19 Април 2024петък13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ пази предпазливо Цветанов заради натиска на съда

Мнозинството не прие искането за анкетна комисия за скандалите на вътрешния министър със съдебната власт, нито един гербаджия не стана да се изкаже по време на дебатите в парламента

/ брой: 57

автор:Ира Тодорова

visibility 1812

Да се създаде временна анкетна комисия в парламента, която да установи дали има системен политически натиск от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов върху съдебната система, настояха вчера от Коалиция за България. По време на двучасовия дебат нито един депутат от ГЕРБ не излезе на трибуна, за да защити вицето, а накрая от мнозинството отхвърлиха предложението.
Ясно е, че мнозинството няма да приеме предложението, преди всичко, защото е ясно, че мнозинството няма да приеме да бъде извършена пълна диагностика на основния двигател на тази партия, заяви Янаки Стоилов. Той обаче подчерта, че когато започне да се увеличава напрежението вътре в МВР, ерозията отвътре ще започне да излиза и навън. Стоилов обърна внимание на управляващите, че целта на тази комисия не е за натиск върху МВР, а за да излезе наяве един много по-сериозен проблем от това, което излиза на повърхността.
Мая Манолова припомни, че констатациите за натиска върху съдебната система не са от някой засегнат от Цветанов магистрат, а се съдържат в доклад на европейската асоциация на съдиите от края на април миналата година. Оттогава нещата не са се променили, подчерта депутатът. Върхът на нещата, подчерта Манолова, е екстравагантната идея МВР да кръщава полицейските операции на имената на съдии. Манолова подчерта, че изпълнителната власт прокарва ясна разделителна линия - на правилните и неправилните в съдийското съсловие. Неправилните, обясни тя, са тези, които са дръзнали да си позволят да поставят под съмнение правото на МВР да се произнесе още при ареста, че някой е престъпник. Като правилен съдия Манолова даде пример с шефката на СГС Владимира Янева, която само от заемането си на председателския пост е издала три пъти повече разрешителни за използване на спецсредства.
Вътрешният министър дискредитира независимостта на съдебната власт, бе категоричен и Михаил Миков. От левицата отсякоха, че Цветанов си позволява "гнусни и лицемерни номера". Миков подчерта, че войната между институциите е прехвърлила границите на България. Това поставя страната в изключително срамно положение, подчерта социалистът. Ескалацията на арогантността на вътрешния министър достигна своя апогей с обвиненията към председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, и че умишлено е забавила дело за изнасилване на две момичета, отсече Миков. Той припомни, че това е първият безпрецедентен случай в страната магистратът да заведе дело за клевета срещу член на кабинета.
"Ще го кажа тихо, за да направите едно усилие да ме чуете. В България от три години тече опасен процес за налагане на правораздаване по целесъобразност. Тече опасен процес на упражняване на системен натиск върху съда да правораздава по политическа целесъобразност, а не по законосъобразност", обърна се към мнозинството Лютви Местан.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ