25 Април 2024четвъртък15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обзор

МВР пикчърс представя: Операция "Тzv Tzv gate"

За две години и половина "Цветанов и сие" арестуваха "половин България". Резултатите от ювелирните акции: МВР за нищо не става, вътрешният министър е ангел, с престъпността да се оправя кой как може

/ брой: 22

автор:Ина Михайлова

visibility 1598



Стотици показни акции -
резултат НУЛА


Преди малко повече от три години един български министър-председател прие "заповедта си за уволнение" от т.нар. тройна опозиция, посрещайки нахлулите в сградата на правителството нейни представители с думите: "Здравейте, циркаджии!" "Главният циркаджия" днес е министър на вътрешните работи, а номерата му тресат държавата. Ако не беше трагедия с фатални за държавата и хората последици, сериалът "Цветанов в МВР" би бил афера, достойна за най-добрите сборници с вицове от времето на Тато. Едно е сигурно - вицовете за милиционери изживяват нов ренесанс.
Един от първите се пръкна скоро след началните шумни акции на новия вътрешен министър. Попитали Радио "Ереван": "Защо всеки път, когато полицията си свършва работата, е при "специализирана полицейска операция"?" "Защото обикновено не си върши работата", отвърнало радиото. И се започна.

Тайфуни с нежни имена

Най-напред "цъфнаха" "Наглите". Според МВР бяха задържани хората, извършвали отвличания срещу откуп. После доплува "Октопод"-ът, при който бяха задържани бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров и хора от обкръжението му. Показните операции, съпроводени с потоци слюнки по медиите, дадоха криле на Цветанов. И МВР започна да произвежда серия след серия, кръщавайки всяка с екзотични имена. Родиха се Факири, Апаши, Силоваци, Кърлежи, Лихвари, Крадци, Хайдуци, Перачи, Лапачи, Гастрольори, Фалшификатори, Недосегаеми, Дедесари, Шушумиги, Пеперуди, Зрънчовци, Тотаджии, Бузхаберници, Медузи, Хиени... Стоп! Няма да ни стигне мястото да изброим кръстените операции - над 100 за по-малко от година. Медийните зурли още повече възпламеняваха творческото въображение на кръстниците в МВР. Развихриха се "Шок", "Великденско чистене", "Кама Сутра", "Палавникът", "Шейховете", "Пришълците", "Палките", "Хитрушко", "Полтъргайст", "Всичко коз"...
Кръщенетата толкова допаднаха на новите медийни звезди, че други колеги на Цветанов от правителството също се включиха в МВР-операциите: земеделският министър Мирослав Найденов започна да преследва Дупетата, а финансовият шеф Симеон Дянков - да се ослушва за Совите. Екзотичните прякори от хранително-вкусовата промишленост Пурата, Шунката, Вафлата, Лимонадата зазвучаха по-мафиотски - Кеца, Туцо, Църо, Дългия, Беззъбия, Сумиста, Дънката...
Полицията наруши комфорта на бандитите, затръбиха придворните шутове. Жадните за зрелища бяха максимално удовлетворени: бившият министър на отбраната Николай Цонев бе проснат пред камерата на МВР; бившият секретар на финансовото министерство Тенчо Попов стана обект на наглото отношение на служителите на ГДБОП; маскираните разбиха вратата на председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, навирайки автомати в лицата на децата му; на земята "погрешка" се оказа и Човека глас Краси Аврамов. Продукцията на "МВР пикчърс" набра скорост, а Цветан Цветанов дотолкова бе окрилен от присъствието си на екрана, че посегна към "Недосегаемите", в центъра на които според вътрешния министър стоял бизнесменът Христо Ковачки. За близо година в медийното пространство се завъртяха стотици имена - известни и безизвестни, а сводките на МВР бъкаха от арестувани. Ще каже човек - пребориха престъпността! Има-няма половин България мина през полицейските арести. Хората повярваха, че бившите милиционери и пожарникари, показали, ако не друго, черни шлифери, ще откъснат най-сетне опашката на гущера.
Две години и половина след първите димки от пожара не остана и пушилка. Всички рекламни операции с екзотични имена се спукаха. Получаващите над 1 млрд. лева държавни пари (плюс извънредни милиони в добавка от уж стиснатия Дянков) не са открили извършителите на поне 639 000 престъпления, отчете статистиката през август 2011 г. По тези престъпления срещу неизвестен извършител никой не работи. Преписките отлежават, докато не бъдат приключени по давност. Както стана с други 500 000 престъпления. Те обаче не са интересни. Къде по-интересно за МВР е да закопчава с белезници лекари, и то в момент, в който от Българския лекарски съюз говорят за стачка. Къде по-интересно е да се разнасят чували с изборни бюлетини например. Когато всички подозират измами при отчитането на вота.
За две години и половина служебното надмощие пребори професионализма. МВР предпочиташе първо да арестува, а след това да събира доказателства - за разлика от цивилизования свят, където е обратното: задържат лицето, когато има достатъчно доказателства за неговата вина.
Ако наистина някой си направи труда да проследи какво се случва с досега проведените рекламни операции, ще констатира, че успехите на властта са ялови.

Аху-иху, а после - тихо

Дори кратка справка за резултатите от рекламните акции сочи, че показно задържаните или са вече на свобода, или обвиненията срещу тях са паднали, или падат едно след друго. Според анализатори в девет десети от най-шумните операции няма изобщо внесени обвинителни актове, не са събрани и достатъчно доказателства. В случаите, в които делата са стигнали до съда, успехът на прокуратурата е под въпрос не заради друго, а заради пропуските в разследването и съмнителните доказателства.


По данни на ГДБОП от 2011 г. за последните две години средно са "неутрализирани" 150-200 организирани престъпни групи, "1269 лица от активния криминален контингент са приведени в известност и по тях се работи". Тези цифри, съпоставени със статистиката за осъдени с влезли в сила присъди (14), показват едва 6,3% успеваемост, коментират експертите. Друг е въпросът, че за две години и половина така и не стана ясно какъв е механизмът за отчитане на ефективността от полицейската работа. Това, че МВР-шефът периодично ни залива с цифри, съвсем не означава, че ефективността от работата на полицията е добра. Важен е не броят на операциите и на арестуваните, а на осъдените лица и влезлите в сила присъди. По тези единствено справедливи и реалистични критерии може да се види, че често думите на вътрешния министър нямат никакво покритие.



Безсилието на разследващите бе прикривано с лишени от конкретика обвинения към съда. Твърдението, че съдът спъва борбата с престъпността е изтърканият виц, който Цветанов разказва всяка седмица. Нездравословните му тези разгневиха дори Международната асоциация на съдиите, която в нарочна декларация написа: "Нереалистичните очаквания за тежки присъди и обвиненията на вътрешния министър за корупция и некомпетентност в съда излагат на риск съдебната система и нарушават сериозно върховенството на закона."

Пушилката около акциите

на Цветанов продължи малко повече от година. Именно тя накара анализатори и дори някои представители на опозицията да заговорят, че за първи път от началото на прехода имало воля за борба с организираната престъпност. Б.Б. спомена "политическа воля" поне милион пъти, за да внуши на хората, Брюксел и САЩ, че у нас се води голяма битка. А-ха да му повярват! В началото може и да са! Брюксел винаги е дипломатичен. В мониторинговите доклади от Европа оценяваха волята, но подчертаваха, че искат конкретни резултати. Най-обективната оценка за доверието на ЕС беше отложеното решение за приемането на страната ни в Шенген. Въпреки уверенията на Цв.Цв., че МВР си е свършило работата.
Междувременно Цветанов правеше всичко възможно, за да си осигури международна подкрепа. Току подписваше договор за сътрудничество, разхождаше се до Америка или се подсмихваше, когато Уорлик го потупваше по рамото. Подкрепата обаче е до време. Добилите публичност грами на американските дипломати съвсем не показват очарование от свършеното досега. А и американският посланик вече взе да пита: защо не довършихте случая с Мишо Бирата. Година, след като изтекоха СРС-та от скандални разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в които Борисов нарежда да се спре проверка, тъй като е обещал да не закача бизнесмен, прокуратурата спря разследването. Държавното обвинение няма заподозрян за изнасянето на флашките.
 
Совите не са това, което са

Когато пушилката от ПР-акциите на Цветанов се разчисти и зад нея лъсна необяснимо голямото имотно състояние на МВР-шефа, тежките закани, които Б.Б. мяташе към богатите престъпници, се спихнаха. Борисов започна да строи пътища и да реже ленти. А Цветанов - да лови сутеньори, черноборсаджии, сводници, проститутки и прочие треторазредни престъпници. Продуцентът на "МВР пикчърс" заля медиите с безкрайни истории за заловени фалшификатори, контрабандисти, крадци, изнудвачи и пр.
Междувременно подпалвачи палеха кола след кола в столицата и страната, а от екрана на телевизора вътрешният министър през ден обявяваше, че извършителите на престъпните деяния са задържани. И предлагаше екзотични мерки за контрол над крачещите с туби бензин по улиците или за изграждане на мрежа от бензинджии-доносници. После ставаше ясно, че извършителите всъщност не са извършители, а Цветанов съобщил за задържането на някакви хора, за да тушира напрежението в обществото.



В България вече няма поръчкови убийства, няма отвличания, гордо твърдеше вътрешният министър. Според данни в медиите обаче, позоваващи се на различни представители на МВР, само за последната година са изчезнали около 100 лица, близо 60 и до момента са в неизвестност, подобно на 18-годишната Мирослава Николова от Перник. А органите на реда обясняват ли обясняват как става дума за самоотвличане, фалшиво отвличане, бягство в чужбина, укриване, проституция и какво ли още не. Дали това убеждава хората, че по случаите се работи? Не е виц и изказването на столичен полицай, че в неговото управление търсят "от кола нагоре". Така е, борбата с престъпността е отговорност на цялото общество, казва министър Цветанов. Прав е, но бездействието на машина за 1,2 млрд. лв. в борбата с престъпността не е друго освен покана към същата тази престъпност за по-голяма активност.


Колкото повече, толкова повече

Независимо от шумните провали, Цветан Цветанов все още е единственият член на правителството, който има картбланш от премиера. Да се опитваш да пребориш Цветанов и да го притискаш, е все едно "с голо дупе таралеж да мачкаш", недвусмислено заяви Борисов още в зората на министерстването му. И застана зад бившия си носач на папки. Жълтата преса заговори за ризите по за над 200 лв. с инициали на ръкавите, които носи Цветанов, а той междувременно започна да реализира идеите си. И Борисов не му отказваше - появи се БОРКОР, започнаха да се прехвърлят правомощия между отделните служби, заваляха рокади на полицейски шефове. Цветанов в същото време не оптимизира изобщо работата на подчинените си, не спря да иска повече пари за полицията и МВР се превърна в институцията, която получава най-много средства от бюджета, като тенденцията е тази сума да се увеличава. Скандалът с даренията за МВР дълго време се прикриваше и тушираше, но според достоверни източници и днес практиката не е ликвидирана. Ефект от Цветановите промени така и не настъпи. Но дори и дребните джебчии разбраха, че шумните операции са за едни, а борбата с реалната престъпност - за други. За едните славата, за другите - неразкритите престъпления.
Колкото повече шумни акции организираше Цветанов, толкова повече растеше битовата престъпност, с която полицията така и не намери начин да се бори. Колкото повече се стесняваше кръгът на отличниците и участниците в шумните акции, толкова растеше шушукането и писането в интернет форумите, че няма гориво за патрулките, че бронираните жилетки са с изтекъл срок на годност, че липсва диалог със синдикатите в системата. Колкото повече се въртеше кинолентата, толкова повече блесваше голата истина - че МВР търпи явен провал и че му липсва капацитет.
Некадърността се прикриваше с арогантност и безочие, професионализмът бе изместен от безпардонност. Случаите на полицейско насилие се увеличиха, а висшето ръководство на МВР като Матросов защитаваше провинилите се.
При последния инцидент с битото семейство от Мировяне МВР-шефът буквално бламира премиера, с когото нощем "разравят" трупове. Вместо оставки, последваха едно мъмрене, едно порицание и едно преместване в друго управление. Стига толкова! С обещание за дисциплинарна проверка се сдоби и шефът на пернишките антимафиоти заради ювелирната операция при арестуването и последвалото самоубийство на единия задържан за убийството на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев. Ще видим какви ще са резултатите от нея, а дали ще има наказания и колко символични ще са те, ще покаже времето. Засега е ясно, че супер професионалистите били уморени, затова допуснали грешки.
След трагедията в Катуница, където хора на Цар Киро причиниха смъртта на двама младежи, Б.Б. отново критикува полицията и поиска проверка. Резултатът - единият полицай, подценявал жалбите срещу Кирил Рашков, отиде в заслужена пенсия, а другият бе преместен. С усмивка приключи проверката около ареста на Тенчо Попов. На записа ясно се виждаше как антимафиотите стъпват по ръката му и го ритат. Цветанов размаха пръст за ухилената снимка на маскираните, а шефът на ГДБОП Станимир Флоров оправда антимафиотите, че се фотографирали на дивана, защото той имал "висока нумизматична (!) стойност".
При всеки гаф от МВР задействаха и безотказната схема за

замитане на следите

или за прикриване на случилото се. Както стана със семейство Мустафови в Кърджали или с арестуването на лекари в Горна Оряховица и Благоевград. Ако полицаите са виновни, Цветанов винаги намираше начин как да прехвърли вината на жертвите. Нека си спомним фамилията от Кърджали, която още се надява на справедливост. Бащата Сабахатин бе обвинен в нещо, което не е извършил, а синът Кадир - представен за част от сводническа мрежа. На последния такова обвинение така и не е повдигнато. Сцепената глава на Ширин пък бе обяснена с факта, че момичето стояло зад "рязко отворената врата" на стаята си.
Впрочем Борисов искаше наказания и за полицаите в Кърджали, но Инспекторатът на МВР им размаха пръст единствено за това, че не са написали рапорт след ареста. Прокуратурата ги оневини, после каза, че ще ги разследва. Докато всичко приключи, България пак може да бъде осъдена в Страсбург заради полицейско насилие. А дали да припомним, че в началото Цветанов дори направи опит от парламентарната трибуна да изкара случая в Кърджали политически, защото пострадалите потърсили съдействие от ДПС-депутат?
Между другото, посредством своя Инспекторат МВР ще се самопроверява и за случая с битото семейство Начкови от Мировяне, чиято вина май ще излезе, че са имали в дома си пет кутии безбандеролни цигари.

"На маймуни ни направихте"

Така коментира в интернет форум последните скандали около ювелирните акции на МВР възмутен гражданин. И поводът не е циркулиращият виц в мрежата за разликата между милицията и полицията (Преди бяха необходими трима милиционери, за да се завърти една крушка. Сега са нужни три орангутана с камера, за да се задържат пет кутии цигари без бандерол.) Поводът за обяснимата реакция е поведението на МВР по отвличането и убийството на Мирослава от Перник. Наслушахме се на различни версии и внушения: че едва ли не близките пречели на полицията, че органите на реда не трябвало да бъдат критикувани, защото момичето заминало за чужбина, че роднините трябвало да се извинят на МВР... За да се стигне до изцепката с пържолките за кучето и самоубийството на Стойчо Стоев. Кой и кога ще обясни какво стана в апартамента на Стоев? Как се самоуби? Обясненията на Цветанов бяха забележителни - логорея, в която може да се загуби всеки, решил да търси логика. Върхът на арогантността и безсилието бе версията за трети убиец на Мирослава. Този филм обаче вече сме го гледали - с разкриването на убийството на 28-годишната Яна Кръстева, чието тяло бе открито в Борисовата градина. Цветанов знаеше убийците, те бяха заковани, но сега и двамата са на свобода. И историята още повече се заплете.
И какво може да бъде доверието в МВР след всичко, казано дотук? Близко до ръба на пропастта. Нищо, че според социологически агенции Цветан Цветанов е най-успешният министър в правителството. Така е, когато всеки ден вадиш по един обвиняем от ръкава си, за да помпаш рейтинг.

Кой командва в държавата

Ако дръпнем чертата, показните акции на МВР са нужни на Цветанов и неговата държава, но не и на хората и тяхната държава. Извършителите на 1 милион престъпления не са открити, прокуратурата не е повдигнала обвинения към тях, а съдът не ги е осъдил. Става въпрос предимно за кражби от домове, за грабежи и измами. И изобщо не иде реч за сложни икономически, корупционни или длъжностни престъпления. Какво от това, че обществено значимите случаи имат добра разкриваемост? За всяка жертва на престъпление няма по-значим от собствения му случай. Това управляващите не могат или не искат да разберат. Как на този фон управляващите имат самочувствието да твърдят, че са си върнали доверието на гражданите? Ако все още смеят да го изрекат, означава, че са оперирани от всякакво чувство за истина и обективност. Срам нямат!


След последните провали на МВР в Перник и Мировяне Борисов отново оневини Цветанов. Бил политическа фигура. Точно затова той е лицето, което следва да понесе политическа отговорност. Действията на МВР обаче били непрофесионални и министърът нямал вина за това. Кой има вина? Нека Борисов каже - бил е в системата. Кой, ако не той, знае най-добре? Всички в МВР ли са непрофесионалисти? Ако не са, защо са наврени в миша дупка тези, които наистина знаят и могат? Докога ще има меверейци с привилегии? Кой и с какво ще задържи професионалистите в системата?


Докато Цветанов громеше бандите и организираната престъпност, битовата престъпност разгроми хората. Що-годе укрепеното доверие в МВР бе взривено, запалено, обрано, отвлечено и изнасилено. Помпането на рейтинг върви с пълна пара, а услужливите медии му помагат. От сутрин до вечер управляващите повтарят, че откакто ГЕРБ е на власт, се живее по-спокойно, че мутрите са натикани в ъгъла, че Наглите и Килърите отлежават, а Октоподът едва мърда. Това едва ли ще бъде оценено като успех в следващия доклад на Европа, но нека "хубавото момче" да му се радва. Като не стана президент, поне от славата на Батман да открадне. Докато може.
Нека напомним все пак на управляващите, че в цивилизования свят единствено съдът казва кой е виновен. И ако на слепците все още може да бъде пробутано оправданието "ние ги хващаме, те ги пускат", след шумните издънки на МВР и това не върши работа повече. Колкото по-дълго Цветанов остава на върха в МВР, толкова повече облаците ще се трупат над премиера, а личният му рейтинг ще върви надолу. Няма да го спасят нито лентичките, нито асфалтът.
Кой ще спаси обаче прокуратурата, с която Цветанов злоупотреби, въвличайки я в меверейската си афера? Кой ще спаси съдиите, станали обект на всекидневните му атаки - израз на безсилието му да пребори престъпността?
За две години и половина ГЕРБ натрупа толкова негативи с Цв.Цв., че буди недоумение защо Борисов продължава да стои зад гърба на МВР-шефа. По-бял от ангел ли е? Той ли е "доброто ченге"? А Борисов - лошото? Или Цв.Цв. има прекалено силен лагер в ГЕРБ? Какво ги свързва двамата? Кой командва всъщност? Кой на кого какво дължи? Или Цветанов е контра на Борисов? Тогава кой дърпа конците на единия и на другия? Не може и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Филмът за доброто и лошото ченге е остарял и не впечатлява публиката.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ