19 Април 2024петък18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сметки едно към гьотере

/ брой: 68

автор:Мая Йовановска

visibility 1115

Шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев заподозря вчера осъдителна зависимост между поскъпването на тока и прословутото заробване на нашенеца към топлофикация. От една страна сметките за парното са високи, а от друга - са мътни. Неясни са, защото ничий здрав разум не би могъл да проумее за какво плащаме огромнии сметки, ако изобщо не ползваме парно или пък го пускаме за по малко.
Според Кърлев виновникът за зависимоста между цените на тока и парното може да се търси единствено в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която иначе се определя като независим орган. Дали е независим, и ако е независим - от кого е независим, е друг въпрос. Но именно тя, според него, се грижи, за да се крепи години наред столичната топлофикация. Как и защо става това? Каква е зависимостта между тока и парното хората няма как да разберат.
Откакто Семерджиев оглави ДКЕВР, прекалено често се променя цената на топлоенергията - едва ли не през седмица. Може би цената на електроенергията расте, за да е тя непривлекателна и да бъдат отказани потребителите да се топлят на ток и така да останат крепостници на парното. Факт е, че преди време Кърлев призоваваше хората да се оборудват с бързонаграващи бойлери и да се разделят с топлофикация, защото така ще плащат по-малки сметки.
По данни на Федерацията на потребителите все повече входове в блокове и цели кооперации си спират парното. В началото на годината топлинните счетоводители съобщиха, че само в София за последните 5-6 години 70 хиляди радиатора са демонтирани. Вероятно наистина има зависимост между повишаването на цените на двата вида енергия. А всъщност кой контролира ДКЕВР, когато именно там уж контролират обосновани ли са цените и винаги им позволяват само едно - да растат. Проблемът е, че хората, които монополистите отупват като брашнени чували, вече не знаят къде е спасението, защото да си през зимата на топло е почти непоносимо за джоба на обикновения българин.
Освен зависимости обаче може да бъдат откроени и контрасти. В противовес на подготвеното поредно увеличение на парното в София с над 9 процента от април, заплатите на работниците в ТЕЦ-овете на дружеството не са пипани 3 години. А те не са като възнагражденията на началниците им. Нито пък имат бонуси. Разходите за заплати в дружеството не растат, подобрения по обслужването не се правят и за това пари не се влагат, а какво трябва да е качеството на услугата - дори не е ясно. Тогава за какво потребителят плаща все повече и повече?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ