26 Април 2024петък15:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свещена крава

/ брой: 81

автор:Ина Михайлова

visibility 927

Какво се случва с фирма, която има най-високи разходи, най-голям персонал, най-остаряла база и в същото време - ефективност, която никой по никакъв начин не може да измери? Отговорът е - фалира. Освен ако тази фирма не се казва МВР и не е галеникът на властта.
България е на първо място в ЕС по финансиране на полицията като дял от БВП. Разходите за нея у нас са четири пъти по-високи от тези в Дания, Швеция и Финландия и два пъти над средното ниво в Европейския съюз. В същото време бюджетът на МВР е като свещена крава - никой не само не може и не бива да го пипа, но и за него не е редно да се пита. Той може само да расте. През август м.г. именно МВР-бюджетът стана причина Симеон Дянков и Цветан Цветанов да се противопоставят. Финансовият министър намекна, че бюджетът за 2012 г. в сектор "Сигурност" следва да бъде намален. В отговор МВР-шефът заяви, че резултатът ще е като в Лондон - публични бунтове. Жегата изпепели спора и не даде отговор кой точно ще се разбунтува. Вчера вътрешният министър пак размаха пръст: ако намалите бюджета на МВР, ще се увеличи организираната престъпност.
По министерската логика намалението на бюджета означава ръст на престъпността. А увеличението му до непознати за географските ни ширини величини? Логично - успех в борбата с престъпността. Статистиката едва ли ще подкрепи подобна логика, пък била тя и на вицепремиера Цветанов. Което не пречи на МВР-шефа да размахва цифри за "оборотите" на престъпния свят. И едва ли не да плаши, че ако някой пипне парите за полицията, ще трябва сами да стреляме бандитите. А може и плашила да монтираме.
Борбата с престъпността не е ангажимент единствено и само на МВР, а на всички държавни институции, както и на цялото общество. Но как общество, от което едва 25 на сто одобрява работата на това МВР, да бъде съпричастно с неговите действия? Как общество, което тъне в неведение за какво и как се изразходват заделените от него над 1 млрд. лв., да подкрепя полицията?
Скандалите с полицейското насилие, "даренията" за МВР и подслушването са шумната страна на медала. Тихи, но не по-малко катастрофални за имиджа на полицията, са липсата на прозрачност и отчетност за изразходваните средства. Според оповестено неотдавна изследване на "Отворено общество" МВР е единствената българска институция, която продължава да не публикува годишни отчети за своята дейност. За сравнение - в Европа вътрешните министерства се отчитат публично по 18 показатели.
Според сравнителния анализ на "Отворено общество" убийствата в България са 4 пъти повече в относително изражение, отколкото в Германия. В същото време нашата страна заема шесто място в ЕС по брой на полицейски служители на 100 хил. души от населението, докато Германия е на скромното 18-о място. Представители на българското МВР обаче не се свенят да надминават дори Скотланд ярд по разкриваемост на престъпленията в разговори със свои задгранични колеги. И докато англичаните официално през 2011 г. говорят за 47 на сто разкриваемост, наши представители отчитат цели 65! Колкото и да се променя методиката за отчитане на ефективността в борбата с престъпността, проблемите си остават нерешени.
Иначе министърът компетентно вчера обясни, че там, където има по-малко безработица, има понижаване на регистрираните престъпления. "Трябва да се даде възможност за повече поминък на хората, да се правят инвестиции", рече Цветанов. Към кого отправя този призив?

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ