28 Март 2024четвъртък15:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скоро ще четем протоколите на Политбюро в Уикипедия

Опазването на националната памет е осъзната мисия, въпрос на общо усилие, което правят архивите и Свободната енциклопедия

/ брой: 71

автор:Веселка Венкова

visibility 1247

Държавна агенция "Архиви" e институцията, която осъществява в национален мащаб политиката по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение. Тя е институцията, която провежда държавната политика в областта на организацията на управлението на Националния архивен фонд, непосредственото функционално, административно, кадрово и методическо ръководство над държавните архиви и цялостен контрол над дейността на всички архивни институции по издирването, събирането, опазването и използването на архивните документи.

Като чуе архиви, всеки средноинтелигентен човек се сеща за сиви, слабоосветени коридори с безкрайни стелажи, върху които са подредени безброй мукавени кутии с документи и снимки.  Българските архиви вече нямат нищо общо с тази поостаряла представа, защото влизат в дигиталния ХХI век чрез споразумение за сътрудничество между Държавната агенция "Архиви" и интернет енциклопедията Уикипедия. Модернизацията на архивите е приоритет на ДАА и сътрудничеството й с Уикипедия разширява кръга на потребителите й. ДА "Архиви" става не само първата е-агенция у нас, но и първата официална институция в страната, започнала партньорство с Уикипедия. Българският държавен архив е петият в света - след САЩ, Великобритания, Норвегия и Холандия, станал партньор на световната онлайн-енциклопедия.
Българските статии в Уикипедия вече няма да са само "мъничета", а количествено и като съдържание ще увеличат обема и информацията си. В средата на март 2012 г. България разполагаше едва със 128 446 страници в българската Уикипедия, а холандците са качили близо четири пъти повече статии на родния, не по-разпространен от нашия, език. Расте поредното поколение, което никога не е влизало в офлайн читалните на архивите, но и то трябва да разбере, че най-важните свидетелства за историята се съхраняват там. 
В деня, в който председателят на ДАА доц. Мартин Иванов обяви официално сътрудничеството на агенцията с българската Уикипедия, статията за генерал-лейтенант Георги Минчов Вазов, командвал по време на Балканската война Източния сектор при обсадата на Одрин, където е извършено настъплението, довело до превземането на града, "се сдоби" с портрета на бляскав пълководец. В архивното описание към снимката, наричано от специалистите "искови данни", надлежно е съобщен източникът: Държавен военноисторически архив - Велико Търново, а на реда "Лиценз" пише: "Този файл от българската Държавна агенция "Архиви" е качен в Общомедия като част от проект за сътрудничество. Държавна агенция "Архиви" предоставя изображения, които са в сферата на общественото достояние. Моля, указвайте източника, когато използвате изображението."
От информацията към снимката научаваме още, че  авторът е неизвестен, датата на създаване на документа - също. Освен това има посочен линк към сайта на ДАА и който се интересува, може да види къде се съхранява този документ.
Освен с политически събития и личности архивите ще обогатят страниците на Уикипедия с българската културна история и спорт. Стана ясно, че фондовете на два от най-големите футболни грандове у нас - клубовете "Левски" и ЦСКА, се съхраняват в ДАА и не са използвани практически в пълния им обем. На голям интерес разчитат архиварите към фондовете на Народния театър "Иван Вазов" и на Народната опера. Материалите и снимките са съхранени, някои се нуждаят от разпознаване, но в сътрудничество с Уикипедия доц. Иванов е сигурен в резултата.
Идеята за партньорството на архивите с онлайн-енциклопедията е възникнала в Щатите. Американските архиви NARA първи започнали сътрудничество с англоезичната Уикипедия в началото на 2011 г., а за инициативата председателят на ДАА научил в чужбина. Въпреки мудността и бюрократизма на родната администрация споразумението е факт и работата - в ход, благодарение и на българските уикипедианци, който харесали инициативата. Примерът на американците, запалил Мартин Иванов, той обича да цитира: сайтът на NARA бил посещаван от 17 000 000 потребители годишно, а след началото на съвместната работа с Уикипедия посещенията скочили на 12 млн. дневно!
Амбициозните български архивари вече са информирали за начинанието създателя на световната интернет енциклопедия Джими Уейлс, известен като Джимбо, който гостува в България през 2009 г. В седмичния бюлетин на Уикипедия скоро ще се появи информация за сътрудничеството с българските архиви, а за този факт ще научат и потребителите на месечния Уикипедия бюлетин GLAM (Newsletter).
Държавна агенция "Архиви" дава свободен достъп до всичките си над 100 линейни километра документи и дигитални образи - вече около 100 000, които бързо ще станат достъпни не само за професионалните уикипедианци. Всички документи и снимки ще бъдат предоставяни на интернет енциклопедията с архивното си описание.
До септември т.г. в Уикипедия ще бъдат качени над 300 000 дигитални изображения на документи, освободени от авторски права. Едни от първите документи, които ще бъдат публикувани, са протоколите от заседанията на Политбюро на ЦК на БКП. "Забавихме се, защото намерихме страшно много неизвестни протоколи на Политбюро. До края на годината искаме да публикуваме и някои от полицейските досиета до 9 септември, на хора като Никола Вапцаров, Тодор Живков, Г. М. Димитров-Гемето и пр. Третият голям проект, който вече е готов като дигитализация, но не и като сайт, ще го пуснем специално за 100-годишнината от Балканската война - списъците на всички наши предци, дали кръвта си и се жертвали за националното обединение по фронтовете на Балканите", обещава Мартин Иванов.
Списъците на падналите във войните са направени по справки от Министерството на войната през 20-те години на ХХ век. Те вече са дигитализирани не само като снимки и жертвите ще могат да бъдат търсени - всеки българин, ако има загинал роднина, ще може да намери къде лежат костите му.
Макар Уикипедия да е световен проект, българската Уикипедия е национален и заедно с националния архив имаме обща мисия - националната памет. Опазването й не е спонтанен процес, националната памет не може да бъде поддържана будна от само себе си, а е въпрос на общо усилие, което сме готови да направим, категорична е Вася Атанасова от българската редакция на Уикипедия.
"Готови сме да откликнем на всичко интересно, което ни предлага екипът на ДАА - архивите на Националната опера и Народния театър могат да бъдат източници не само на илюстративен материал и обогатяване на сега съществуващи статии, но и основа за нови статии, уточни редакторът на Българската Уикипедия Илияна Славова. В сътрудничество с националния архив родните уикепедианци ще търсят информация за статии, които са непълни, за да бъдат обогатени и съдържателно, и в илюстративен план.


Създателят


Джими Уейлс, основателят на Wikipedia, е един от стоте най-влиятелни хора на планетата според списание "Тайм" и една от 25-те най-големи знаменитости в интернет според списание "Форбс". Уикипедия има над 10 милиона статии на 250 езика от цял свят. Електронната енциклопедия се поддържа чрез доброволните усилия на потребителите си. В Уикипедия всеки, който има интернет, може да напише, да редактира или да допълни статия. Категориите с Уикипедия по теми са: наука, техника и технологии, човек, общество, култура, география, история, математика.

Потребителят


Средностатистическият уикипедианец, или човек, използващ Wikipedia, е 26-годишен, мъж, най-често образован, със сериозни познания и интереси в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката. Тези хора Джими Уейлс често нарича "умните зубърчета". Основните редактори на Свободната енциклопедия са хората, които всеки ден редактират информацията, във всеки момент от деня прелистват материалите на стотици хиляди хора. И това се случва по целия свят, във всяка страна, на всеки език.


Знаете ли, че...


Между 1 и 15 март 2012 г. се проведе инициативата "1 нова статия". Целта на проекта бе с общи усилия в рамките на две седмици Българската Уикипедия да се разшири значително. Начинът, по който това трябваше да стане, е като всеки, посетил БГ Уикипедията между 1 и 15 март, напише по една нова статия.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ