20 Април 2024събота07:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойко Великов:

БСП трябва да се научи да прави избори

Левицата се нуждае от политика, с която да се противопоставя на ГЕРБ, заяви левият депутат на среща със социалисти от столичния район "Оборище"

/ брой: 58

автор:Мария Нинова

visibility 1165

Под формата на политическа резолюция на конгреса левицата ще предложи своето виждане за съвременната криза и бъдещето на страната. Озаглавихме една от резолюциите на конгреса, която трябва да приемем на 20 май, "Действена БСП за демократична промяна". С тези думи се обърна депутатът от левицата Бойко Великов към симпатизанти на БСП от столичния район "Оборище", с които проведе специална среща. Идеята е в тази резолюция социалистите да систематизират своите виждания, които да отговарят на днешните реалности в партията. "Можем ли да направим БСП достатъчно действена в тази промяна? Можем ли да направим България реално демократична? Какви вътрешнопартийни механизми са ни нужни в момента?" - това бяха част от въпросите, които Великов обобщи. Според него БСП трябва да бъде конкурентоспособна на една лидерска партия, каквато е ГЕРБ в момента.
В управляващата партия трудно можем да откроим някакви идеологически аспекти освен заявленията, че е дясна формация, подчерта социалистът. Според него основната задача на БСП е да формира политика, която да се противопоставя на ГЕРБ. В тази връзка левицата има да решава няколко основни проблема, сред които се откроява този как да бъде дееспособна по време на целия изборен процес и най-вече в изборния ден. Великов разясни, че всички опозиционни партии в страната са изправени пред една "нова технология за избори" - такава, каквато ни предложи ГЕРБ по време на вота за президент и местни органи на властта. Като особености на тази технология Великов открои масовите манипулации и масираното купуване на гласове. Достатъчно примери за това бяха изнесени след изборите, припомни Великов.
Предизвикателство за БСП е дали ще може да ограничи и да спре този тип технология, с която се печелят избори вече три пъти. Бойко Великов подчерта, че това също трябва да бъде сред темите на предстоящия конгрес. Според него това е част от голямата задача на левицата - да се яви подготвена на следващите избори и да успее да ги спечели. Начинът на провеждане на следващите избори е ключов за развитието на страната, заяви Великов.
На въпрос каква ще бъде коалиционната тактика на БСП за следващия вот, Бойко Великов отговори, че проблемът не е еднозначен. "Големият въпрос е доколко имаме възможност да се явим самостоятелно на вота, какво е нашето политическо представителство, което имаме, и доколко бихме могли да разширим това представителство с коалиционни партньори от лявото и левоцентристкото политическо пространство", обобщи той. Великов припомни, че на местния вот м.г. в структурите на партията на повече места е надделяло мнението, че БСП трябва да се яви самостоятелно. "Около 80% от местните организации на левицата участваха самостоятелно в изборите, а не в коалиция. Една част издигнаха независими кандидати, друга направиха коалиции с някой от левите ни партньори по места. Доколко БСП би могла да развива коалиционна политика, която да бъде достатъчно ефективна, е също въпрос, който стои в центъра на вниманието ни", анализира Великов. Според него БСП си задава и въпроса налични ли са евентуални партньори, които да имат достатъчно влияние и позиции, за да може да си партнира с тях.
Социалистите от "Оборище" се интересуваха и от темата за лидерския двубой в партията. Между Първанов и Станишев няма идейни различия, коментира Великов. Според него единствената разлика между тях е свързана с някои критики на бившия президент към лидерството в БСП. "Той постави темата за ролята на лидерите и лидерските партии. Но аз не съм съгласен с това - БСП е програмна и идейна партия от своето създаване и трябва да остане такава и в бъдеще", категоричен бе депутатът. "Можем да открием известни различия между тях и в тактическите отношения - т.е. във вижданията им за коалиционна политика", допълни още той. Великов бе категоричен, че и Станишев, и Първанов трябва да имат своето солидно място в партията. Те имат авторитет, позиции, влияние и трябва да се използва техният потенциал, подчерта депутатът. Социалистът коментира, че все още не са ясни последиците от този сблъсък за левицата. Редовият член на БСП не иска да прави този избор, обобщи той.
Според преобладаващи мнения от участници в срещата основният въпрос за БСП е не кой ще е следващият лидер на партията, а как левицата да се противопостави на ГЕРБ и да спечели следващите парламентарни избори.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ