20 Април 2024събота17:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Задължителен стаж след завършване предлага левицата

Задължителен стаж след завършване предлага левицата

/ брой: 46

автор:Мария Нинова

visibility 132

Обучение или стаж до 4 месеца след завършване  да влезе в проекта за закон за младежта. Образованието на младите трябва да бъда равно на осигурителен безплатен стаж. Това предложи вчера Драгомир Стойнев, председател на парламентарната социална комисия и зам.-председател на Младежкото обединение в БСП, на публична дискусия по темата.
Всеки работодател, който наеме на първа работа безработен до 29-годишна възраст, да бъде освободен от дължимите осигурителни вноски за от три до шест месеца, предлагат от левицата. Стойнев предложи да бъде създаден фонд за стимулиране на работодатели, които наемат млади хора. Пари има - приоритети няма, обяви Стойнев. Според него държавата трябва да инвестира в младежта, защото инвестицията се връща. Той цитира данни на НСИ, според които 10 хиляди млади хора са напуснали страната през 2010 г., а през миналата година всеки трети младеж е бил без работа.
Стойнев определи като провал управлението на правителството по отношение на заетостта. За последните две години работните места са намалели с 260 хиляди, като 47 хиляди от тях са били заети от младежи, съобщиха от БСП. За да бъде променена тази ситуация, според Стойнев държавата трябва да заделя не по-малко от 6 процента от националния бюджет за образование. Сегашните 3,4 на сто от БВП според Ваня Добрева, бивш заместник-министър на образованието, са недостатъчни, тъй като тази сфера трябва да бъде приоритетна за държавата.
Безспорно е, че има нужда от закон за младежта, единодушни бяха всички участващи в дискусията. Михаил Балабанов, председател на комисията за работа с младежта на Националния съвет на БСП, заяви обаче, че предлаганият от ГЕРБ проектозакон е измиване на ръцете на властта. Той смята, че законът е кратък, скучен и имитира дейност. Държавата пести от младите хора, не може да няма желание за диалог от страна на управляващите, коментира Балабанов.
Законът беше изстрелян на една дискусия и нито едно прието предложение, коментира Явор Гечев, председател на Младежкото обединение на БСП. Закон ни трябва, но не какъвто и да е, заяви той и добави, че червените ще предложат своите виждания и ще търсят консенсус с други политически и неправителствени организации. "Ако правителството не говори с младежта, ние няма да си мълчим. Не се ли обърне внимание на тях, този закон ще трае точно година и половина", завърши Гечев.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ