28 Март 2024четвъртък13:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов, поискай си оставката!

Ако истината беше в несвършената работа и бонусите, всичките министри сега щяха да са безработни

/ брой: 66

автор:Боряна Костова

visibility 1093

Върви лъжец през селото, та лъже, след него минава брат му, та маже... Така започва една народна приказка, която сякаш е писана за днешното българско управление. Но в петък нещо в сценария се пропука и координацията между двамата братя закуца. Че май и поотделно в главите им.
Рано сутринта единият брат каза по националната телевизия, че лошо организираният бизнес форум в Катар е била последната капка, преляла чашата на търпението му към Трайчо Трайков. А "гневът Пелеев" изригнал, когато премиерът видял икономическият министър блажено да се пече на плажа, докато колегата му Младенов се въртял на бавен огън заради издънилата се правителствена инициатива. Говори се, че полуопеченият ни първи дипломат скоро щял да бъде изритан от горещия пост в МВнР и да бъде пратен на хладно в Брюксел. Но това е друга тема. По-интересното е, че само ден преди да обяви Катарската си разходка за провал, Бойко Борисов я оцени пред медиите като брилянтно организирана, небивал успех, който ще донесе на България милиарди долари инвестиции. При подобно тотално разминаване нормално е човек да се пита коя всъщност е истината. И да се чуди дали премиера го е натиснала склерозата, дали не се чува какво говори, или и двете неща заедно. Макар да са еднакво неприемливи за министър-председател на всяка нормална държава.
По същото време другият брат, в друга, също братска телевизия,

твърдеше, без да му мигне окото

че Трайков сам си е подал оставката по лични причини, които, нали разбирате, не било удобно да коментира, пък и още не били известни. И за да звучи по-достоверно, се впусна в подробности как Трайчо я бил представил веднага след завръщането на делегацията от Катар в 19,00 часа. Жалко, че никой не се сети да го попита дали Националният политически съвет на ГЕРБ е чакал в пълен състав на летището да я вземе, за да успее да я обсъди и приеме още същата вечер до 21,00 часа. Вицепремиерът Цветанов категорично отхвърли възможността поводът за нея да е конфузът с бизнесмените ни в Катар. Той се отплесна да обяснява как форумът там най-напред уж зациклил, но после, като се отприщила работата, катарците направо взели да се натискат да правим бизнес с тях. Като го върнаха на земята, т.е. на темата за оставките, Цветанов "интелигентно" се произнесе, че министър Трайков за три години не можал да "ВХОДИРА" редица проблеми и да ги реши". Е, много по-достойно би било да не лъже като библейски ром и журналисти, и зрители, а да каже, че самият той е поискал оставката на Трайков и да обясни ясно защо. Ама, пусти навици, нали са втора природа! Отгоре на всичко лъсна и фактът, че никаква оставка не е имало до петък по обяд, когато икономическият министър лично я внесе пред телевизионните камери. Като не пропусна да се закани, че скоро всичко щяло да се разбере...
Че Трайчо не свърши за пет пари работа, но в същото време и той, и екипът му прибраха "за високи постижения" неприлично големи бонуси, е известно и поведението му си заслужава оставката. Но едва ли това е причината за неговото отстраняване от министерския пост. Ако приемем за верни приказките на вицепремиера Цветанов, че Трайков си отива заради все още неразкритите интерконекторни връзки, то е редно да се запитаме защо тогава негов наследник е заместникът му Делян Добрев, който ресорно отговаряше за енергетиката и носи, ако не същата, то почти равностойна вина за тия неуредици.  
Многократно поскъпналите лекарства

също не са истинската причина за смяната

и на здравния министър Стефан Константинов. Защото много добре се знае кой в здравното министерство ръководеше ценовата политика, свързана с лекарствата. В тази сфера там "колеше и бесеше" Гери - Симеон-Дянковото и на "Софарма" протеже Гергана Павлова, която натвори каквото успя, взе си бонуса, подаде оставка като зам.-министър и се изсули по терлици от отговорността. Да я сърбат балами като Константинов. Премиерът казва, че министърът бил скандалджия и се бил изпокарал с всички - и в правителството, и в министерството, и в здравната каса, и в парламента. А може би е имало защо. Вярно, че е слаб като управленец, но това за Бойко Борисов винаги е било по-малката беда, по-голямата е, ако настъпи нечии приоритетни за властта на ГЕРБ интереси. Като например тези на по-по-бившия шеф на Гери... Пък и новият му експеримент, наречен Десислава Атанасова, едва ли ще доведе до разплитане на възела "здравна реформа". А за самочувствието и манталитета на новата министърка съдете сами - тя хем сама се определя като "тежката артилерия на ГЕРБ", хем се бои от прогнози колко време ще се задържи на новия си пост в министерството. Много е вероятно тежката артилерия скоро да олекне, защото Атанасова ще бъде първият здравен министър, който не е от гилдията, тя е юрист по образование с едва-две години стаж по специалността. Както е тръгнало, в близко време можем да очакваме от Борисов и други, също толкова адекватни, правителствени промени, като например да назначи доктор за шеф на правосъдното министерство. Или Цветанов за просветен министър, нали човекът непрекъснато твори нови думи в българския език. Защото цялата власт на Борисов е само една сполучлива до време имитация.
Върви лъжец от телевизия в телевизия, та лъже, тича след него брат му да маже... Това се повтори тия дни в управлението на държавата ни. Премиерът и оръженосецът му просто разиграха поредното си активно мероприятие за замазване очите на обществото,

като си избраха две жертви

за да спасят собствената си кожа. Защото, ако Бойко Борисов наистина беше последователен, отговорен, принципен и честен - за какъвто много му харесва да се представя - и ако отстраняваше всички некадърници в правителството си, то след Трайков и Константинов трябваше да се нареди една дълга министерска опашка. На предна линия там щяха да са Мирослав Найденов (с неговите щастливи кокошки), Тотю Младенов (с убитата пенсионна система), Сергей Игнатов (със заслугите му за неграмотните млади българи и за измислените професори), Николай Младенов (с лустрацията на дипломатите), Аню Ангелов (с унищожаването на армията), Вежди Рашидов (с откритието за българския Пикасо) и т.н. А начело трябваше да стои Той, Бащицата. Борисов, време е да си поискаш оставката!       
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ