25 Април 2024четвъртък14:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Последният пирон в ковчега

/ брой: 53

автор:Мая Йовановска

visibility 124

В Народното събрание вчера бяха приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Подкрепящите тези промени от ГЕРБ заявиха, че с влизането им в сила вече нямало да има държавно регулиране в сектора. Отпада държавното регулиране на производството, изкупуването и търговията с тютюн. Какво обаче се крие зад тези ремонти уж в полза на пазарното функциониране на сектора? Всъщност така държавата напълно ще загуби своя поглед върху този сектор в икономиката и на практика ще ликвидира бранша. Защо ли?
Закрива се фонд "Тютюн", който осъществява държавното подпомагане в сектора. Както бе обявено, за подпомагане на тютюнопроизводителите в бъдеще ще се прилага общият режим за земеделските производители. Макар маскирано като грижа към всички земеделски производители в страната, управляващите пак запяха старата песен. Откакто е на власт, правителството на ГЕРБ постоянно подканя тютюнопроизводителите да се преориентират към други дейности, което за хората, изкарващи си хляба с това, е много трудно, почти невъзможно. Намериха обаче гербаджии законов механизъм да ликвидират сектора. Защото са страхливци и нямаха смелостта директно да кажат на хората - край с тютюнопроизводството. Та затова гласуват закон. Най-смешното твърдение е, че тютюнопроизводителите искали тази либерализация. Затова ли протестираха миналата година тютюнджиите?
С промените се премахват сроковете за изкупуване, договаряне и изплащане на суровия тютюн, регулацията на изкупните цени, премирането на тютюнопроизводителите, безвъзмездното предоставяне на семена. Ето така огромната част от производителите ще се откажат да работят това, с което си изкарваха хляба десетилетия наред няколко генерации. А те и без това всяка година бяха на червено преди поредната нова реколта. Лустросаните като грижа за, видите ли, конкурентния пазар разпоредби ще доведат до огромни социални последици. Всъщност така се ликвидира поминъкът на около 120 хиляди души. Защото макар официално регистрираните тютюнопризводители да са към 40 хиляди, семействата им се издържат от тютюна.
Иначе ЕС ни разреши да отпуснем национални доплащания за сектора. Но с това, което приемат в парламента избраниците, е ясно, че ще бъде забит последният пирон в ковчега на тютюнопроизводството и краят на сектора ще настъпи много скоро. Нека депутатите да не се оправдават с ЕС, защото досега не сме видели някой в Европа да се е отказал от нещо, дето носи пари на държавата и осигурява работни места.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ