19 Април 2024петък06:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общинарка от ГЕРБ трупа дългове на столично ДКЦ

Заради сигнал на БСП Йорданка Фандъкова ще прекратява скандалния договор в ХХХ поликлиника

/ брой: 75

автор:Деси Велева

visibility 1401

Общинската съветничка от ГЕРБ Денка Кушвалиева е задлъжняла на столично ДКЦ с над 28 000 лева чрез незаконно сключен договор за съвместна дейност. Нейната лаборатория "Хемалаб-2003" заема неправомерно помещения в ХХХ ДКЦ в столичния квартал "Овча купел" от 2010 г., но не си плаща дори скандално ниския наем и консумативите. Кушвалиева дори била назначена като лаборант и получавала заплата, въпреки че няма нужното образование.
За пореден случай за незаконосъобразно харчене на общински пари и порочна практика при стопанисването на общинско имущество алармираха вчера столични общински съветници от БСП. Те са внесли питане и очакват реакция от столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка със скандалното управление на ХХХ ДКЦ в столичния квартал "Обеля". ДУМА припомня, че при предишното питане за въпросната поликлиника на червения съветник Иван Мечков бе оповестено за натрупани десетки хиляди лева дългове при управлението на последните три ръководства.
От изнесените факти вчера става ясно, че през март 2010 г. ръководството на ДКЦ е сключило незаконен договор за съвместна дейност с лаборатория "Хемалаб-2003" ЕООД. Според общинските съветници по същество това е прикрит договор за наем. Тъй като отношенията между двете дружества са уредени без знанието и разрешението на столичния общински съвет, договорът е незаконосъобразен, категорична бе червената съветничка Милка Христова. Освен това се оказва, че собственик на лабораторията е настоящата общинарка от ГЕРБ Денка Кушвалиева. Тя на практика е заобиколила процедурите при отдаване под наем на общинска собственост, твърдят от БСП. Затова червените съветници се канят да сезират комисията за конфликт на интереси. Въпреки че от пет месеца Кушвалиева е общински съветник, едва преди два дни, на 27 март, тя е заявила, че прехвърля дяловете си в дружеството на трето лице. В момента за дейността си "Хемалаб" плаща на ХХХ ДКЦ смешните 264 лв. месечно, но за неясно каква площ, уточни Милка Христова.
Сред смущаващите факти е, че два месеца преди сключването на договора с частната "Хемалаб" лабораторията на ДКЦ се наводнява, а апаратурата е бракувана. Така частната лаборатория остава без конкуренция в поликлиниката. Ръководството на диагностичния център пък не уведомява СОС, че вече няма собствена лаборатория - задължително условие за съществуването на ДКЦ. В същото време поликлиниката продължава да точи пари от НЗОК за фиктивната дейност на звеното. След като здравната каса все пак установява несъответствието, иска възстановяването на неправомерно взетите 19 000 лева.
Съветниците от БСП подозират, че е възможно част от бракуваната апаратура на общинската лаборатория все още да работи в частната. Те имат и сигнал, че последната управителка на ХХХ поликлиника д-р Нели Георгиева е била подложена на натиск и заплахи от депутати и общински съветници от ГЕРБ.
Междувременно вчера Йорданка Фандъкова заяви, че Денка Кушвалиева е подала заявление за прекратяване на скандалния договор за съвместна дейност.

 



 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ