29 Март 2024петък08:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

След "безделници" ще ни направят и бездомници

6000 домакинства са изгубили имотите си заради дългове само през 2011 г.

/ брой: 59

автор:Боряна Костова

visibility 1144

Любима теза на Бойко Борисов е, че всички в държавата ни са мързеливци и само той и най-близките му в правителството се скъсват от работа. По същата логика преди година премиерът нарече депутатите "безделници" и с това оправда наглостта си да погази конституцията и да ходи в парламента, когато си иска. "Ама тия хора наистина много работят", каза Борисов в опит да омаловажи и скандала с милионите бонуси, получавани от министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, шефове на агенции и прочие гербаджийски хрантутници по същото време, когато те даваха указания народът да търпи лишения заради кризата. Впрочем от известно време премиерът всячески се мъчи да опровергае твърдението за масовата бедност в България и да внуши, че нещата в държавата вървят по мед и масло. Според него ние вече не чакаме да дойде светлото бъдеще. Ние живеем в него. Макар и да не го разбираме.  
Казва го недвусмислено и на заседанието на МС на 1 февруари т.г., когато след поредната си височайша самооценка се впуска в една тирада за мързеливите българи, които освен това били хитреци на дребно и неблагодарници. После, според огласената стенограма, Борисов в присъщия си "изящен" стил казва: "Всъщност ние много хора направихме богати... С Лили (министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, б.а.) сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка - колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика - зле се чувствам, беден съм. А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било. От една страна, сме най-бедните, но ако дадем реалните данни - сигурно няма да е така". Ето къде било "заровено кучето"! Някому много се иска да отнеме и последното нещо, което остана на хората от времето на соца - покрива над главата. Колкото до реалните данни за материалното положение на българите 

премиерът пак не е в час

Вярно, че жизненото равнище на една нация зависи не само от размера на доходите и покупателната способност на хората, а от още редица неща, включително и от имотното им състояние. Но притежанието на един маломерен панелен апартамент (каквито са повечето в България) автоматично не те прави богат. Освен това не е истина, че останалите държави в ЕС са далеч, далеч зад нас по жилищна собственост.
Според националната ни статистика 93 на сто от българите живеят в собствени жилища. Общият  брой на апартаментите е над 3,7 млн., като най-много са двустайните (около 1,229 млн.). Обаче същият е общият процент на собственост и в Словения. Следващите в класацията от бившите соцстрани са Латвия и Литва, където собствените жилища са 80%, Унгария - 77%, Румъния - 67%, Полша - 56 %, Словакия - 50%, Чехия - 47%. В южната ни съседка Турция има около 16 млн. жилища, като делът на собствените е 65 на сто. От старите демокрации най-голям е процентът на живеещите в собствени жилища в Испания - 84, в Италия те са 80 процента, в Ирландия са 77 на сто, а в Белгия - 61 на сто. Най-малко са хората със собствени жилища в Австрия и Германия - по 42 на сто. Както виждате, разликата между нас и повечето страни не е особено голяма.
В развитите европейски държави обаче не е проблем да се живее под наем. В Германия например той е средно 300-350 евро месечно. За тия пари можеш да си намериш прилично жилище, но необзаведено. Ток, отопление и вода излизат още около 200 евро. Ако държиш да е мебелирано и да има още допълнителни екстри, сумата стига и до 700 евро месечно. Имигранти и учащи пък предпочитат специалните общежития, където наемът за самостоятелна стая с обща кухня и баня е 300 евро, с включени в него разходи за консумативи. Подобни са и наемите в повечето страни на ЕС.
Само че минималната заплата в Германия е 1300 евро, в Австрия - 1000 евро, в Ирландия - 1325 евро, в Италия - 900 евро, а в България тя е 122 евро. Та, за да сме сравними с тях, 

наемът у нас трябва да е 60 лв.

Което е приблизително равно на една четвърт от минималния доход, т.е. на 30 евро. Има ли тук такива наеми? Има, но само за паркинг!
Въпреки тези крещящи несъответствия у нас се прави какво ли не, за да се принудят хората да си продават жилищата. В битката за тях стръвно са се впуснали банки, монополи, бирници, лихвари, мутренски кредитни организации... За натрупалите милиони по време на прехода, които отдавна са хвърлили око на жилфонда, е дошло златното време да си реализират идеята да се сдобият евтино с по няколко апартамента, да се превърнат в рентиери и да печелят без труд. Впрочем това е мечтата на всеки мошеник с пари. А при задълбочаващата се криза, която увеличава безработицата и срива до дъно доходите на населението, преразпределението на собствността на имотите набира скорост. Защото можеш да ходиш със стари дрехи и със скъсани обувки, да живееш на свещи и без отопление, но не може да не ядеш. Ако пък имаш деца, ситуацията става още по-сложна. И хората трупат заеми с надежда нещата да се оправят. В много от случаите това не става.
Според БНБ небслужваните кредити у нас растат и вече са 18% от всичките банкови заеми, които са в размер на 1,97 млрд. лв. (2,6% от БВП). Не си ли в състояние да ги погасяваш дълго време, накрая банката ти взема жилището или, ако си по-оправен, сам си го продаваш, за да запушиш "дупката".
По данни на Асоциацията на частните съдебни изпълнители само през 2011 г. 6000 длъжници са изгубили имотите си, а от януари т.г. на търг се предлагат над 600 недвижими имота. От създаването на частното съдебно изпълнение преди шест години досега негови представители са образували повече от

600 000 дела за принудително изземване

като 154 000 от тях са приключени и събраната сума общо е над 2,4 млрд. лева, а парите само за м.г. са 700 млн. лева. В момента в он лайн регистъра на длъжниците са качени над 618 000 изпълнителни дела. Перспективата за тези хора никак не е светла.
Дейността на частните съдебни изпълнители бе определена със закон, идеята бе чрез тях да се съкрати съдебната процедура срещу длъжниците.  Професията се оказа изключително доходна и до края на м.г. изникнаха 158 такива кантори, в които работят повече от 1000 души. Лошото е, че тя стана  и свободно поле за нов вид изнудване и злоупотреба с имуществото на хората.
Скандално известен бе случаят от миналата година с пловдивчанка, чийто апартамент бе обявен на търг от частен съдебен изпълнител заради непогасяван потребителски кредит от 6000 евро. Собственичката случайно разбира, че жилището й се продава от кандидат-купувачи, които идват на оглед. Съдебният изпълнител лично оценил имота, без да я уведоми. Така монолитен апартамент от 70 кв.м в центъра на града бе продаден за смешната сума от 37 000 лева, след като банката, която го е ипотекирала преди това, го е оценила на 72 000 лева. А жената и двете й малки деца останаха на улицата.
Медиите раздухаха и историята с клиент на мобилен оператор, чиято сметка от 100 лева, след като била дадена за събиране на частен съдебен изпълнител, лека-полека набъбнала до 1000 лв.
Друг пък миналата година даже си отвори в Добрич магазин за вещи, иззети от длъжници. В него можело да се намери "от пиле мляко" - от моторни резачки до произведения на изкуството. 
Отговор на въпроса защо, минавайки в техни ръце, сумите растат главоломно, дава тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. Там са включени 19 обикновени такси, 8 пропорционални такси, 1 допълнителна, плюс 9 допълнителни разноски. Например само за изпращане на призовка по пощата таксата е 10 лева, а за проучване на имущественото състояние на длъжника - 50 лева. Отделно изпълнителят получава немалък процент и от стойността на запорираното имущество. И накрая на длъжника хем му взимат имота, хем на врата му увисват нови дългове.
Напоследък в битката за преразпределение на собствеността на имотите активно се включиха и топлофикациите. Те изровиха от праха всички стари дългове, без да признават давност, и прехвърлиха грижата за събирането им на частни съдебни изпълнители, т.е. принудително. Може да не ползваш парно, може отдавна да си свалил радиаторите си, но си длъжен да плащаш. Не можело стените на съседите да те топлят безплатно. Тая работа много прилича на приказката за Хитър Петър, който си държал коматчето над една скара с месо и кебапчията му поискал да плати за пушека от печеното. България май е единствената страна в Европа, а може би и в света, където живеещите в блокове с централно отопление имат (и то законно) статут на крепостни към топлофикациите.

Продай и иди на село

Така представител на Асоциацията на топлинните счетоводители посъветва неотдавна от ефира на една телевизия тези, който са натрупали неплатени сметки за парно. Прочее този рефрен сме го чували често от устата на топлинните посредници, които за година-две издигнаха офиси като палати и вземат по над 6000 лева заплати. Без някой от тях да има леля милионерка в Америка! Парите за техните екстри се калкулират в безбожно надутите сметки, които всеки месец се сервират на абонатите. Например 255 лв. за двустаен и 180 лв. за едностаен апартамент през този януари. С 10 до 17% по-високи пък щели да са сумите за февруари. И едните, и другите са непоносими за обикновените българи.
Не е нормално сумата за месечно парно да се равнява почти на една минимална заплата. Особено след като синдикатите биха тревога, че 43,2% от домакинствата у нас живеят с до 270 лв. доход на човек, а 23% - с до 202 лв., което е под границата на бедността. От какво трябва да се лишат тия хора, за да бъдат изрядни към топлофикация и да не ги влачат по съдилища? Пък и не само към нея - сметки валят и от енергото, от водните дружества, от общините за данъци. Защото и Столичната община напоследък прибягва към услугите на бирниците. 178 длъжници са дадени на тях от м.г. за принудително събиране на дължими суми, като заканата на общината е всички граждани с дълг над 1000 лв. да се озоват в ръцете на съдебните изпълнители. В същото време тя има борч от 209 млн. лв. към фирми, но едва ли ще я подгонят бирници.
Разходите за ток, парно и вода здраво притискат хората, тъй като вече отнемат половината, а в немалко от случаите и повече от доходите на домакинствата. Няма обаче засита за апетита на монополите! Тия дни те обявиха, че предстои нов ценови удар "по вина на газа", който поскъпвал на международните пазари. Та нали Трайчо Трайков само преди седмица лично се похвали, че всичко бил уредил и България вече щяла да купува синьото гориво по-евтино. Май най-добрата антикризисна мярка ще е да намалят заплатата на Ангел Семерджиев от 5000 на 500 лв., белким  тогава ДКЕВР не позволява така лековато на монополите да си налагат цените и да тероризират цялото население.
Но и преди да ни споходи новият шок, с високите сметки няма как да се справят 1,2 милиона пенсионери, чиито пенсии са до 200 лева. Няма с какво да платят и безработните, официално надскочили 11%, а реално - 18-20 процента, като  ще растат още. Даже и не помислят да наемат жилище и да създадат семейства и онези 30 на сто от младите, които сега са без работа. Но на които разчитаме да подобрят демографията на България. Има ли светло бъдеще, както твърди премиерът, за всички тези хора, които са около 80 на сто от българското население? Или след като властта докара голяма част от българите до положението на безделници (т.е. безработни), сега най-безцеремонно се гласи да ги превърне и в бездомници?  
 
Какво не може да ти вземе бирникът

 
- готварска печка, хладилник, пералня, телефонен апарат, радио - по 1 брой. (За лукс се смятат телевизорът и компютърът, които могат да бъдат секвестирани)
- зимно и есенно палто, шапка, два костюма, две поли или четири рокли, работни дрехи
- изкуствени органи, протези, очила и лекарства
- употребявани обувки и бельо
- легло, зимна и лятна завивка (по 1 брой), по два комплекта спално бельо за всеки от семейството     
- единствено жилище, ако не е ипотекирано
          

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ