29 Март 2024петък04:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

SMS до Борисов:

"BEZ ZAPLATI SME! ELA!"

Протестите за неизплатени трудови възнаграждения са знак, че институциите не работят, а държавата абдикира от грижата за хората

/ брой: 73

автор:Ина Михайлова

visibility 861

"Изпращайте есемеси на Борисов", шегуват се в интернет младите. И продължават: "Ако не ви плащат заплати, ако ви липсват осигуровки, ако не ви достигат месеци за пенсия, ако работодателят се е... с вас, просто Му пишете. Той ще долети! И ще ви реши проблема!"


Десетки работници излязоха на протест вчера сутринта край сметището във Враца. Хората от местна строителна фирма си търсят обещаните и изработени 93 хиляди лева. Също вчера работниците от ОЦК - Кърджали, блокираха за половин час един от изходите на града по посока Хасково. Причината - неизплащане на заплати и лоши условия на труд. Същите, които принудиха стотици миньори дни наред да протестират на площада в Мадан. С неизплатени и забавени заплати са още хиляди работници.

Чашата на търпението преля

С тези думи вчера сутринта протестиращите в Кърджали изразиха безсилието си пред наглостта на работодателя и бездействието на държавата. Същият работодател, който накара сурови мъже от ГОРУБСО -Мадан, да плачат от болка и да вдигат рамене от безпомощност. За да стигнат след това до другия полюс на емоцията - да благославят Бащицата Борисов и да искат нов мандат за него.
Къде беше Спасителя преди две години, когато също имаше проблеми в ГОРУБСО? Когато пак имаше забавени заплати и неплатени осигуровки. Мълчеше. Не му беше времето. Когато пожарът се разгоря, дойде времето за пожарната команда. Защото правителството в момента действа именно като пожарна команда. Има проблеми в ГОРУБСО - Мадан, и министрите летят затам. А премиерът като Бащица участва в тежки разговори с новия собственик, разпорежда на банките да работят в събота, за да преведат пари на миньорите и щедро обещава да посети Мадан, когато шампанското и бонбоните са изконсумирани.
Защо Борисов чака до последно, преди да спаси хората в Мадан? Защо не го направи по-рано, като знаеше решението? Или трябва да се вае образа на Бащицата? По подобие на учителя отпреди години. Само дето тогава нямаше нужда от пожарникарски изпълнения и кризисен пиар, защото държавата имаше ясни ангажименти и ги спазваше.
До момента Борисов нехаеше, за да се появи като спасител на хеликоптер над нуждаещите се хора. Докато не стана напечено, и то по въпрос, който в нормална държава трябва да бъде решен и свършен от институциите. Саморекламата обаче е безполезна. И показва, че институциите са блокирани и безсилни да решават основните въпроси на икономиката. Че никой не мисли за това, че държавност на практика липсва.
Къде бяха държавата и Спасителя, когато от месеци е ясно, че бившият собственик на ГОРУБСО -Мадан не плаща осигуровки? Къде беше държавата да установи, че приватизационният договор от месеци не се спазва? Следи ли изобщо някой в тази държава кой системно не внася осигуровки, кой нарушава концесии и приватизационни договори? Ако наистина следи, "пожари" няма да има. И необходимостта от пожарникарски команди (правителства) от само себе си ще отпадне. Но явно безхаберието е подменено с медийна показност и пиар. Държава с подобни подходи не се управлява. Има ли страна по света, чието правителство да абдикира и да обрича на унищожение онези производства, независимо дали те са частни или държавни, които осигуряват поминък на част от населението? Които дават възможност за печалба, а оттам - за подобряване благосъстоянието на хората? Които са свързани с традициите и възможностите за просперитет на държавата?
Сега ескалира напрежението и в ОЦК - Кърджали - бомба, която цъка от месеци. Новият министър на икономиката побърза да каже, че държавата няма механизми за действие като при ГОРУБСО, тъй като предприятието е частно. Някак прибързано и лекомислено властта е готова да вдигне ръце и да остави стотици работници и техните семейства на произвола на господаря. С простичкия аргумент, че собственикът носи отговорност. (Защо тогава министър Тотю Младенов като на пожар отива в Кърджали? Нали случаят е "частен"?) А може всичко да е част от големия сценарий. И

Бащицата отново да се появи

Като Спасител. Който ще намери решение на проблема, ще спаси хората от глад, ще се изживее като герой. И те, гласоподавателите, ще го молят да продължи да управлява.
Нищо чудно след някой ден Борисов да вдигне телефона и до Враца. А след това и до друго населено място, където някой страда. Той е милостив и състрадателен, той прави саможертви, за да "оправя батаците". И всички трябва да му благодарим, да го носим на ръце и да го избираме пак и пак, и пак... Нищо, че той отказва да осъзнае, че управлението на държавата не е като да ръководиш пожарникарска команда. Че в основата на всичко са отговорностите, свързани с развитието на икономиката и производството, доходите и здравето на хората. И възприема всичко като шумна игра на себедоказване и лъскане на егото.
Проблемите не могат да се решават на парче. Днес в Мадан, утре - в Кърджали, другиден - във Враца. Не може да липсва национално отговорна икономическа и социална визия. Не може да се гасят пожари всеки ден, вместо да се направи необходимото те да не възникват.
Знаете ли за кого ще гласуват хората в Мадан? А тези в Кърджали? И във Враца? И на още десетки места, където Той ще се появи, уж за да реши локален проблем, а всъщност, за да пусне две-три лакардии. Ще го направи в достатъчно бедни и забравени и от Бога населени места. Където хората живеят щастливо с по 300-400 лв. на месец. Където не осъзнават кой и за какво ги използва. Където остават в неведение кой как ги "пазарува". Където не искат, не желаят и не мислят за голямата игра в политиката. Където, държани в бедност и невежество, са готови за единия хляб да боготворят този, който се появи пред тях като месия.
Колко е зле една държава, в която работниците на дадена фирма искат трудовите им спорове да се разрешават от министър-прецедателя? Толкова зле, че институциите не функционират, че нищо не работи, че държавата не проявява основните си функции като гарант на правата на гражданите. "А  бибитко ходи по медиите и се пъчи как разрешавал проблеми." (Б.а. - от форум в интернет)
Дава ли си някой сметка, че всичко е грозно! Не смекчава оценката дори фактът, че примерите са достойни за учебниците по манипулация. Всеки, който дължи на банка или на дължавата дори 100 лв., си носи кръста и последствията. Но "големите", понеже са частници, могат да си развяват байряка, както си искат, и за тях последствия няма. Това е безумие, но какво да се прави - безумна ни е държавата и тези, които я управляват.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ