19 Април 2024петък01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За една лаборатория и гербаджийския морал

Как общинска съветничка от управляващата партия заобикаля закона и трупа борчове на вече задлъжняло ДКЦ

/ брой: 77

автор:Деси Велева

visibility 2199

ГЕРБ дойде на власт, като издигна лозунга за нов морал. Обещанията обаче още са само в сферата на очакванията. Заявките за спирането на практиката за използване на властта за лично облагодетелстване и спазването на закона явно не са били съгласувани с вътрешното убеждение на всички управленски кадри на Б. Б.
За пореден пример за порочни практики и незаконни действия, станали заради бездействието или под чадъра на представители на управляващата партия, сигнализираха само преди дни общински съветници от БСП. Този път скандалният случай засяга един от най-скъпо струващите отрасли на социалната сфера, който в същото време е и най-страдащият в условията на кризата. Здравеопазването. Затова и опитите за източването на средства, за неправомерни действия и корупционни практики в тази област са двойно по-срамни и болезнени.
От проверката на червените съветници за управлението само на един столичен Диагностично-консултативен център (ДКЦ) изникват поредица скандални факти, които водят до неизненадващата поява на име от средите на ГЕРБ. А то е на общинската съветничка Денка Кушвалиева, която се оказва забъркана в съмнения за конфликт на интереси и заобикаляне на закона.

Жертва на безобразията винаги са столичани
Снимка Мариета Томова


"Общински" интереси

Денка Кушвалиева е собственик на частната лаборатория "Хемалаб-2003". На 12 март 2010 г. тя сключва договор за съвместна дейност за 10 години с ХХХ ДКЦ в столичния квартал "Овча купел" 2. Срещу този документ "Хемалаб-2003"се разполага в няколко помещения срещу скромния наем от 264 лв. По това време центърът все още има собствена лаборатория. Тогава никой не се заинтересува има ли право частното звено да се настани в общинска поликлиника. Според съветниците от БСП обаче още преди две години е трябвало да стане ясно, че договорът за съвместна дейност е незаконен, тъй като за подписването му не е поискано разрешението на Столичния общински съвет. А той упражнява правата на едноличен собственик на капитала в лечебните заведения.
Нарушенията в отношенията между частната лаборатория и ДКЦ-то не свършват дотук. Според червените съветници уговорката между тях по същество е прикрит договор за наем, с който "Хемалаб-2003" ЕООД ползва помещения срещу смешна сума. Това също е незаконосъобразно, тъй като става без провеждането на търг или конкурс.

Едва след сигнала на общинските съветници от БСП от Столичната община решиха да реагират на скандалната история с ХХХ ДКЦ
Снимка Благовеста Цветкова


Тук се намесва и деликатният въпрос за наличието или липсата на конфликт на интереси. Вярно е, че договорът за съвместна дейност е сключен преди Денка Кушвалиева да стане общински съветник, но вече пет месеца тя е част от СОС и едновременно собственик на 100% от дяловете в "Хемалаб". Заради този факт БСП общинарите ще сезират комисията за конфликт на интереси. Веднага след сигнала на червените общинари управляващите се активизираха и също потвърдиха, че очакват комисията за предотвратяване на конфликт на интереси да се произнесе по скандалния случай.
Активност демонстрира изведнъж и самата Кушвалиева само няколко дни, след като червените общински съветници Милка Христова и Иван Мечков внесоха питане по въпроса до Йорданка Фандъкова. Първо гербаджийката прехвърли дяловете си в лабораторията на трето лице - Димитрина Николова. Втората крачка назад дойде в сряда, когато Фандъкова съобщи, че Кушвалиева е подала заявление за прекратяване на договора за съвместна дейност.

Лабораторията призрак

Нередностите около ХХХ ДКЦ съвсем не приключват дотук. Странности съпътстват настаняването на частната лаборатория в общинската поликлиника. Два месеца след договарянето на съвместните отношения лабораторията на ДКЦ-то необяснимо се наводнява. Тогавашното ръководство решава, че апаратурата е непоправимо повредена и трябва да се бракува. С протокол от юни 2010 г. ЕТ "БИОМЕТ-Николай Голомехов" констатира, че трябва да бъдат бракувани 4 клинико-лабораторни апарата на стойност 24 000 лв. Не е ясно обаче къде отива след това въпросната апаратура. От БСП изразяват съмнение, че тя може да работи все още, но за частната лаборатория "Хемалаб-2003".
Още по-необичаен факт е, че спирането на работата на поликлиничната лаборатория не се отразява никъде - нито в СРКОЗ, нито в РЦЗ-София, нито дори в Столичната община. А за да работи едно дружество като Диагностично-консултативен център, то задължително трябва да има собствена лаборатория. Три поредни ръководства на ДКЦ-то скриват липсата и продължават да представят годишни сертификати за съществуването на лабораторията пред столичната здравна каса. Лабораторен лекар и клиничен лаборант получават заплати всеки месец, показва проверка, назначена от Столичната община. От доклада на общинската комисия обаче не става ясно, че има два допълнително сключени граждански договора с лаборант и медицински специалист. А лаборантът не е кой да е, а същата Денка Кушвалиева, която на всичкото отгоре е получавала заплата, без да има нужното образование.
Ръководствата на ДКЦ-то източват над 19 000 лева от здравната каса чрез лабораторията призрак. Касата обаче установява нарушението и иска възстановяването на сумата. Сега парите ще трябва да се изплащат от лекарите в ДКЦ-то.

Малко предистория

Историята с нарушенията, извършвани в ХХХ ДКЦ в кв. "Овча купел", започват още преди появята на гербаджийката. Години наред ръководства на центъра вършат безобразия и трупат дългове, необезпокоявани от общинската администрация. Първата паднала началническа глава е на д-р Росен Фиданов, който е уволнен през октомври 2009 г., без да е освободен от отговорност. Към този момент дълговете на ДКЦ-то са над 560 000 лева. Основната част от тях са към осигурителните предприятия, а останалата - към доставчици и клиенти. От Столичната община сами признават, че до 2008 г. изобщо не са получавали информация за неизплащане на задълженията на ХХХ ДКЦ към НОИ и НАП. За този период поликлиниката е отчитала дейността си само пред "Столичния медицински холдинг".
След уволнението на д-р Фиданов центърът е поет от д-р Слави Славчев. Именно при него клиничната лаборатория престава да съществува, без да се уведомят заинтересованите институции. Дълговете по време на неговото управление достигат рекордните 570 000 лева. Като награда за нарушенията, които е допускал, през 2011 г. д-р Славчев е назначен за управител на VIII ДКЦ до провеждането на конкурс.
Проветривото място на шеф на ХХХ ДКЦ в началото на 2011 г. заема д-р Нели Георгиева. От Столичната община й дават по-малко от осем месеца, преди да започнат проверки на дейността й. Петчленна комисия е назначена да провери жалби срещу Георгиева. Докладът й е изпълнен с множество обвинения и констатирани нарушения срещу нея и тя е уволнена в началото на тази година. В доклада все пак се признава, че Георгиева е погасила 12,3% от старите задължения и няма нови дългове. Приходите също са се увеличили с над 17 на сто, а разходите са намалели със същия процент. Докторката е създала и малък паричен резерв. Заключението на комисията все пак е негативно - има пропуски в управлението на дружеството и прилагането на нормативната уредба. Как така ГЕРБ губи доверието си само за няколко месеца в назначената от самата партия управителка, не е ясно.
Обобщенията на комисията рязко контрастират с твърденията на самата д-р Георгиева в сигнал, изпратен до Фандъкова на 30 декември 2011 г. В него тя твърди, че е била подложена на натиск и дори заплахи от страна на общински съветници и депутати от ГЕРБ, за да си затваря очите пред безобразията, извършвани в поликлиниката.
От сигнала на Георгиева става ясно и, че "Хемалаб" дължи на ДКЦ-то над 28 000 лв. от 2010 г., а от февруари до ноември 2011 г. не са изплатени още 2600 лв.
Нели Георгиева обяснява още, че е сезирала общинската комисия по здравеопазване и нейния председател Лилянда Еленкова за проблема с лабораторията и е поискала преобразуване на ДКЦ-то в Медицински център. Тогава е обсъден и другият вариант - общината да отпусне пари за оборудване на нова лаборатория и поликлиниката да остане ДКЦ. Общинарите решават да я посетят в началото на 2012 г., преди да отпуснат исканите средства. През януари обаче Георгиева е уволнена.
Въпреки непрекъснатите напомняния от страна на Столичната община, че предстоят скорошни конкурси за нови шефове на центрове, за ХХХ ДКЦ все още няма обявен такъв. Макар че избирането на нов началник по законния начин едва ли ще гарантира спирането на незаконните и скандални практики. От ГЕРБ са свикнали да демонстрират, че за тях няма правила, а жертва на задкулисните им игри са само столичани.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ