24 Април 2024сряда11:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кмет на ГЕРБ оглави Сдружението на общините

/ брой: 52

автор:Деси Велева

visibility 428

Кметът на Пазарджик Тодор Попов бе избран от общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за председател на Управителния съвет. Попов спечели гласовете на 305 делегати. Той бе избран за втори мандат като независим кмет, подкрепен от ГЕРБ.
159 души подкрепиха другата кандидатура за шеф на УС на Красимир Мирев, кмет на Търговище, избран от БСП. Така за първи път от 2004 г. кмет от БСП няма да е начело на НСОРБ. В УС на сдружението влязоха 22-ма кметове и един председател на Общински съвет - на София. Сред кметовете са Росица Янакива, Перник, Красимир Мирев, Търговище, Детелина Николова, Добрич, Хасан Азис, Кърджали и др.  
След като станаха ясни резултатите от вота, новият председател на НСОРБ заяви, че скромните му политически убеждения винаги са били десни и демократични. Когато става въпрос за местно самоуправление, всички тези неща минават на заден план, най-важното е да се намерят правилните хора да свършат работата, допълни Тодор Попов.
Досегашният шеф на НСОРБ и бивш кмет на Смолян Дора Янкова коментира, че опозицията вече не държи ръководството на сдружението. Според нея наследникът й привидно произхожда от десните среди, но видимо е силно подкрепен от ГЕРБ и от ДПС. Предизвикателството, което ГЕРБ направи за избирането на Попов, му дава една неблагоприятна позиция, убедена е още Янкова. Тя изчисли, че Красимир Мирев е бил подкрепен освен от БСП, и от безпартийните кметове и тези от СДС. Дора Янкова изрази недоволството си от излишното политизиране при избора на неин наследник. Друг повод за притеснение тя вижда във факта, че в Управителния съвет за първи път не присъстват представители на СДС. Според бившия кмет на Смолян новият УС ще има много изпитания, но трябва да отстоява местната демокрация, да иска повече ресурси за общините и да усвояава еврофондовете. Дора Янкова определи взаимодействието си с централната изпълнителна власт през своя мандат като уважителен диалог с малко резултати. 
Кметът на Перник Росица Янакиева пък заяви, че липсата на подкрепа на ДПС за Красимир Мирев е заради политически интереси.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ