24 Април 2024сряда04:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ оряза бонусите, прокара ДМС с "непостоянен" характер

На базата на силикон, руса коса и дълги крака ли ще се раздават тези пари, попитаха от левицата

/ брой: 58

автор:Ира Тодорова

visibility 2246

С 83-те гласа на депутатите от мнозинството вчера бяха гласувани поправките в Закона за държавния служител, който отлежаваше от месеци в парламента. С пренаписването от ГЕРБ заявиха, че по този начин се орязват бонусите. В текстовете обаче са заложени възможности за допълнителни възнаграждения от непостоянен характер за държавни служители с изключителни постижения.
"На базата на какви постижения ще става това? Може би на базата на силикон, руса коса и дълги крака?", попита депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова. Тя се обърна към управляващите, че с приетия закон вече ще могат да държат в администрацията послушковците, които "ходят да се клепат един друг, за да получат възнаграждение".  "Това е 30-ата поправка на този закон, но далеч не прилича на Петата поправка на американската конституция", заяви Масларова. Тя настоя някой от управляващите да излезе и от парламентарната трибуна да обясни какво точно е бонус. Депутатът коментира и премахването на термина брутна заплата, който се заменя с "основна" заплата с допълнително заплащане. Кой и на каква база ще определя тези изключителни постижения, попита Масларова.
"Смущаващото е това, че законът минава тихомълком, че днес синдикатите не шумят", коментира и Янаки Стоилов.
Меглена Плугчиева попита защо сега се приема този закон, след като по правило такива мерки се предприемат в началото на едно управление. Веселин Методиев зададе същия въпрос и заяви, че въпросът за заплащането е последният в една административна реформа. Той попита защо, след като до момента не е направено нищо като реформа, се говори за заплащане.
Въпреки приказките на управляващите законопроектът не решава въпроса с бонусите, обясни отрицателния си вот Мая Манолова. Тя бе категорична, че поправките не закачат високите етажи на властта, но са силен удар срещу онези 250 000 държавни служители, които са мачкани от началото на това управление. Този закон ги прави абсолютно политически зависими от преките им началници, подчерта Манолова. Според нея по този начин не се стимулира създаването на модерна и работеща администрация, а се укрепва авторитарната държава.
Димчо Михалевски бе категоричен, че законът цели единствено да прикрие демагогията на управляващите. Той припомни, че и Дянков, и Борисов в началото на мандата заявяваха, че администрацията няма да получи и лев отгоре, докато не се вдигнат доходите на хората и пенсиите. Михалевски обаче пресметна, че само за миналата година фондът за заплащане в администрацията се е увеличил с 10 млн. лв. Според сметките е било възможно да се раздадат точно по 100 лева за коледни пенсии.


След поправките възнагражденията ще се състоят от една постоянна, непроменяща се част, и друга - от допълнителни възнаграждения, които ще имат постоянен и непостоянен характер. Отменя се класът за прослужено време. Разходите за основни заплати и за допълнителни възнаграждения с постоянен характер ще са в размер не по-малък от 70 на сто от средствата за работна заплата, а разходите за допълнителни възнаграждения с непостоянен характер са до 30 на сто. Въвежда се възможност за увеличение на индивидуалната заплата на служителите според оценката на изпълнението. Премахва се допълнителното материално стимулиране от приходи от административни такси и глоби.



 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ