29 Март 2024петък02:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Конкурсът на ДУМА

Животът - такъв, какъвто е

Стотици читатели на любимия вестник участваха в конкурса за най-добра снимка на 2011 г.

/ брой: 6

автор:Ина Михайлова

visibility 1638

Победителите

Приключи конкурсът на ДУМА за най-добра снимка на 2011 г. Справедливият жребий определи победителя в него - МАРИЯ ЛАМБРЕВА от КЪРДЖАЛИ. Тя печели безплатен абонамент на ДУМА за 2012 г. Г-жа Ламбрева е дала своя глас за снимка щ 15. По щастливо стечение на обстоятелствата това е кадърът, получил най-много гласове от нашите читатели. Снимката с ветерана пред Паметника на Съветската армия е призьорът сред фотографиите, подбрани за участие в конкурса. Кадърът, символизиращ една от каузите, зад които ДУМА застана през 2011 г. - журналистите и читателите, всички прогресивни и свободно мислещи хора в България, е дело на колежката ни Мариета Томова. Както се казва, да им е честито на победителите!


Достойни съперници в битката за първото място в нашия конкурс бяха снимки с номера 21 и 6. Фотографията със Сергей Станишев (21) изостана само с 8 гласа от класираната на първо място. Нашият редовен читател Константин Велев я описва по следния начин: "Серго с розите (б.р. - според нас са макове, но...). Какво широко поле очаква хората с розите. Дано разберат... най-после." Христо Христов от Силистра също е написал кратък, но ударен текст към нея: "Устремен към бъдещето". Нашият читател от крайдунавския град е автор и на послание към снимка с номер 6: "Липсва ти акъл. Трябва да ти се прелее."


Всяка Коледа и Нова година редакцията на в. ДУМА е засипана с писма - валят поздравления за здраве, пожелания за нови успехи, вяра и надежда, думи на подкрепа. Тази година писмата - на хартия и по електронен път, бяха с неколкостотин повече. Причината - конкурсът ни за най-добра снимка на 2011-а.
Писаха ни читатели от цялата страна. Трудно е да кажем кои бяха най-активни - столичани или хората от Кърджали, Варна, Разград, Благоевград, Бургас, Шумен, Смолян, Пловдив, Кюстендил, Стара Загора, Ямбол, Силистра и др. Не сме пропуснали писмата от с. Чирен, Врачанско, от с. Разлив, до Правец, от с. Ломец, община Троян, Априлци, Лом, Елена, Айтос, Казанлък, Неделино, Златица, Белене и др. След празничните дни в редакцията пристигнаха и десетки пликове. В тях имаше изрязани снимки от любимия вестник, с което искахте да ни покажете, че сте с нас и ни четете. Десетки читатели избраха за по-сигурно да дойдат на крака в редакцията, за да ни оставят лично своя избор за най-добра снимка на ДУМА за 2011-а. Не сме пропуснали нито един глас, скъпи приятели. Отчели сме индивидуалните предпочитания на различните членове на семейства, както и на всеки активист от партийни организации, изпратили ни писма след проведено вътрешно допитване! Радваме се, че идеята ви е допаднала. Че е станала повод да преосмислите 2011-а. Че е предизвикала дискусия. За времето, в което живеем, за ценностите, които носим в себе си, за идеите, които отстояваме, за пътя, по който трябва да вървим. Дискусия, която се стараем да присъства и на страниците на нашия вестник.

Предизвикателство

Когато обявихме конкурса, не мислехме, че ще се сблъскаме с толкова предизвикателства. Трудно определихме 22-та кадъра за надпреварата. Защото всяка снимка е новина, разказ, преживяване, коментар. Както мнозина от вас ни писаха, в снимките, които публикуваме, показваме живота - такъв, какъвто е. Затова чрез фотографиите, които подбрахме, отправихме послания: за социалните несгоди, на които сме подложени през последните месеци; за късата ни историческа памет; за приемствеността между поколенията; за изпитанията, на които ни подлага животът всеки ден; за протестите, белязали 2011-а; за надеждата ни, свързана с децата - бъдещето на България, и още, и още...
След това започнаха да пристигат писмата ви. Няма да скрием, доставиха ни огромно удоволствие. Независимо от динамиката на обществено-политическия живот и напрегнатостта на журналистическата професия, всеки ден отбелязвахме вашите гласове. И живеехме с "надпреварата" до последния ден. Когато той дойде, ни се искаше да кажем: победители сте всички вие, нашите читатели.
Ако трябваше да гласуваме в редакцията кой да спечели наградата, изборът щеше да е доста пъстър. "Ние нямаме апаратура, с която да ви уведомим за нашето мнение за снимките, поместени в любимия ни в. ДУМА, затова ви изпращаме това писмо. Според нас най-вълнуваща е снимката под номер 15", писаха Лиляна и Стоян Пчеларови от Разград. Нико Майеров от Шумен ни изпрати своя професионален анализ на няколко снимки, които номинира за призьори. Зарадваха ни следните редове от неговото писмо: "Относно жребия за абонамент - от близо 60 години съм абонат на в. "Работническо дело" и след това на в. ДУМА. Имам абонамент и за 2012 г. Вестникът за два-три дни се чете от 5-6 човека и след това го оставяме в пенсионерския ни клуб. Ако случайно моето име спечели, моля абонирайте някоя основна партийна организация." Трогна ни писмото на Христо Христов от Силистра, който ни пише, че няма компютър, нито интернет, но това не му е попречило да опише 7 от любимите си снимки с по едно изречение. Най-добрата според него - номер 15, може да се опише с две думи "На стража".
Нямаше снимка, която да не получи гласове на одобрение. Въпреки оспорваната надпревара, с минимална преднина от осем гласа спечели фотографията с ветерана от войната пред Паметника на Съветската армия. След нея се наредиха фотосите с номера 21 и 6 - кадрите със Сергей Станишев, Бойко Борисов и Росен Плевнелиев.
Снимка-кауза - така определихме в редакцията най-доброто според нашите читатели попадение на фотографката ни Мариета Томова. Кауза, която е свързана с паметта и историческите факти, с преклонението пред саможертвата на хиляди знайни и незнайни герои, дали живота си за нашето днес и бъдещото ни утре. Кауза, която трябва да ни обединява и да ни прави по-силни.
Когато изтеглихме чрез жребий сред учасвалите в избора името на Мария Ламбрева от Кърджали, която печели абонамент за 2012 г., дойде ред на изненадите. Оказа се, че г-жа Ламбрева е гласувала за снимка номер 15. "Шестицата от тотото" бе пълна, когато се обадихме в Кърджали, за да зарадваме късметлийката.

Очаквано добра комбинация

Леля Мария - позволяваме си да я наречем така, защото ни покани от душа и сърце на гости в дома си, а и защото я чувстваме близка - се развълнува толкова от обаждането ни, че трудно намираше думи. Вече пенсионерка, учителката по руски език, тя с едно изречение обясни своя избор: паметта е свята и трябва да остане такава. Родена в с. Пчелиново, община Гурково, близо до Прохода на Републиката, Мария Ламбрева свързва живота си с преподаването на руски език в Кърджали и околните села. "Всички мои бивши ученици много се радват, когато прочетат хубави думи за братския руски народ и за българо-руските отношения", споделя леля Мария. И ни кани веднага в Кърджали: "Елате, за да видите как се поддържат паметниците, как няма изстъпления, независимо какво се говори за този край..." От три години е абонат на ДУМА, за 2012-а не е могла да се абонира, но късметът е с нея. "Симпатизант съм на БСП, не съм член на партията, но израснах с нея, с построеното през годините. Нагледах се и на това какво могат другите", споделя учителката. Тя и нейната снаха - рускиня, особено ценят съвместното ни издание с "Российская газета" - "Русия и България". "Няма второ такова в България, а и стилът на целия вестник е много добър - интелигентен", не спира да се вълнува жената. И изброява имена на журналистите в ДУМА, които познава задочно, все едно са й ученици. Намери топли думи за всекиго. А днес е моментът да напишем нещо повече за тези, които остават малко в сянка - фотографките ни.

Зад обектива

Те клякат и залягат, правят дори невъзможното, за да уловят онзи миг, който остава в историята - не с думи, а с картина. Благовеста Цветкова и Мариета Томова всеки ден щракат стотици снимки. Улавят и радост, и мъка, и болка, и тъга, и усмивка, и сълзи, и надежда, и разочарование. Изживяват зад обектива всяко събитие. Виждат толкова много, че ако седнат да пишат всеки ден, един вестник няма да им стигне.
Когато ги помолихме да изберат най-добрите си снимки за конкурса, проявиха характерната си скромност и изпаднаха в затруднение. Всяка снимка за тях е емоция, а как да определиш коя е по-по-най? За една година и Мариета, и Благовеста са направили хиляди снимки. "Посочените снимки се отличават с актуално политическо съдържание и фотографско майсторство... Като цяло авторите на фотоснимките във в. ДУМА са много добри майстори на занаята", пише Димитър Николов от столичния жк "Младост". "Хвала на фоторепортьорките на вестника - умеят да правят снимки!", категоричен е г-н Майеров от Шумен. Развълнувана от уменията на нашите колежки е и Мара Мишева от столичния жк "Мусагеница". Високо мнение за професионализма на Благовеста и Мариета изразиха десетки наши читатели. Ние, както се казва, си ги знаем!

Добра ДУМА за мили хора

Инж. Велев започва писмото си с така познатото ни и обичано от нас обръщение на Стефан Продев: "Мили Хора!" Благодарим и на него, и на хилядите наши читатели, заради които си заслужават усилията, които полагаме, за да излиза всеки ден нашата ДУМА. Нея нямаше да я има, нямаше да бъде проводник и защитник на доброто, ако ви нямаше вас, мили хора! За нас сте най-важните, на първо място. Не политиците, не икономистите, не протестите, не кризата, не парите, а вие. Без вас няма нито политика, нито икономика, нито недоволство, нито богатство. Без вас няма и усмивки, няма и добра ДУМА.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ