26 Април 2024петък02:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 470 000 лв. дала Столичната община на адвокати без конкурс

Съветниците от БСП поискаха повече пари за градинки

/ брой: 70

автор:Деси Велева

visibility 938

Столичната община е платила за външни адвокатски услуги малко над 470 000 лв. за последните четири години без за избора им да е обявена обществена поръчка. Това стана ясно от отговора на кмета Йорданка Фандъкова на въпрос на общинския съветник от БСП Георги Кадиев. За втори път от началото на годината той пита кметството на какво основание бившият зам.-кмет Минко Герджиков е препоръчал лично кантората "Колчева, Смиленов, Коев и съдружници" за правна защита на общината. Оказва се, че за миналата година на адвокатската фирма е заплатен хонорар от 250 020 лв. Фандъкова обаче не успя да обясни защо е приета единствено препоръката на Герджиков. Тя посочи още 13 дела, за които общината е наела 6 кантори. Фандъкова се оправда, че са ангажирани само водещи фирми с име, но без конкурс, защото досега законът не го изисквал. Прозрачността изисква обявяването на обществена поръчка, защото установената практика е създавала възможности за корупция, обоснова се Кадиев. Той не оспори качеството на работа на фирмите, а само начина им на избиране. Според общинския съветник обаче не при всички от посочените 13 дела е била необходима процесуална защита и следователно за избора на адвокатска фирма е трябвало да се проведе конкурс. Затова Кадиев се закани да предаде писмения отговор на кмета на Сметната палата за проверка.
По другото питане на Георги Кадиев за подобряване на координацията между Столичната община и Министерството на здравеопазването за работата на спешната помощ стана ясно, че 28 ДКЦ-та в София са заявили готовност да отворят спешни кабинети.
На заседанието на СОС съветниците от БСП отказаха да одобрят предвиденото намаление на парите за програмата "Зелена София", за която могат да кандидатстват организации за облагородяване на градинките и междублоковите пространства. Докато през миналата година сумата бе 200 000 лв., за тази година тя е намалена с 50 000 лв., обясни съветникът от БСП Румен Георгиев. Той поиска увеличаването на парите три пъти, както това е станало и с цената на ваучерите за платено паркиране на живеещите в "синята" зона.
Общинарите отново гласуваха част от промените в наредбите за транспорта в София, които предизвикаха скандал на миналата сесия. Оказа се, че тогава е имало разминаване между гласуваните и окончателно приетите от комисии текстове.
Следващата седмица съветниците ще се съберат на извънредна сесия за сигурността в София и ще изслушат доклад на СДВР.

Отложиха концесията на Западен парк


С оправданието за изясняване на детайлите и прецизност бе оттеглена за гласуване вчера точката за даване на концесия на Западен парк.  Концесионните условия ще се преразгледат от още 3 комисии на СОС, след като вече бяха обсъдени от други три. Междувременно вчера от партия "Зелените" алармираха, че така предвидената концесия е в ущърб на столичани. Според еколозите заради пропуски в текстовете след приключване на договора общината ще е длъжна да плати обезщетение на концесионера, с което да откупи всичко, което той е изградил до момента. Ако договорът бъде прекратен от кметството по вина на инвеститора, общината ще е длъжна да му изплати обезщетение. "Зелените" настояват в договора да се опише квадратурата на подготвяния увеселителен комплекс и търговските площи, които ще се ползват за срока на договора, за да не се променя площта им с последващи актове на местната власт.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ