29 Март 2024петък12:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Режат 3000 кухи щата в МВР

Цветанов щял да въвежда стандарт за абсолютна необходимост при употреба на оръжие и помощни средства

/ брой: 26

автор:Манол Тенчев

visibility 1652

В МВР закриват още 3000 щатни бройки. Министерският съвет днес ще намали щатното разписание на МВР от 58 170 на 55 170 бройки, като действително заети ще останат 53 440. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който представи т. нар. "Реформа на МВР: състояние и перспективи". На презентацията в МС присъства и финансовият министър Симеон Дянков.
Това е поредното орязване на т. нар. кухи бройки в МВР, от 2009 г. са съкратени над 10 000 незаети места, без това да е намалило разходите на министерството за заплати.
"Днес спокойно можем да съкратим 3000 щатни бройки, които в последните 2 години са били реално заети", обяви Цветанов в началото на презентацията си, след което уточни, че всъщност въпросното съкращение нямало да засегне нито един полицай. Причината е, че заетата част от тези места е била освободена по естествен път от служителите, достигнали пенсионна възраст.
Цветанов се похвали, че е освободил всичките 214 работещи в системата пенсионери. Изключение е направено за 4-5 души от летателния състав на "Гранична полиция", бивши кадри на ВВС.
След като "Охранителна полиция" и "Криминална полиция" се слеят в обединена Главна дирекция "Национална полиция", щяло да се изпълни всичко, заложено в предизборната програма на ГЕРБ. Цветанов опита да илюстрира "спестовността" си с примера, че за издръжката на един полицай у нас годишно са необходими около 10 000 евро. В ЕС средно тя била не по-малко от 20 000 евро.
Дянков поздрави Цветанов за "добре планираната и поетапно извършената реформа в най-сложния сектор за сигурност, и то по време на криза". По думите му МВР е едно от четирите министерства отличници. Не стана ясно кои са останалите трима. Не стана ясно и дали подобно на МВР другите отличници също режат основно незаети работни места и имитират реформа. Според Дянков от 2007 г. до 2012 г. бюджетът на МВР е спаднал с около 20%, а след последните промени оптимизацията в държавната администрация ще достигне 16,1%. Дянков не спомена нищо за огромния брой пенсионери, назначени в МО от Аню Ангелов.
На въпрос за начина на арестуване и зачестилите прояви на полицейско насилие Цветанов обясни колко голям престъпник и колко труден за арестуване бил Кленовски, задържан в столичен мол. Щял да се въвежда стандарт "Абсолютна необходимост при употреба на оръжие и помощни средства" в Закона за МВР във връзка с над 30 дела срещу България, спечелени в Страсбург за неправомерна употреба на оръжие. Цветанов все пак поднесе извинения към "всички, които са се почувствали засегнати или по някакъв начин са притеснени за това, което би могло да се случи".


Задържаният преди няколко дни в столичен МОЛ Стефан Кленовски излиза от ареста, след като Софийският градски съд му определи мярка "домашен арест". Самият Кленовски отказа да коментира бит ли е по време на ареста, като посъветва медиите отново да прегледат охранителните камери. Съпругата му публично упрекна МВР в насилие срещу мъжа й, като твърдеше, че полицаите са го били и псували пред очите на стотици деца, а МВР предварително знаели, че той отива на детско тържество. В съдебната зала Кленовски заяви, че срещу него не е оказано насилие, а срещу децата. След решението на съда, попитан повторно дали е бит, Кленовски отговори, че по него е било стреляно, и обеща на по-късен етап да покаже раните си. Мотивът на защитата, който в крайна сметка беше отчетен от съдията, е чистото съдебно минало на Кленовски. Присъдата подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ