20 Април 2024събота04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бележит българофил

/ брой: 8

автор:Кирил Момчилов

visibility 1590

На 17 януари се навършват 180 години от рождението на Николай Павлович Игнатиев. Роден е в Санкт Петербург, а баща му е генерал-губернатор на руската столица. Младежът завършва военно училище и Академията на Генералния щаб с голям сребърен медал, проявявал "решителност, отсъствие на лъжлив страх пред отговорността". По време на експедициите из Азия, при мисиите му в Хива и Бухара показал забележителни качества на военачалник. 26-годишен станал най-младия генерал в руската империя, на 28 бил изпратен дипломат-мисионер в Пекин, където съдействал за прекратяване на войната между Англия, Франция и Китай.
Върхът на политическата кариера на граф Игнатиев е посланическата му мисия в Константинопол (1864-1877). През този период проявява подчертан интерес към съдбините на поробеното българско население. "Аз съм започнал да работя за освобождението на България още в 1862 г.", заявява той в София на приема, даден в негова чест по време на посещението му в нашата страна през есента на 1902 г.
Като представител на Русия в Османската империя граф Игнатиев става една от най-влиятелните фигури с изключително важна роля при определяне на балканската и близкоизточната политика на родината си. По онова време борбата на българския народ за независимост на църквата е в решителен етап. Създаването на Българската екзархия безспорно е крупна победа, но тя не означава край на многолетните народни борби. И граф Игнатиев започва с още по-голяма енергия да работи за осъществяване на политическата независимост на българите.
Априлското въстание (1876) поставя на преден план българския въпрос като част от големия Източен въпрос. Известни са усилията на граф Игнатиев за свикването на т.нар. Цариградска конференция в края на 1876 и началото на 1877 г., в която участват представители на Русия и останалите велики сили. На този международен форум за първи път се говори за предоставяне на автономни права на българите в границите на Екзархията, признати от Високата порта. При невъзможността с мирни средства да се уреди българският въпрос, граф Игнатиев хвърля всичките си сили да убеди руското правителство да прибегне към оръжието. Така се стига до 12 април (стар стил) 1877 г., когато император Александър II издава историческия Манифест за обявяване на война на Отоманската империя. По време на военните действия граф Игнтиев е привлечен към свитата на императора и подпомага командването на фронта. След като руските войски достигат Одрин, нему е възложено да подготви проекта за мирен договор. Пак той подписва договора с делегатите на султана на 19 февруари (стар стил) в селцето Сан Стефано, близо до Цариград. Българското княжество е обявено за автономно, трибутарно, с християнско правителство и народна милиция. Последвалата ревизия на Санстефанския мирен договор от западните велики сили разпокъсва новоосвободената българска държава, но подвигът на руския войник и неимоверните усилия на изтъкнатия руски дипломат не помръкват през вековете.
В края на живота си като председател на Славянското благотворително дружество в Санкт Петербург граф Игнатиев организара събирането на средства за построяването на храм-паметник в с. Шипка, бащински напътства и подпомага българската учеща се младеж в руската столица.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ