25 Април 2024четвъртък18:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Адресната регистрация ще става и с бележка за платен ток

Поправките се налагат заради ощетяването на хиляди хора със затегнатия режим в Изборния кодекс, заявиха от левицата

/ брой: 81

автор:Ира Милева

visibility 1780

С бележка за платен ток, платени данъци или друг подобен документ да може да се доказва, че дадено лице живее на определен адрес, за да се извърши регистрацията му. Това предложение на депутатите от КБ Мая Манолова и Милена Христова, внесено като поправка в Закона за гражданската регистрация, бе прието вчера от депутатите. Поправки в закона бяха внесени и от гербаджията Красимир Ципов, които също бяха приети.
Очевидна е причината, заради която се наложи да внесем тези поправки, заяви Мая Манолова. Тя припомни, че с направените промени в Изборния кодекс от мнозинството преди изборите е бил затегнат режимът за адресна регистрация. Тогава основният мотив на управляващите е бил, че по този начин ще се ограничи изборният туризъм. Манолова обаче обърна внимание, че това не е станало и над 155 000 души са успели да променят адресната си регистрация и да дадат вота си. Поправката обаче е ощетила хиляди други - социалнослаби, роми и не само, подчерта Манолова. Тя заяви, че тези хора са изкарали зимата без социални помощи, без да могат да заведат децата си на лекар. Социалистката призова мнозинството, когато променя изборно законодателство, да се води от основния принцип в медицината "първо не вреди".
Непритежаването на лична карта най-малко ограничава пътуването в чужбина, обясни на мнозинството Манолова. Без лична карта хората не могат да отидат да се лекуват, не могат да пратят децата си на градина, не могат да се оженят и "в крайна сметка човек не може да бъде дори погребан", изтъкна тя. Според приетата поправка вече за адресна регистрация ще може да не се изисква нотариалният акт и ще могат да се представят бележки за платени услуги. Ако и това е невъзможно, дали хората живеят на този адрес ще се установява от службите на общинската администрация.
Предложението на Красимир Ципов е подобно. В него обаче е записано, че лицата, които са настанени в социални домове, също ще могат да бъдат регистрирани, като адресната регистрация ще става чрез договор за социалната услуга. Ако това е невъзможно, комисия с представители на МВР, МРРБ и социалното министерство ще проверяват дали лицето е настанено на този адрес, а решението за записването на адресната му регистрация ще се взима от кмета на съответната община.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ