24 Април 2024сряда04:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шефът на столичното парно:

В "Топлофикация" - много началник, малко работник

Почти половин София ще е без топла вода за две седмици през лятото

/ брой: 27

автор:Мая Йовановска

visibility 1261

Сегашната структура на "Топлофикация-София" е прекалено и излишно раздута. Това обави вчера изпълнителният директор на столичното дружество Стоян Цветанов. Той обясни, че излишно усложнени са процесите по поставяне и изпълнение на задачите. С няколко думи - "много началник, малко работник", заяви Цветанов. В топлофикацията имало началници, които ръководели единствено себе си. Затова на собственика на дружеството - Столичната община, ще бъде предложена нова структура. С нея се предвижда премахването на длъжността на заместник-изпълнителните директори. Това обаче, по думите на Цветанов, не означавало, че те ще бъдат уволнени. Щял да бъде намален съставът на висшия управленски персонал от 11 на 5 души. Отделите и звената от 35 щели да станат 23. Общата редукция на щатните бройки ще бъде 160. Това са бройки, които изкушавали директорите да назначават хора. Цветанов обаче обясни, че с новата структура не се предвиждало освобождаване на хора, а вътрешно преструктуриране, за да бъдат натоварени повече тези, които имали по-малко работа сега.
Прeдстои тази година ремонт в ТЕЦ "София-Изток", който обхваща най-големия топлофикационен раойон в столицата. Ремонтът ще бъде извършен през лятото и ще продължи около 15 дни, като през това време кварталите в района няма да имат топла вода, обяви Цветанов. Топлофикационният район включва всички части на Дружба и Младост, кварталите Полигона, Дървеница, Мусагеница, Студентски град, Изток, Изгрев, Яворов, Слатина, Дианабад.
Заради ниските температури, които са с около 2 градуса по-ниски от миналия отоплителен сезон, потреблението на топлинна енергия е повишено, а това означава, че и сметките за парно ще са по-високи. От началото на отоплителния сезон вчера е отчетен абсолютен пик на произведена топлинна енергия - 1700 мегавата, както и на още 200 мегавата електроенергия. Изпълнителният директор не отговори на въпроса дали ще има повишаване на цената на топлинната услуга, но каза, че при поскъпване над 5% на газа това няма как да не се отрази на цената на парното.
До 3 месеца ще заработи нова информационна система, с която от дружеството обещават да бъде подобрено обслужването на клиентите. Вместо хората да чакат по 10 мин., за да получат информация, това ще става за максимум минута. В касите започва монтирането на фискални и принтерни устройства, свързани с НАП. Сега за издаване на фискален бон за сметка от 2-3 хил. лв. се чака по 7-8 мин., а с новите устройства това ще става за секунди. Монтират се и ПОС терминални устройства в центровете за обслужване на клиенти, а подаването на документи ще може да става на повече места в центъра на София, обясни Цветанов.


    За 2011 година от "Топлофикация-София" отчитат печалба от около 23 млн. лева. Към момента текущите задължения на дружеството към газовия доставчик са около 170 млн. лева. 72 процента от потребителите на столичното парно са коректни, като 64 на сто от тях плащат редовно сметките си, а 8 на сто - един път годишно при изравнителната сметка. Дружеството има около 260 млн. лв. несъбрани вземания от абонати. Нито едно старо задължение не е отписано по давност, ако няма съдебно решение за това, съобщи Цветанов. През 2011 г. по съдебен ред са събрани 12 млн. лв. от заведени през 2009 г. около 9000 съдебни дела.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ