20 Април 2024събота11:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фатална престрелка

/ брой: 38

автор:Владимир Николов

visibility 935

В края на миналата седмица започна  престрелка между управата на Българската федерация по спортна стрелба (БФСС) и най-изявената ни състезателка в историята на този спорт, а може би и в спорта ни изобщо, Мария Гроздева. Кой притежава нейната визитка - двукратна олимпийска шампионка, носителка на още три олимпийски отличия? Друго дори не е необходимо да се изброява. Лицето на спортната ни стрелба, на българския спорт, беше набързо изхвърлено от федерацията. Дни преди европейското първенство, което е и последна олимпийска квалификация. Цяло щастие е, че Гроздева вече си отстреля олимпийска квота.
Вместо да й целуват ръка, че взе една от трите ни олимпийски квоти досега в един от най-славните за страната ни спортове, шефовете на федерацията набързо решиха да се саморазправят с нея и изключиха клуба й от членство в централата месец преди общото събрание. Причината е формална и едва ли някой можеше да я допусне. Клубът "Софарма", за който Мария се състезава и в който единственият треньор е съпругът й Валери Григоров - треньор №1 на България за 2004 г., човекът с не по-малък принос за успехите на Гроздева, нямал участия в държавните първенства. Ако липсват явявания в шампионатите на републиката, то Гроздева е отстрелвала прецизно мишените по турнири за Световната купа, олимпийски квалификации, световни първенства. И все за България. Докато президентът на федерацията Камен Шишманов е писал отчети, правел е планове за олимпийски квоти и отличия. Които не той ще изпълни, а Мария и останалите в този спорт. Няма лошо, че Шишманов е придърпал чергата към пловдивския си клуб "Тракия", изтъквайки, че половината национални стрелци са негови рожби. Но колцина са запомнящите се имена от тях? Истината с отлюспването на клуба на Гроздева е кристално прозрачна - разправа с инакомислещите, които биха потърсили сметка на самозабравилия се властник на общото събрание. То е насрочено на 11 март, само ден преди изтичането на крайния срок, определен от Министерството на физическото възпитание и спорта за отчет на допуснатите не една и две, а цели 26 нарушения на финансовата дисциплина от ръководството на БФСС.
"Ние не сме със спряно финансиране", изтъква пред медиите г-н Шишманов. Но така и не дава обяснения как се прехвърлят пари от едно перо в друго. Аргументът, че това било общоприета практика от години, не е убедителен. Може би шефовете на стрелбата трябва да се огледат към бившите си колеги от федерацията по вдигане на тежести например. Там след най-големия допинг скандал в историята на спорта ни, избухнал непосредствено преди олимпиадата в Пекин през 2008-а, решиха с държавните пари да платят глобата, наложена от международната централа. В резултат родната федерация по щанги изгуби лиценза си, а сега вече няма и състезатели, достойни поне да ни отсрамят на международния подиум.
Любителите на спорта недоумяват как при наличието на толкова малко изявени наши състезатели се посяга с лека ръка на най-изявената. Сякаш ръководството на БФСС щеще да влезе в историята, ако не бяха постиженията на Гроздева, Таньо Киряков и останалите. Може Мария да не е права да тропне и да постави ултиматум "Или аз, или Шишманов", но след тази престрелка при всички случаи ще има и простреляни. И отново потърпевш ще е българският спорт.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ