Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Песни-магия от извора на Родопите

В новия си албум "Галям, галям" Нели Андреева е събрала късчета от живота си, свързани със събития и хора, които обича

Албена Безовска

29. Февруари 2012 , брой: 50   5529   0
Снимка
Нели и дъгата, дошла да се докосне до извора на песента
Снимка Виктор Стоянов

Красив глас, усет за стил, преданост към традицията... Ще ги чуете във всяко изпълнение на младата родопчанка Нели Андреева. Тези, които я познават отпреди време, знаят, че това е същата красавица Нели Стършанова, която още с постъпването си в НАНПТ "Филип Кутев" стана една от основните му солистки, а лицето й се появи в многобройни реклами на състава. Записите, които е направила досега, са около сто и петдесет. Някои заглавия се повтарят, но с различен акомпанимент - Нели е регистрирала песни като солистка на "Филип Кутев", на малки и големи фолклорни състави, симфонични оркестри и пр. В интернет пространството няма да намерите много биографични подробности за нея. Затова пък е пълно с видео- и аудиоклипове. Там са и почти всички песни от новия й диск "Галям, галям". Публикуват ги нейни почитатели. Певицата не се притеснява, че най-достъпната медия ще конкурира дигиталното издание.
"Независимо че всеки може да ги чуе в интернет, реших да събера някои от заглавията в диск. Много съм щастлива от появата му" - разказва Нели. "Този албум е специален за мен. Чакам го отдавна. В него съм включила известни мелодии от родопската фолклорна област, които винаги съм искала да запиша. Някои съм пазила през годините като най-скъпи съкровища. Съхраних ги за "точното време", което според мен дойде. В албума е първата песен, която научих от баба ми - "Мале ле, стара майчинко". А също - "Изплела съм ти, Мехмеде", много я харесвам. "Галям, галям", "Кожильо, писан и шерян" - това са все късчета от живота ми, свързани със събития и хора, които помня и обичам.
Аранжиментите, както обикновено, са на Георги Андреев. Те носят много настроение. Това е, което искахме - настроение, оптимизъм, добра енергия от началото до края. Мисля, че успяхме. Красивото книжно тяло към диска дължим на Виктор Стоянов. Познаваме го като музикант, а фотографията е негово хоби. Виктор допринесе изключително много за крайния продукт - дискът е толкова красив!", възхищава се Нели.
Песните в албума са от неизчерпаемия извор на Родопите. А снимките са запечатали наистина магически моменти. Според първоначалния план Нели трябвало да бъде заснета в характерната си носия, "обгърната" от естествения фон на Перелик - най-високия дял на Родопите. Тръгнали нагоре в планината - тя, Георги и Виктор. Случил се дъждовен, мъглив и мрачен ден. Въпреки надморската височина нямало никаква панорама, невъзможно било да се получат дори и лоши снимки. Отказали се и тръгнали да се прибират. По обратния път - според добре познатия ни закон - ги огряло ярко слънце. Разбира се, хукнали обратно. Нели набързо облякла носията, дори нямала време да сложи грим. Седнала, за да я снима Виктор и да не изпуснат секундите светлина, които им отпуснала смръщената планина. И точно тогава изгряла дъгата! Красива, многоцветна, тайнствена... Народът ни казва, че когато свърши небесната влага, дъгата се появява и спуска единия си край, за да пие вода от някой земен извор или река. Може би тази дъга, изгряла за няколко секунди и запечатана в снимката, е дошла, за да се докосне до друг извор? Кой знае...
Както много хора, чиито корени са в Родопите, дълбоко в сърцето си Нели винаги е там.
"Родена съм в Родопите, израсла съм в Нареченски бани, учих в Широка лъка - най-важните, най-хубавите ми години са свързани с Родопите. Там се запознахме и с Жоро - той беше преподавател в Националното музикално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Така че и най-големите ми емоции са свързани с Родопите. Малко е "изтъркано", но наистина бях съвсем малка, когато научих много от песните на баба ми. В началото не усещах добре музиката, не знаех какво се случва... Когато започнах да трупам песен след песен, забелязах, че някак улягат в съзнанието ми, стават част от мен. А това, което исках да внуша, се получаваше с лекота. Всичко, което правим с Георги, представяме пред баба и майка. Абсолютно всичко! И те го приемат с възхищение. Имаме пълната им подкрепа. Двете ни дъщери също пеят. Те учат в музикално училище, имат добра подготовка и по някакъв начин са съпричастни към това, което правим. Свидетели са на творческия процес на Жоро. Написаното от него преминава през разговорите ни, случва се "пред очите им". Децата ни с лекота изпълняват народна музика. От няколко години имаме фолклорно трио. Нарекохме го "Нуша". Като майка изпитвам голяма гордост. Да успееш да предадеш това, което обичаш, е най-ценното за мен".
Нели и Георги не обичат да докосват "тънките струни" на аудиторията с разказите за талантливите си деца. Никога не позират и с хармонията помежду си. За тях е много по-естествено да живеят тези състояния, отколкото да трупат евтин "медиен капитал". Независимо от това, трио "Нуша" е голяма атракция. Формацията има доста участия, направи и първите си записи. Откъде идва името "Нуша"? Разбира се, то не е избрано случайно. Нушка Ишидзака е българка, която повече от 20 години живее в Япония. Тя е хореографка и познавачка на българския фолклор. Докато е била в родината, Нушка танцувала в Шопския ансамбъл. Съпругът й г-н Широ Ишидзака е влюбен във всичко българско - говори перфектно езика ни, танцува невероятно народните ни танци, свири на български народни инструменти - гайда, тамбура...
"Аз на шега му казвам, че е полуяпонец, полубългарин. Дори според мен той направо си е българин, който живее в Япония" - казва Георги Андреев. "Много харесвам определението, с което Нели назовава Нушка - "апостол на българския фолклор в Япония". Много точно казано. Страната на изгряващото слънце е отдалечена от нас не само като език, култура, традиции, народопсихология. Различията са много. Но Нушка и Широ успяват да организират групи за български народни танци, за песни и инструментални мелодии. Те са "запалили" стотици сънародници на Широ. Благодарение на тях много японци години наред се занимават с български фолклор. Всяка година тя провежда семинари, на които преподава български народни танци. Това е истинска възрожденска дейност. С Нуша се познаваме повече от десетилетие. Преди няколко години бяхме в Япония с "Филип Кутев". Тогава за пръв път голямата ни дъщеря пя на сцена с майка си. Всъщност Нуша настоя и ги насърчи да се представят заедно. Така се роди идеята за трио. Нели избра името, но според мен то просто не можеше да бъде друго".
Георги Андреев е композитор със сериозна професионална подготовка и пъстра творческа палитра. Доказателствата за това през последните години са многобройни - музиката към спектакъла "Два свята" на Нешка Робева, ораторията "Меланхолична красота", чиято премиера се състоя в края на юни 2011 г. в САЩ, Концертът за глас и симфоничен оркестър и т.н. Разполага и с изключителните възможности, които дава престижният фолклорен ансамбъл, чийто главен диригент е от години. Но като че ли гласът на Нели отваря пред него неподозирани пространства, провокира музикантските му умения и фантазия. 
"Така е. Нейният глас многократно ме е вдъхновявал и аз неведнъж съм го споделял. Може би най-завършеният пример за това е  Концертът за глас и симфоничен оркестър, който написах през 2005 г. специално и изключително за нея. Покойният композитор Красимир Кюркчийски много го харесваше. Казваше, че има само един недостатък - никой друг не може да го изпълни. Може би трябваше да го нарека Концерт за Нели и оркестър - така е най-точно!", казва Георги. И продължава: "Колкото до намесата ми като композитор и аранжор в новия албум, искам да отбележа, че е доста скромна. Наричам съдържанието му "песни за народа". Затова се постарах да бъда нещо като "дизайнер на звука" или "шлифовчик на музикалния материал". Всяка песен е завършена сама по себе си. Каквато и да е прекомерна авторска намеса е нож с две остриета. Може да направи песента много хубава, но тогава ще казват:  "Браво на композитора!" Другият вариант е да оставиш на преден план мелодията, а оттам и основното естетическо внушение. Постарах се аранжиментът да е семпъл, да не е натоварващ, но да е качествен. И да издигне гласа на нивото, от което той "блести" в пълната си красота. С други думи - не поднасям никакви екстравагантни изненади. Мисля, че това очакват да чуят хората, които обичат и познават популярните родопски песни в "Галям, галям".


Нели и Георги
Снимка Личен архив


Трио "Нуша" - Калина, Нели и Йоана
Снимка Виктор Стоянов

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"