защитаваме хляба и водата си, твърдят от инициативния комитет против проучванията и добива на шистов газ

/ брой: 288

автор:Павлета Давидова

visibility 698

Министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова бяха обвинени в лъжа вчера от представители на инициативния комитет против проучването и добива на шистов газ в България. Енергийният министър бе разобличен, че не казва истината, че най-вероятно в страната вече е в действие опасната технология и има разрешение за това, а екоминистърката - в измама относно евродирективите за изготвяне на оценка за рисковете от подобен добив.
"Евдокия Манева и Нона Караджова правят умишлена манипулация или проявяват невежество като казват, че европейското законодателство не им позволява да правят ОВОС на дълбочинни сондажи за търсене и проучване на нефт и газ", категоричен бе Борислав Сандов от комитета и допълни, че ЕК не само не забранява подобни оценки, а дори задължава те да бъдат извършвани. От комитета обясниха, че законодателството ни не е хармонизирано с европейското, а преводът на европейската директива, засягаща въпроса, е сгрешен. Гражданите изразиха недоумение кой е правил некоректния превод, след което се заканиха да сезират институциите, за да може да се приложи европейското законодателство. Те обвиниха МОСВ, че бламира ЕК, опитвайки се да оправдае действията си с изисквания за питане на комисията и несъществуваща забрана за ОВОС за търсене и проучване на газ.
Пресконференцията им бе предшествана от защитници на технологията. Иван Хиновски, Христо Казанджиев, Кристалина Стойкова и Димитър Иванов се впуснаха в обяснения как нямало нищо опасно, а шистовият газ щял да подпомогне енергийната независимост на България от руски и арабски доставки. Кристалина Стойкова добави, че се създавало излишно напрежение, а процесът можел лесно да се следи и контролира. Тя дори анализира, че 95% от замърсяването на питейната вода в САЩ било от фекални води, а не от шистов газ. Иванов определи проучването като безалтернативно и безвредно и съобщи, че ще бъде изпратено отворено писмо до премиера и председателя на парламента, в което да се акцентира, че мораториумите са опасни.
Защитниците на шистовия газ се засякоха с противниците на технологията, което отприщи взаимни обвинения. Инициативният комитет бе атакуван, че обслужва руски интереси, а в замяна имаше критики за принадлежност към ДС. Комитетът дори извади копие от CV-то на Стойкова, в което е записано, че е била консултант към дъщерни фирми на опитващите се да добиват шистов газ у нас. "Тя лобира за хора, от които е получавала пари. Нима няма сблъсък на интереси?", възмути се Сандов. Ние защитаваме водата и хляба си, борим се срещу замърсяването на природата на България, не се борим само срещу "Шеврон", категоричен бе Ангел Славчев. Проф. Константин Щерев обясни, че технологията, чрез която се добива газът, ще увреди необратимо почвата и водите, дори ще активизира земетресения. Големи машини ще трамбоват плодородната земя, дори без да се отчитат химикалите, които могат да изпуснат при авария по време на хилядите километри, които ще изминават, алармира той. От комитета изтъкнаха, че дори в САЩ вече има становище, че технологията за добив на шистов газ отравя водите. В Бразилия и Еквадор "Шеврон" вече е осъдена да плати огромни суми за замърсяване.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 272

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 291

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ