24 Април 2024сряда09:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гора... в небето

Оригинален проект предвижда 900 дървета и 5000 храста да красят терасите на две кули в Милано

/ брой: 59

автор:Деси Велева

visibility 1753

Да мислиш, че гората е равна поляна в далечината, покрита с растящи нагъсто дървета, не е нищо повече от клише. Поне това показва оригинален проект на италианския архитект Стефано Боери, който привлича общественото внимание от няколко месеца. Амбициозният архитект решава, че след като в градовете няма място за паркове, високите жилищни сгради могат да се превърнат в зелени кътчета. Неговото хрумване стъпва на актуалните концепции за залесяване и натурализиране на големите градове и превръщането им от бетонни структури в зелени центрове. Проектът ми е съоръжение за оцеляване на околната среда в съвременните европейски градове, обяснява самият архитект.

Кулата в строеж

Архитектурната фирма на Боери е проектирала вертикална гора ("Боско вертикале"), която по своята същност е съвкупност от сгради, по които ще растат дървета. Първоначално проектът обхваща издигането само на две кули в Милано, които имат за цел да слеят в едно растителност и градска архитектура. Необичайните сгради вече могат да се видят в италианския град, но строежът им ще завърши напълно след около година.
- Идеята за вертикалната гора се появи, след като бяхме въвлечени в градски проект за озеленяване - казва Микеле Брунело, вторият архитект, работещ по идеята.
Той добавя, че двете кули са нещо много различно от всичко правено досега.

Още една идея за нетрадиционно озеленяване

- Целта ни е да построим жилищна сграда, която да се превърне в световен символ за устойчивия начин на живот - обобщава архитектът.
По-високата кула - Торе Е, се предвижда да достигне респектиращите 105 метра, в които ще се вместят 24 етажа. Сградата Торе Д ще бъде "само" от 17 етажа и ще е с височина 78 метра. Обща жилищна площ в двата небостъргача - 40 000 кв. м. Всички тези 41 етажа ще струват на инвеститора 65 млн. евро. Сумата действително е впечатляваща, но в случая по-голям интерес буди растителността, която ще трябва да понесат терасите на сградата. От първия до последния етаж кулите ще бъдат обградени от 900 дървета с различна височина - от 3 до 9 метра. Общата площ на гората ще е 10 000 кв. м, но уникалното е, че тя няма да се разполага хоризонтално, а вертикално. Ако дърветата бъдат посадени по класическия начин, те ще заемат територия от 50 000 кв. метра.

Бъдещата сграда отвътре

Две години са нужни на специалистите по озеленяване, за да изберат подходящите дървета, които ще стоят добре и в същото време безопасно на балкон на 22-рия етаж например. Необходима е била прецизна селекция за видовете, размерите и теглото им, така че да паснат максимално добре на фасадите на сградата. Самите дървета тепърва ще бъдат специално култивирани, така че да са пригодени за специфичните условия на "Боско вертикале". Освен това изборът на растителност е направен така, че сградата да променя облика си през всеки сезон. Дизайнерите разказват, че са тествали с ветрогенератор доколко дърветата ще издържат на напора на вятъра и на различни метеорологични условия. Не можем да си позволим буря да изкорени и събори дърво от десетки метри височина, добавят те. 
По масивните балкони няма да има само дървета, но и 11 000 пълзящи растения и 5000 храста, както и голям брой цветни градинки. Задължително всяко жилище ще бъде с поне един балкон с растителност. Според арх. Боери растителността ще оскъпи строежа на кулите само с 5 на сто. Въпреки това цените на апартаментите в двете сгради са астрономически. Вече се говори, че жилище от 80 кв. метра ще струва около 560 000 лири. До 1,7 млн. лири ще достигне цената на мезонет от 200 кв. метра с гледка към града. Собствениците на жилища обаче няма да притежават дърветата.
Освен апартаменти и растения, във "Вертикална гора" ще има и ресторанти, фитнес зали и паркинги. Двете сгради ще са зелени и заради работещите в тях слънчеви и ветрогенератори за електроенергия, иновативни системи за вентилация, осветление и т.н. Така че проектът се смята за перспективен не само заради екологичната си насоченост, но и заради икономическата изгода. Комплексът спестява доста площ, така необходима в съвременните градове. 
Специалистите смятат, че зелените блокове ще спомогнат и за пречистването на атмосферата в града. При фотосинтезата растенията овлажняват въздуха, абсорбират въглеродния диоксид и частиците прах и произвеждат кислород. Това ще подобри качеството на живот на хората, като едновременно и ще създаде естествена дървесна защита на сградите от радиация и шум. Двете кули ще имат и системи за рециклиране на мръсната вода, която после ще се използва за напояване на растенията. Част от енергията в тези сгради ще се добива с фотопанели. От архитектурното студио обобщават, че вертикалната гора със своеобразната си биоархитектура, със своята естествена зеленина ще привлече птици и насекоми и по този начин ще стане символ на "реколонизацията" на града от животинския свят.
 Архитектите загатват, че "Боско вертикале" е само първата стъпка към грандиозния проект "Био Милано", който предвижда изграждането на зелен пояс около града.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ