25 Април 2024четвъртък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Моделът "Сам като куче"

/ брой: 23

автор:Иво Атанасов

visibility 1947

Когато Росен Плевнелиев сподели, че в предишния си живот е бил ирландска пастирка, някои подхвърлиха, че това ще му позволи  едновременно да бъде и държавен глава, и първа дама. И като че ли излязоха прави.
Юлиана Плевнелиева, колкото очаквано, толкова и изненадващо, не се появи на церемонията по встъпването на мъжа си в длъжност. Очаквано, защото в цялата кампания тя въобще не се вясна, с което не позволи на гласоподавателя да направи поне малко по-информиран избор. Може би защото е преценила, че успехът ще дойде, ако кандидат-президентът се впие в електоралните нагласи не като неин съпруг, а като човекът на Бойко. А може би защото просто си е опърничава и строителният министър не е успял ни най-малко да й повлияе.
И все пак отсъствието й беше учудващо. Някак си не ни се вярваше, че чак пък до такава степен не намира за важно онова, с което ще се занимава съпругът й в предстоящите пет години. Все ни се струваше, че в началото на нелекия му път ще му даде женското си рамо, което понякога е по-силно от мъжкото. На мястото на Плевнелиев повечето  от нас щяха да бъдат истински нещастни. За какво ни е успехът, ако дори най-близките ни не го ценят. Мъжете отиват в казармата и даже на война и пак имат жена до себе си. А да влезеш самотен в президентството означава, че има нещо дълбоко погрешно и в личните ти взаимоотношения, и в разбирането ти за самия  пост, който заемаш.
Не е ясно защо г-жа Плевнелиева пренебрегна протокола и ангажиментите си на първа дама. Ако е искала да намекне, че ненормалното не е у нея, а у нас, успяла е. Защото ние и по този въпрос се разделихме по партийни пристрастия. Ако Зорка Първанова си беше позволила такова неуважение, щяха да я скъсат от критика. Към Плевнелиева обаче повечето от десните се отнасят с възторг. Ах, до каква степен била самостоятелна, как не искала да й се бъркат в личния живот и колко дълго България била чакала точно персона като нея да стане президентша. Пък и в закона не фигурирало понятието "първа дама". То не фигурираше и в предишните 22 години на прехода, но половинките на държавните глави не се криеха в комплексите от затворен тип, вместо да застанат пред погледа на обществото. Ама избирателите гласували за Росен Плевнелиев, а не за съпругата му. Никой не беше гласувал и за Желева, Стоянова и Първанова, но това не им пречеше да бъдат първи дами.
Дори мастит социолог побърза да заключи, че разочарована от отсъствието на г-жа Плевнелиева била само изостаналата част от българите. Нямало защо тя да се мотка по декора. Протоколът не бил закон - написан е от някакви хора, голяма работа. С други думи, законът също не трябва да се спазва, защото и той е написан от хора. Уважение заслужават навярно само природните закони, но ако се налага да защитим някой политик, който ни е симпатичен, може и срещу тях да се обявим.
Бойко Борисов е предвидим до милиметри и по този въпрос. Не ми е притрябвала първа дама, категоричен е той, върша си работата и без нея. За него още от началото на премиерския му мандат знаем, че стои сам като куче горе в Бояна. Този модел очевидно се пренася и в луксозния комплекс от затворен тип "Резиденшъл парк", където живеят Плевнелиеви, и който някои поради това вече наричат "Президеншъл парк". Но дали тъкмо на този модел трябва да подражава и новият държавен глава? Ако по някакви причини -  тактически или истински - премиерът се е озовал сам, редно ли е всички да се опитват да му се харесат, внушавайки, че нехаят за  половинките си? Нали семейството е ценност в традициите тъкмо на десните партии. Или ГЕРБ вече не е дясна формация?
За хората е много по-добре да следят какво правят президентите и политиците, отколкото какви са тоалетите на първите дами, каза самият Плевнелиев. Това изявление е толкова шокиращо, че заслужава дълго да го помним. Не в първата му част - с нея няма как да не се съгласим. А с разбирането на държавния ни глава за ролята на първата дама - да разхожда тоалети, сякаш е подвижна окачалка за дрехи. Това откровение дори може да мине за сексистко и някоя правозащитна организация би имала всички основания да го вземе на прицел. Както беше примерно случаят с "Мъжете знаят защо" в рекламата на една бира. Ако Плевнелиев това не го е изтървал  по невнимание, а наистина си го мисли, съпругата му е права за себе си да не застане до него по време на церемонията. Не е права обаче от гледна точка на протокола, на традицията, на очакванията към една първа дама.
Нормалният човек ще се съобрази с досегашния ни опит, както и с практиката по света. Богатият обаче демонстративно нехае и за едното, и за другото, особено пък новозамогналият се. Той е натрупал милионите тъкмо защото е нарушавал правилата. А животът в комплекс като "Президеншъл парк" без съмнение подсилва този манталитет.

Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ