25 Април 2024четвъртък17:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Никой не иска да е полицай в София

Над 20% от щата в две районни управления на столицата не са запълнени

/ брой: 74

автор:Деси Велева

visibility 664

Никой не иска да става полицай в София, стана ясно от доклада на зам.-шефа на СДВР комисар Христо Терзийски, изнесен вчера пред общинските съветници от Комисията по обществен ред и сигурност. Те изслушаха статистика за състоянието на престъпността, обществения ред и безопасността на движението в столицата през 2011 г. Данните ще бъдат разгледани на извънредна сесия на СОС в четвъртък.
Според комисар Терзийски в момента в IV и в VI районни управления между 20 и 24% от щата не са попълнени. Той се оплака, че много от служителите на СДВР, които печелели конкурсите за работа, не искали да работят в столицата. Те намирали причини да се завърнат по родните си места. Най-често се отправяли в Перник, Кюстендил и Монтана. В същото време в момента вървят конкурси за назначаването на 130 полицаи в София. Допълнително 100 души ще са нужни и за охраната на новите метростанции.
Липсата на служители на реда в София бе определена от общинския съветник от Синята коалиция Атанас Атанасов като тежък дефект в кадровата политика на МВР. Според него трябва да се търси мотивацията на служителя по време на обучението му и да се прецени дали е подходящ за длъжността.
Общинският съветник от БСП Иван Мечков разкритикува зачестяващата практика полицейски служители да не се отзовават на сигнали за дребни кражби и нарушения на обществения ред. Той призова полицаите да се обучат и да променят отношението си към хората, които, вместо да имат доверие, се страхували от служителите на реда. Според Мечков данните за намаляващи престъпления през изминалата година се дължат на по-малкото подадени сигнали от разочаровани от бездействието на полицията столичани. Червеният общински съветник изрази недоволството си и от факта, че през 2011 г. служителите на СДВР са се занимавали с охраната на над 7000 мероприятия, вместо да работят по разкриването на повече от 26 000 престъпления.

Детската престъпност расте

Докато повечето престъпления в София намаляват, се наблюдава ръст на детската престъпност, стана ясно от доклада на СДВР за 2011 г. Увеличава се участието на малолетни в убийства, кражби, палежи, тежки телесни повреди и разпространение на наркотици. 971 са престъпленията през миналата година, те са извършени от малко над 700 деца. От тях 28 са осъдени, 15 ефективно, 6 условно, а останалите са порицани.



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ