17 Април 2024сряда01:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рашидов, тури Му и един паметник!

/ брой: 79

автор:Боряна Костова

visibility 1309

Преди години Вежди Рашидов минаваше за смислен човек. Обаче откак помириса властта, взе да ръси невероятни нелепости, недопустими за един средно интелигентен човек, камо ли за министър на културата. След като ощастливи всички с "откритието си" за драсканиците на Бойко Борисов по време на заседанията в МС и го нарече "Българския Пикасо", вчера в ефира на една телевизия Рашидов го произведе и в Баща на българския народ. Защото бил премиер на всички ни. Последното вече не е смешно, то звучи направо страшничко.
Като се има предвид какви Бащи на нациите е имало в различни времена по света, няма как на човек да не му настръхне косата от подобна перспектива. Спомнете си например Бащицата Джугашвили Йосиф Висарионович, който първо изтрепа политическите си конкуренти и цвета на интелигенцията в Русия, а после и милиони обикновени руснаци, нарочени от вманиачения лидер за предатели на родината. За Баща на Камбоджа бе провъзгласен от съмишленици и ненадминатият в жестокостта си Пол Пот, чийто режим се прочу с масовите убийства, извършени от червените кхмери. Енвер Ходжа и Ким ир Сен също са "заслужили" Бащи на народите си. Дали се е сетил за всички тези ужасни хора Вежди Рашидов, за да възвеличае Бойко Борисов? Ако му е мил постът, едва ли.
Министърът може би е искал ласкателно да сравни премиера с Тато, когото Борисов обяви за свой пръв учител в политиката. Само че "човекът от народа" се бе обградил с умни хора, за разлика от Борисов. Пък и Живков го наричаха Тато хората, не се величаеше сам като Баща на нацията. Може би защото е бил по-далновиден от днешните ни управници.
Но в интерес на истината, трябва да кажем, че и Махатма Ганди - виден политик, борец за мир и автор на концепцията за истината, също е бил наричан Баща на Индия. Само че нашенският Бащица няма нищо общо с този профил на интелигентен, благ аскет. Значи и за прилика между него и Ганди не може да става дума...
Та, докато ровя из паметта си, изведнъж се сещам, че наколенката на Рашидов всъщност не е напълно лишена от мисъл. Вероятно културният ни министър (който е скулптор и поне познава паметниците) се е опитал да поласкае патрона си, въздигайки го до Бащите на американската нация. Точно така се нарича един от най-известните мемориали в САЩ, представляващ гигантските ликове на президентите Вашингтон, Линкълн, Джеферсън и Рузвелт, изсечени върху гранитен склон на планината Ръшмор. Това, което нашият министър  вероятно не знае, е, че образите носят и определена философия. Вашингтон например символизира борбата за независимост, Линкълн - стремежа към равенство, Джеферсън - идеята за народовластието, а Рузвелт - приноса към световните дела през ХХ век.
Та, май че, като е решил Рашидов да сравнява с тях Бащицата Борисов, може би има намерение да му издига и паметник. Преди това обаче ще трябва да му намери символиката. Което няма да е особено трудно. Достатъчно е да цитира последното изявление на премиера на тема "Кой колко е прост в държавата", направено пред гладуващите работници от Кърджали. Символиката на паметника ще е уникална - и за Бащата, и за нацията. И един надпис: "Простак от народа".
        






 

      

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ